«Συζητήσαμε για την πορεία και της επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας. Εμείς επιμείναμε στο σχέδιο “συμπερασμάτων” (για πρώτη φορά μια χώρα άσκησε βέτο) και πετύχαμε να συμπεριληφθεί ειδική αναφορά για τις προσπάθειες και τις παράλληλες δράσεις για την καταπολέμηση της ανεργίας στα κράτη μέλη που τα ποσοστά παραμένουν υψηλά. Μπορεί να δίνεται η αίσθηση ότι έχουμε επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα όσον αφορά την ανεργία αλλά δεν ισχύει: Για παράδειγμα η Ελλάδα και η Γερμανία είχαν 8,5% ανεργία και μετά την κρίση στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 27% και στην Γερμανία μειώθηκε στο 4%».
Μάλιστα ο πρωθυπουργός ζήτησε και πάλι την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης: «Η επιλογή της λιτότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί κατά προτεραιότητα. Επισημάναμε επίσης ότι τώρα που βρίσκεται η Ελλάδα στο τελευταίο στάδιο του προγράμματος χρειάζεται στήριξη και όχι λιτότητα. Ζητήσαμε ανάπτυξη και άρα θέλουμε ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως συζητήθηκε η διαχείριση «των ροών και τόνισα ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση των διακινητών. Πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία με την Τουρκία. Παρουσίασα τις μεγάλες προσπάθειες των ελληνικών αρχών και μίλησα για το μεγάλο βάρος που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας».
Έκανε επίσης γνωστό ότι ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για την κλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία όσον αφορά την ρητορική και στρατιωτική δραστηριότητα: «η Ελλάδα αποτελεί και θα συνεχίσει να είναι πυλώνας σταθερότητας στα Βαλκάνια. Έχει ανοιχτούς διαύλους για επικοινωνία και παραμένει ακλόνητη και σταθερή στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και τον κυριαρχικών δικαιωμάτων. Πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην Τουρκία για σεβασμό του διεθνούς δικαίου».
Σχετικά με την πρόταση για Ευρώπη δύο ταχυτήτων ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε κατά σε αντίθεση με την στάση των τεσσάρων ισχυρών που συμμετείχαν στη μίνι Σύνοδο Κορυφής και ζήτησε Ευρώπη πολλών επιλογών και όχι πολλών ταχυτήτων: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια Ευρώπη με έναν ισχυρό πυρήνα και οι άλλοι απλά να ακολουθούν. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ενώ μένουμε στάσιμοι επειδή κάποιοι επιλέγουν την Ευρώπη αλα καρτ. Έθεσα ως προτεραιότητα την συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και μίλησα για την αναγκη να ανοίξουμε όλοι τα χαρτιά μας».
Σε ερώτηση που του έγινε για το ΔΝΤ και την κ. Λαγκαρντ, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ζήτησα το ΔΝΤ να μην πετάει την μπάλα μπροστά, αλλά να έχουμε μια συνολική λύση για το χρέος».
Επίσης όπως είπε «ζήτησα από τη Λαγκάρντ να μην σπαταλά χρόνο και να δεσμευτεί για ελάφρυνση χρέους».
Δημοσκόπηση Palmos Analysis για τον ΕΤ (Α' ΜΕΡΟΣ): «Ναι» για ιδιωτικά ΑΕΙ, «όχι» για μονιμότητα στο Δημόσιο
Τοποθετήθηκε και στο θέμα της διαπραγμάτευσης τονίζοντας ότι υπάρχει σημαντική πρόοδος με τα τεχνικά κλιμάκια. «Βρισκόμαστε κοντά σε μια συνολική συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα – Υπάρχουν καθυστερήσεις, όλοι ξέρουμε που οφείλεται», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θεωρούμε εφικτό να έχουμε συμφωνία μέχρι το Εurogroup του Μαρτίου, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι τον Απρίλιο θα έχουμε συμφωνία και για το χρέος.
Διαμαρτυρία Τσίπρα για την τουρκική επιθετικότητα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Το ζήτημα της αυξανόμενης τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο και των ανυπόστατων δηλώσεων από την πλευρά της Αγκυρας, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας υπονομεύει την εμπιστοσύνη που πρέπει να υπάρχει και δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και παράλληλα να διατηρεί τον διάλογο με τη γειτονική χώρα.
Αναφερόμενος στο προσφυγικό τόνισε την ανάγκη πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της επαναβεβαίωσης της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα προσδοκά ταυτόχρονα από τις γειτονικές χώρες τον σεβασμό των αρχών καλής γειτονίας και του Διεθνούς Δικαίου.
Επίσης, σχετικά με το προσφυγικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση στη συγκρότηση της EASO (European Asylum Support Office) και την ελλιπή εφαρμογή του συστήματος μετεγκατάστασης προσφύγων.
Υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου προς το δικαιότερο, προκειμένου να μην πέσει το βάρος στις χώρες πρώτης εισόδου και πρόσθεσε πως είναι συνεχείς οι ενέργειες της Ελλάδας προς την κατεύθυνση εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε μιλήσει για ην ανάγκη να συμφωνηθούν εκτός από τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις και μέτρα αναπτυξιακά, στα οποία συμπεριέλαβε την ένταξη της ποσοτικής χαλάρωσης και την εξειδίκευση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος (διαβάστε εδώ).