Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο τομεάρχης της ΝΔ και βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ Κώστας Σκρέκας με ερώτησή του προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών.
Όπως τονίζει ο κ. Σκρέκας στο κείμενο ερώτησης που κατέθεσε χθες στη Βουλή, «συνεχείς είναι οι αποκαλύψεις για το πλιάτσικο που έχουν στήσει σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου συμφέροντος, οι κομματικά διορισμένες διοικήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της ενέργειας. Έτσι την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία στενάζουν κάτω από το μπαράζ φόρων και εισφορών του κ. Τσίπρα και ενώ η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα νέες περικοπές για τους συνταξιούχους, ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, αποφάσισε να δώσει προαγωγή στον εαυτό του και λίγες μέρες μετά υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης, εξασφαλίζοντας μπόνους 100 χιλιάδων για το εφάπαξ που εκτινάχθηκε στις 258 χιλιάδες ευρώ»!
Η προαγωγή
Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ πήρε προαγωγή από τη θέση του διευθυντή της εταιρείας και στη συνέχεια υπέβαλε παραίτηση για συνταξιοδότηση με αποτέλεσμα το εφάπαξ που θα λάβει να είναι κατά 100.000 μεγαλύτερο από εκείνο που προβλεπόταν για την προηγούμενη θέση την οποία κατείχε.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ερωτών βουλευτής, «ο συγκεκριμένος διοικητής του Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου, προέρχεται από την εταιρεία και πριν την επιλογή του ως Προέδρος, εργαζόταν στο ΔΕΣΦΑ ως απλός διευθυντής. Στις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, εκμεταλλευόμενος την ισχύ που του παρέχει η θέση του, πέτυχε και εγκρίθηκε από το εποπτικό συμβούλιο η οργανική του αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες στο βαθμό του Διευθυντή Δραστηριότητας (Γενικού Διευθυντή) και στο ανώτερο μισθολογικό κλιμάκιο (5ο κλιμάκιο).
Συνάντηση Μητσοτάκη με ανώτατα στελέχη ευρωπαϊκών χημικών βιομηχανιών
Η συγκεκριμένη προαγωγή ωστόσο δεν ήταν τυχαία όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια. Λίγες ημέρες μετά την έγκριση της προαγωγής, ο εν λόγω διοικητής παραιτήθηκε για λόγους συνταξιοδότησης. Αποτέλεσμα; Η ολιγοήμερη παραμονή του στην αναβαθμισμένη οργανική του θέση εκτίναξε το ΕΦΑΠΑΞ του (αποζημίωση απόλυσης) κατά περίπου 100.000 ευρώ, στις 258.000 ευρώ! Και όλα αυτά επειδή «προήγαγε» τον εαυτό του για λίγες μέρες κατά δύο οργανικές βαθμίδες και αμέσως μετά κατέθεσε τα χαρτιά του για σύνταξη, παραμένοντας βεβαίως μέχρι σήμερα στη θέση του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου».
Το βάρος στους καταναλωτές
Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια καταγγελία τόσο το δικό του εφάπαξ όσο και εκείνα άλλων εργαζομένων εξασφαλίζονται από ποσό ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία εξουσιοδοτήθηκε ο ίδιος να μεταφέρει σε λογαριασμό ασφαλιστικής εταιρείας, προκειμένου να διασφαλίσει τα χρήματα από πιθανό «bail in». Ουσιαστικά δηλαδή, εκείνοι που καλούνται να πληρώσουν το χρυσό εφάπαξ είναι οι καταναλωτές.
Το ποσό αυτό των 10 εκατ. ευρώ λοιπόν, εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ και θα περιληφθεί στην ανακτήσιμη διαφορά για το 2016, δηλαδή θα συμπεριληφθεί στο κόστος των τιμολογίων, τιμολόγια που πληρώνουν οι απλοί καταναλωτές και η παραγωγική βάση της χώρας για φυσικό αέριο.
Η απάντηση του Σταθάκη
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στον Real FM, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία παρανομία και πως ο κ. Νίκας ήταν διευθυντής της εταιρείας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Πρόσθεσε ότι αυτό έγινε από το Εποπτικό Συμβούλιο και όχι από τον ίδιο: «Νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα με αυτό. Ήταν διευθυντής της εταιρίας και πριν συνταξιοδοτηθεί έγινε γενικός διευθυντής. Αυτό έγινε από το εποπτικό συμβούλιο, όχι από τον ίδιο, οπότε δεν νομίζω ότι συντρέχει κανένας λόγος. Θα έπαιρνε εφάπαξ έτσι κι αλλιώς. Όταν ανεβαίνεις βαθμίδα, παίρνεις κάτι παραπάνω. Δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε θέματα δεοντολογίας, όπως και απορώ γιατί συσχετίζεται με το θέμα άλλων οργανισμών όπου έγιναν κάποια πράγματα που αντιδράσαμε όπως αντιδράσαμε».