Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. και βουλευτής Κυκλάδων χαρακτηρίζει την κατάσταση με τον ΕΦΚΑ χαοτική, ενώ για το ασφαλιστικό τονίζει πως η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στον τομέα αυτό, με το 3ο Μνημόνιο και τις «ουρές» του, φθάνει τα 10 δισ. ευρώ, μεταρρύθμιση όμως, όπως λέει, δεν έγινε. Παράλληλα, επαναλαμβάνει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει κανένα νέο μέτρο, καθώς, όπως επισημαίνει, είναι «ένας άδικος λογαριασμός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί».
Ποια είναι η εκτίμησή σας για το μέλλον της αξιολόγησης;
Η εκτίμησή μου είναι ότι το κόστος της αξιολόγησης θα είναι ιδιαίτερα επώδυνο, λόγω της απαράδεκτης καθυστέρησης, καθώς έπρεπε να είχε ήδη κλείσει από τον Φεβρουάριο του 2016. Ο βαρύς λογαριασμός για τον Ελληνα πολίτη θα αγγίξει το 2% του ΑΕΠ, ήτοι 3,6 δισ. ευρώ. Λογαριασμός που θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν η κυβέρνηση είχε επιδείξει την ανάλογη υπευθυνότητα και είχε κλείσει νωρίτερα την αξιολόγηση.
Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί στη Ν.Δ., όταν μιλάτε για κίνδυνο χρεοκοπίας;
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Το αντίθετο θα έλεγα! Είναι η σκληρή πραγματικότητα που αποτυπώνει τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Αυτό που αποφύγαμε το 2015, που όμως άνοιξε βαθιές πληγές στην οικονομία (capital controls και 9 δισ. μέτρα), είναι και πάλι μπροστά μας. Ηδη η αδικαιολόγητη καθυστέρηση της αξιολόγησης έχει επιφέρει, εκτός του επώδυνου λογαριασμού, μεγάλη αβεβαιότητα στην οικονομία με ήδη ορατές τις αρνητικές επιπτώσεις στους δείκτες της. Στην εκτίμηση αυτή συμφωνούν άλλωστε και η Τράπεζα της Ελλάδος, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, ερευνητικοί και μη φορείς. Συνεπώς, δεν μιλάμε απλά για εκτιμήσεις, αλλά για επιβεβαιωμένες προβλέψεις που όλες συγκλίνουν ότι αν δεν κλείσει η αξιολόγηση σύντομα, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών με επακόλουθη χρεοκοπία.
Εχετε δηλώσει πρόσφατα ότι ο νόμος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είναι στον αέρα. Δεν έπρεπε να γίνει μια μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος;
Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας! Η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια τώρα. Το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας για πολλές δεκαετίες ήταν κατακερματισμένο, γεμάτο αδιαφάνεια, στρεβλώσεις, ανισότητες και υπέρμετρα γαλαντόμο. Ενα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων. Δυστυχώς, κάθε προσπάθεια εξυγίανσης και μεταρρύθμισης του συστήματος εμποδίστηκε λυσσαλέα από την Αριστερά, όποτε και όταν επιχειρήθηκε. Μεταρρύθμιση, όμως, έγινε. Ξεκίνησε το 2010 και ολοκληρώθηκε το 2014. Ομως, ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και τα εγκληματικά λάθη του ΣΥΡΙΖΑ την «γκρέμισαν», οδηγώντας σήμερα σε ένα σύστημα που κυριολεκτικά είναι στον αέρα.
Η δημοσιονομική προσαρμογή που απέμενε για το 2014 για το ασφαλιστικό ήταν μόλις 310 εκατ. ευρώ και αφορούσε οριακές παρεμβάσεις και διευθετήσεις που εντάξαμε στο «email Χαρδούβελη». Η συνέχεια είναι γνωστή. Δημοσιονομικός εκτροχιασμός μέτρων 9 δισ. ευρώ, που εξανέμισε τις μέχρι τότε θυσίες των Ελλήνων. Ακολούθησαν οι άδικες αλλαγές που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ασφαλιστικό, που εκτός από τις 13 μειώσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ, έκρυβαν και ένα νέο μηχανισμό μείωσης συντάξεων, που επιφέρει μειώσεις μεσοσταθμικά 20% έως 25% σε όλους τους νέους συνταξιούχους μετά τις 12.5.2016. Η συνολική απώλεια με την ολοκλήρωση ενός πλήρους ασφαλιστικού κύκλου κυμαίνεται από 5,5 δισ. ευρώ έως 6,5 δισ. ευρώ. Συνεπώς, η συνολική δημοσιονομική προσαρμογή του ΣΥΡΙΖΑ πάνω στο ασφαλιστικό με το 3ο Μνημόνιο και τις «ουρές» του φθάνει τα 10 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ξεπερνά και τα δυο προηγούμενα Μνημόνια μαζί: 3,5 δισ. ευρώ το 1ο Μνημόνιο και 3,9 δισ. ευρώ το 2ο Μνημόνιο!
Γ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής