Σύμφωνα με πληροφορίες, συλλέγει υπογραφές από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε μέχρι την Πέμπτη, οπότε εκπνέει η διορία για την κατάθεση υποψηφιοτήτων, να μπορέσει να τις καταθέσει σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί, για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να συλλέξει 5.000 υπογραφές μελών ή το 15% των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Ψίθυροι
«Αν είναι έτσι όπως τα λένε, γιατί οι δικοί του κινούνται για τις 45 υπογραφές από την Κεντρική Επιτροπή και δεν μαζεύουν τις 5.000 από μέλη και φίλους να κάνουν και επίδειξη της δύναμης που λένε πως έχουν», λένε χαρακτηριστικά. Ακόμα, οι «μέσα» θυμήθηκαν ότι με το ΚΙΔΗΣΟ διέσπασε το ΠΑΣΟΚ, οι απέξω (αλλά και οι πρώην) το Μνημόνιο, τους χειρισμούς του το 2011 που εγκατέλειψε την πρωθυπουργία, τα άθλια οικονομικά του κόμματος που παρέδωσε κ.λπ.
Υπάρχουν βεβαίως και εκείνοι που λένε ότι «ο Γιώργος ακόμα δεν έχει πάρει τις αποφάσεις του», «φοβάται την ήττα» κ.λπ. Η πραγματικότητα είναι πως η υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής θεωρείται δεδομένη και θα αποτελέσει «βόμβα» και τεράστια έκπληξη να κάνει πίσω την τελευταία στιγμή.
Οπως είναι γεγονός αναντίρρητο το ότι από το περασμένο Σάββατο που γνωστοποίησε την πρωτοβουλία του, η κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά έπαψε να απασχολεί την επικαιρότητα για τον αριθμό των υποψηφίων ή για το ποιοι διεκδικούν την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής και το επίκεντρο της συζήτησης εδώ και πέντε ημέρες είναι «αν θα κατέβει ο Γιώργος». Μέχρι και ανέκδοτα έχουν κυκλοφορήσει στα social media. Με το ερώτημα «τι είπε ο Γιώργος Παπανδρέου όταν τηλεφώνησε στους έξι υποψηφίους;» και η απάντηση να είναι «εφτά υπάρχουν».
Ο Βενιζέλος
Είναι χαρακτηριστική η φράση του Ευάγγελου Βενιζέλου «δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή. Το μόνο που έχω να πω είναι ότι βασική προϋπόθεση για να κάνει κάποιος πολιτική είναι να διατηρεί τη σοβαρότητά του, και ως εκ τούτου εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδικασία που κατά το καταστατικό του οργανώνει το ΚΙΝ.ΑΛ.», που από κάποιους βεβαίως δεν εκλήφθηκε μόνο ως αιχμή εναντίον του Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και ως αρνητική απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο που ζήτησε τη συμβολή των πρώην προέδρων για τη διασφάλιση της ενότητας.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Και είναι ιδιαιτέρως αιχμηρή η κριτική του Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος με άρθρο του στο news247 αναφέρει για τον Γιώργο Παπανδρέου:
«Πρώτον, καμία ιδιαίτερη πολιτική θέση δεν έχει διατυπωθεί από τον πρώην πρόεδρο τα τελευταία χρόνια. Για αυτό άλλωστε δεν προέκυψε από πουθενά η ανάγκη να καταθέσει υποψηφιότητα σε πρώτη φάση πριν εκδηλωθεί το πρόβλημα της Γεννηματά. Κατά συνέπεια, η τρέχουσα πολιτική διάσταση που επιχειρείται όπως-όπως να καλλιεργηθεί είναι εξαιρετικά αδύναμη και καθόλου πειστική.
Δεύτερον, το επιχείρημα της “δικαίωσης” που εφευρέθηκε μετά τη διαπίστωση της πολιτικής αδυναμίας είναι ακόμα πιο έωλο. Καταρχήν για ποια ακριβώς δικαίωση μιλάμε; Σε καμία απόφαση του ο πρώην πρωθυπουργός δεν εξαναγκάστηκε. Ο ίδιος αποφάσισε να εγκαταλείψει την πρωθυπουργία το 2011 και μάλιστα αφού είχε απαιτήσει (και επέτυχε) να λάβει πρώτα ψήφο εμπιστοσύνης! Iσως ήταν το πιο αλλόκοτο κοινοβουλευτικό επεισόδιο της δεκαετίας, αλλά η συναίνεσή του προς τις συνέπειες των εξελίξεων αυτών ήταν πλήρης, δεδομένη και δεδηλωμένη. Επίσης καταδικές του ήταν και οι αποφάσεις να φύγει από το ΠΑΣΟΚ, να ιδρύσει νέο κόμμα και όταν δεν βγήκε στις εκλογές να ξαναγυρίσει στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ. Κατά συνέπεια, όλα τα χαρακτηριστικά επεισόδια της πορείας του κατά την τελευταία δεκαετία υπήρξαν δικές του αποφάσεις και είχαν την απόλυτη συμφωνία του, έγκριση και συμμετοχή. Αρα με ποια λογική προκύπτει ζήτημα δικαίωσης των δικών του αποφάσεων;».
Οι συνεργάτες του το έχουν σίγουρο. Και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του σήμερα το βράδυ, το αργότερο ως την Πέμπτη που λήγει και η προθεσμία και τη νίκη του. Και μάλιστα λένε πως το γεγονός ότι έχουν αρχίσει και εξαπολύονται μύδροι εναντίον του τόσο από τα στρατόπεδα των υποψηφίων όσο και από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ «κάτι δείχνει».
Οι έξι…
Ως χθες βράδυ, πλην του Βασίλη Κεγκέρογλου, ουδείς άλλος εκ των έξι υποψηφίων δηλώνει διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, και ο Νίκος Ανδρουλάκης κινήθηκαν και επιθετικά εναντίον του. Ο πρώτος καλώντας τον «να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις του» και ο δεύτερος θέτοντας ως κυρίαρχο δίλημμα την αναμέτρηση παρελθόντος-μέλλοντος.
Την ίδια στιγμή ο Χάρης Καστανίδης φέρεται να είναι ο δεύτερος που έχει καταθέσει τις απαιτούμενες υπογραφές μετά τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης αφήνουν να διαρρεύσει ότι κινούνται εξαιρετικά προς την ίδια κατεύθυνση.
Τι λένε στο στρατόπεδο του Γιώργου Παπανδρέου για όλα αυτά; «Ο Γιώργος θα πάει στον δεύτερο γύρο με κάποιους από τους συνυποψηφίους του και εν όψει του δευτέρου γύρου οι περισσότεροι θα στοιχηθούν πίσω του». Ονόματα, προς το παρόν, δεν λένε…
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Τσιόδρας: Με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 8.400 θανάτους, 5.660 εισαγωγές σε ΜΕΘ και 5.530 διασωληνώσεις [γραφήματα]
- Ρόδος: Η θεία «βίασε» την 8χρονη και εκβίαζε τη μάνα – Οι λεπτομέρειες της φρικιαστικής σκευωρίας
- Οικονόμου για δακτύλιο: Δεν υπάρχει σκέψη για διόδια – Τι είπε για Τσίπρα, δημογραφικό και διπλωματία
- ΚΙΝΑΛ-Γιώργος Παπανδρέου: Απόψε περιμένουν όλοι την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του
- Αναδρομικά έως 6.500 ευρώ για 14.600 κληρονόμους θανόντων από 1ης/10/2019 [πίνακες]
- Επίδομα θέρμανσης: Πώς και πότε θα γίνει η πληρωμή σε «παλιούς» και νέους δικαιούχους
- Κάτι συμβαίνει με το Facebook – Οργιάζουν οι φήμες ότι αλλάζει όνομα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr