Η Άνγκελα Μέρκελ έφτασε ακριβώς στις 10:15 στο προεδρικό Μέγαρο όπου την υποδέχθηκε η κα Σακελλαροπούλου.
Ακολούθησε ο εξής διάλογος με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παίρνει τον λόγο:
«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στο Προεδρικό Μέγαρο. Υποδέχομαι μια σπουδαία πολιτικό που διαμόρφωσε την πολιτική ζωή της Γερμανίας και της Ευρώπης για σχεδόν 2 δεκαετίες. Η παραμονή σας στο τιμόνι μιας σημαντικής ευρωπαϊκής δύναμης επί 16 χρόνια σας έφερε αντιμέτωπη με πολλές κρίσεις και προκλήσεις αλλά και αν συμβάλλατε αποφασιστικά σε καταστάσεις δύσκολες για την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σας ευχαριστώ προσωπικά για τις προσπάθειες που κάνατε για την διατήρηση των διμερών μας σχέσεων και την φιλεοευρωπαϊκή σας στάση. Υπήρξαν βεβαίως και στιγμές δυσκολίας και έντασης και ήταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε θεσμικό επίπεδο και αισθανθήκαμε πολλές φορές δικαιολογημένα μόνοι. Όλα όσα ζήσαμε συνέβαλλαν στην αλληλοκατανόηση. Είναι σημαντικό ότι η Ευρώπη διατήρησε την συνοχή της. Προσβλέπουμε στην στήριξη της Γερμανίας στα εθνικά μας θέματα και προσβλέπουμε στον διάλογο πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο προϋπόθεση για διάλογο είναι να υπάρχει καλή διάθεση.
Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας στην προσφώνηση της Προέδρου της Δημοκρατίας είπε:
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που είστε και γυναίκα νομίζω ότι θα γίνει κανονικότητα αυτό να υπάρχουν γυναίκες στην πολιτική. Αναφερθήκατε στις σχέσεις μας που έζησαν κάποια σκαμπανεβάσματα αλλά εδράζονται σε στέρεες βάσεις. πάντα ο διάλογος ήταν το κλειδί για την αναζήτηση και εύρεση λύσης.
Η κα Μέρκελ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στην συνέχεια θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο.
Άνγκελα Μέρκελ: Το τελευταίο «ταγκό» στην Αθήνα – Το σημερινό της πρόγραμμα
Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δείπνησε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην οικία του πρωθυπουργού και αφού γίνει δεκτή σήμερα από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα έχει επίσημη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την οποία οι δύο ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.
Η συζήτηση με την εδώ και λίγες ημέρες υπηρεσιακή καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ -η οποία έχει ουσιαστικά ταυτίσει την πολιτική διαδρομή της με όλες τις σημαντικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα τελευταία 16 χρόνια, αλλά και με την οικονομική κρίση-, πέραν του χαρακτήρα επισκόπησης των διμερών σχέσεων, αναμένεται να περιλαμβάνει και τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις, στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η ατζέντα
Στο Κάιρο για την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ποιο το μήνυμα που θα στείλει
Στην ατζέντα αναμένεται να βρεθεί και το μεταναστευτικό, ενώ οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες στο ενεργειακό πεδίο με πρόσφατο παράδειγμα τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει τη γεωπολιτική διάσταση και σημασία του ζητήματος αυτού, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Αναμένεται επίσης να συζητήσουν και για τη Λιβύη, όπου η χώρα μας είναι και πάλι παρούσα στις εξελίξεις και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει μέρος το πρώτο δεκαήμερο Νοεμβρίου στη Διεθνή Διάσκεψη, στο Παρίσι. Η μη συμμετοχή της Ελλάδας στη β’ υπουργική διάσκεψη στο Βερολίνο είχε προκαλέσει «βαθιά ενόχληση», που ο πρωθυπουργός είχε εκφράσει και δημοσίως τον περασμένο Ιούνιο.
Απολογισμός
Η επίσκεψη της Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, τελευταία πριν αποχωρήσει οριστικά από την Καγκελαρία, θα έχει και χαρακτήρα απολογισμού των ελληνογερμανικών σχέσεων κατά την περίοδο της δικής της ηγεσίας, όπου και υπήρξαν σημαντικές δυσκολίες, καθώς σε μεγάλο βαθμό ταυτίστηκε με τα Μνημόνια και τις πολιτικές σκληρής λιτότητας.
Ενδεχόμενη τοποθέτησή της επί ελληνικού εδάφους για την περίοδο εκείνη αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, στη σκιά μάλιστα και της πρόσφατης παραδοχής πως η δυσκολότερη στιγμή της θητείας της στην Καγκελαρία ήταν όταν ζήτησε «τόσα πολλά από τους πολίτες της Ελλάδας».
Το άρωμα αυτοκριτικής δεν απέτρεψε τις αιχμές από πρωταγωνιστές εκείνης της περιόδου, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που της καταλόγισε ότι «τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια μας», όταν, κατά δήλωση όλων τους, «τα καταφέρναμε».
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι ο απολογισμός θα γίνει σε στιγμή που «τόσο η χώρα μας όσο και η Ευρώπη έχουν εισέλθει σε μία νέα φάση, καθώς η Ελλάδα του 2021 δεν έχει σχέση με την Ελλάδα του 2015 ή του 2010, ενώ και η Ευρώπη του Ταμείου Ανάκαμψης είναι πλέον διαφορετική».
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει καταστήσει σαφές ότι «δεν πρόκειται πια για μια σχέση οφειλέτη – πιστωτή και δεν πρέπει να τη βλέπουμε μέσα από αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να είναι μια σχέση αμοιβαία επωφελής, όπου οι επιχειρηματικές μας κοινότητες θα συνεργάζονται περισσότερο».
Για το νέο Σύμφωνο
Η δημοσιονομική συζήτηση δεν αφορά πάντως μόνο στο παρελθόν, αλλά και στο μέλλον, εν όψει της συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, και αναφερόμενοι σε «δημοσιονομικούς κανόνες που θα ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της συγκυρίας και στη νέα πανευρωπαϊκή πραγματικότητα που έχει διαμορφώσει η πανδημία», κυβερνητικοί παράγοντες δείχνουν ξεκάθαρα προς την κατεύθυνση μεγαλύτερης ευελιξίας.
Στο ζήτημα αυτό επιδιώκεται και συντονισμός Γαλλίας, Ιταλίας και Ελλάδας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι «δεν μπορούμε πια να είμαστε δεσμευμένοι από σκληρούς ανελαστικούς στόχους τους οποίους τελικά λίγες χώρες μπορούν να υπηρετήσουν και που δημιουργούν συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενων κρίσεων».
«Ενα είναι βέβαιο: ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας χρειάζεται επαναδιαπραγμάτευση. Είναι αδύνατον να επιστρέψουμε στους αυστηρούς -ανούσιους τολμώ να πω- δημοσιονομικούς κανόνες οι οποίοι έρχονται από μία εποχή η οποία έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί», είχε τονίσει χαρακτηριστικά σε πρόσφατη συνέντευξη στην ΕΡΤ, εκτιμώντας μάλιστα ότι «και η Άνγκελα Μέρκελ το αναγνώριζε αυτό, εξ ου και η στροφή της και η αποδοχή της σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης».
Η Γερμανία ήταν εντελώς αρνητική στην ιδέα της έκδοσης χρέους από την Ευρώπη για να μπορέσει να κατευθύνει πόρους μέσω επιχορηγήσεων στα κράτη-μέλη, αλλά τέσσερις μήνες μετά αυτό έγινε με το Ταμείο Ανάκαμψης. Ο κ. Μητσοτάκης, ένας από τους οκτώ ηγέτες που είχαν στείλει σχετική επιστολή στον Σαρλ Μισέλ, περιέγραψε πάντως σε πρόσφατη διαδικτυακή συζήτηση του γερμανικού φόρουμ Hessischer Kreis ότι «ήταν ευκολότερο να πείσουμε την καγκελάριο από το να πείσουμε τις τέσσερις “φειδωλές χώρες”».
«Φωνή σταθερότητας»
Οσον αφορά την αποχώρηση Μέρκελ, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε πρόσφατα «πολύ μεγάλο σεβασμό για τη σταθερότητα και για την ευθυκρισία με την οποία πάντα κινείται εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ενώ έχει κάνει λόγο για «μία πολύ ειλικρινή σχέση», προσθέτοντας ότι «είχαμε και ενδεχομένως να έχουμε τις διαφωνίες μας, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω ότι, τα δύο χρόνια που είμαι πρωθυπουργός, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αποτέλεσε πάντα μια φωνή σταθερότητας, ωριμότητας, ψυχραιμίας και, όταν χρειάστηκε, άλλαξε την άποψή της, ειδικά στο ζήτημα του Ταμείου Ανάκαμψης».
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
- Γυναικοκτονία στην Ιεράπετρα: Σοκάρουν οι νέες πληροφορίες για το άγριο φονικό
- Κορονοϊός: Μαύρο ρεκόρ μηνών σε θανάτους
- Facebook: Τι κρύβει η μετονομασία στο ελληνικό Meta
- Άνγκελα Μέρκελ: Το τελευταίο «ταγκό» στην Αθήνα – Το σημερινό της πρόγραμμα
- Εισαγγελική έρευνα για τον νταή των ΜΑΤ
- Θεσσαλονίκη: Τι λέει η Μητρόπολη για τις εικόνες συνωστισμού
- Καλλιτέχνες: Σήμερα η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού
- Αλλαγή ώρας 2021: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω
- Πύρρος Δήμας στον Χατζηνικολάου: Και οι γίγαντες κλαίνε – Συγκλόνισε μιλώντας για…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr