Με 190 “ναι” υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια, η τροπολογία για την καθολική απαγόρευση της συμμετοχής πολιτικών προσώπων σε εταιρείες με έδρα εκτός Ελλάδος.
Υπέρ της τροπολογίας, ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξη, του Ποταμιού, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής , ενώ “παρών” δήλωσαν επτά βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων.
Συνολικά ψήφισαν 197 βουλευτές, ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζε η Νέα Δημοκρατία.
«Ναι» ψήφισαν 190 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΧΑ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Δημοκρατική Συμπαράταξη)
«Όχι» κανείς
«Παρών» επτά βουλευτές από την Ένωση Κεντρώων
Επεισοδιακή συνεδρίαση
Κακό τηλεοπτικό πάνελ θύμισε σήμερα η Βουλή με αφορμή την τροπολογία για την καθιέρωση καθολικής απαγόρευσης συμμετοχής στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εξωχώριων εταιριών για τα πολιτικά πρόσωπα.
Η ένταση στη Βουλή ξεκίνησε με την αποχώρηση της ΝΔ από την Ολομέλεια και συνεχίστηκε με τις κόντρες Λοβέρδου-Παρασκευόπουλου και Τσίπρα-Θεοδωράκη.
Η τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, κάνοντας την κωλοτούμπα σε σχέση με τα όσα είχε νομοθετήσει για τις off shore των πολιτικών με το πολυνομοσχέδιο, δημιούργησε νέους προβληματισμούς και «πονοκεφάλους» στο Μέγαρο Μαξίμου και έτσι ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος επανήλθε διορθώσεις.
Eιδικότερα, ο Νίκος Παρασκευόπουλος, κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις που ορίζουν ότι οι παραβάτες της σημερινής τροπολογίας δεν μπορούν να κάνουν χρήση ενδιάμεσης χρονικά ευνοϊκότερης ρύθμισης, που όπως είπε σημαίνει πρακτικά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί γι’ αυτούς η προσφάτως ψηφισθείσα σχετική διάταξη του πολυνομοσχεδίου και συνεπώς να τους παρασχεθεί ασυλία. «Η διάταξη του άρθρου 2 του Ποινικού Κώδικα δεν εφαρμόζεται για τις ως άνω παραβάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η διόρθωση του υπουργού.
Ενστάσεις από τους νομικούς
Ενστάσεις σχετικά με την τροπολογία και το πως αυτή θα ερμηνευτεί στην πράξη έχουν νομικοί κύκλοι που υποστήριξαν ότι δεν έχει σημασία τι θα ψηφίσει η Βουλή, αλλά πως θα ερμηνεύσουν το νόμο τα δικαστήρια.
Η αποχώρηση της ΝΔ
Καταγγέλλοντας ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και απολύτως ανεφάρμοστη, η ΝΔ αποχώρησε από τη συζήτηση και την όλη διαδικασία ψήφισης που ξεκίνησε σήμερα το πρωί στη Βουλή.
Kόντρα Λοβέρδου-Παρασκευόπουλου
Έντονη αντιπαράθεση είχαν όμως και ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Η κόντρα ξεκίνησε όταν ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην υπουργός επετέθη στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον κ. Παρασκευόπουλο. «Ή ευθύνη έχει ο υπουργός που δεν ενημέρωσε για το τι πράττει ή ευθύνη έχει συνολικά η κυβέρνηση» είπε ο κ. Λοβέρδος, για να προσθέσει: «Είναι καταφανέστατο ότι η συγκάλυψη έχει και δράκο πίσω της. Υπάρχει πρόσωπο».
Μάλιστα, απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και στον κ. Παρασκευόπουλο, είπε «τι με κοιτάς;». Ο Α. Λοβέρδος, σε υψηλούς τόνους, επέμεινε ότι ο υπουργός ξεγέλασε τη Βουλή και του είπε δείχνοντάς τον με το δάχτυλο: «Πρέπει να ντρέπεται. Αυτός».
Παίρνοντας τον λόγο ο Ν. Παρασκευόπουλος απάντησε: «Νομίζω ότι ο κ. Λοβέρδος θα μπορούσε στις τοποθετήσεις του να υποκρίνεται ότι μπορεί να μου μιλά με ευπρέπεια».
Ενώ σε άλλο σημείο είπε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ: «Ο κ. Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι δεν μπορεί καν να μου μιλά με ευπρέπεια ή έστω με νηφαλιότητα», σχολίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Θεοδωράκης: Έχετε στο επιτελείο σας συνεργάτες του Τσοχατζόπουλου
Ο Σταύρος Θεοδωράκης πήρε το λόγο εξαπολύοντας επίθεση κατά της κυβέρνησης για τα «μπρος-πίσω» στο θέμα των offshore, σημειώνοντας ότι «η διάταξη είναι ή προϊόν πονηρής επεξεργασίας ή είναι προϊόν ασχετοσύνης».
Παίρνοντας το λόγο ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον επικεφαλής του Ποταμιού ότι προστατεύει τη ΝΔ.
Το λόγο ζήτησε αμέσως ο Σταύρος Θεοδωράκης ο οποίος είπε σε υψηλούς προς τον Πρωθυπουργό: «Εσείς έχετε στο επιτελείο σας ανθρώπους του Άκη Τσοχατζόπουλου που έχουν κλέψει πολιτικό χρήμα» για να προκαλέσει αντιδράσεις από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας να πει ονόματα.
Επίθεση και από τον Λεβέντη
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα και χαρακτήρισε φωτογραφική και εκδικητική για την οικογένεια Μητσοτάκη την τροπολογία για τις offshore.
Ο Τσίπρας «βλέπει» ακόμα ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς!
Παρέμβαση στη Βουλή προκειμένου να υπερασπιστεί την κυβερνητική… κυβίστηση όσον αφορά στη ρύθμιση για τις off shore έκανε ο πρωθυπουργός.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτη την τακτική της ΝΔ όσον αφορά στη ρύθμιση για τις off shore και συμπλήρωσε: «Αν ο στόχος είναι η αντιπαράθεση δεν καταλαβαίνουν ότι έτσι δυναμώνουν όσοι βρίσκονται στην άκρα δεξιά και κατηγορούν συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Λένε ότι τα ίδια με εμάς είστε. Έτσι κερδίζει η λογική “όλοι μέσα στο βούρκο είστε”».
«Αυτό δεν μπορούσε αυτό να μείνει αναπάντητο» τόνισε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας δικαιολογώντας την κωλοτούμπα της κυβέρνησης και εξήγησε: «Ερχόμαστε σήμερα για να μην υπάρχει καμία σκιά πάνω στο πολιτικό σύστημα και πάνω από την κυβέρνηση και τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δίνουμε μια μάχη για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη διαπλοκή.
Κάνουμε μια βελτιστοποίηση με απόλυτο τρόπο αλλά μόνο με απόλυτο τρόπο μπορείς να απαντήσεις στη λάσπη και τη χυδαιότητα.Κανείς από εδώ και στο εξής δεν θα έχει δικαίωμα να έχει όχι μόνο σε off shore, ούτε σε καμία άλλη επιχείρηση και αυτό γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε ως πολιτικό σύστημα άλλη μια πληγή. Όποιος αναμειγνύεται με την πολιτική ας έχει τις δραστηριότητές του μόνο εντός της επικράτειας. Καθαρές λύσεις για όλους και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».
Aναφερόμενος στην αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός είπε: «Το ερώτημα είναι γιατί η ΝΔ το έβαλε στα πόδια; Είτε γιατί συνειδητοποίησαν ότι θα είχαν τεράστιες απώλειες στην ονομαστική, είτε γιατί τρέχουν να προλάβουν τη διορία των 60 ημερών και να δηλώσουν τη συμμετοχή τους σε off shore».
«Έμας δεν μας κρατάει κανείς στο τσεπάκι του, δεν είναι στελέχη μας σε λίστες, Panama papers, pay rolls siemens κτλ. Είμαστε εδώ και δίνουμε έναν έντιμο αγώνα για τον ελληνικό λαό σε συνθήκες χρεοκοπίας που δεν δημιουργήσαμε εμείς», κατέληξε.