Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την άφιξη των δανειστών στην ελληνική πρωτεύουσα, το περιβάλλον της συγκυβέρνησης αντιλαμβάνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως οι πανηγυρισμοί στον απόηχο του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου ήταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση.
Η προνομοθέτηση των μέτρων-φωτιά που θα συμφωνηθούν στα τετ α τετ με τους πιστωτές αποτελούν τη δεδομένη χρονική συγκυρία ένα από τα μείζονα προς λύση ζητήματα, όσο τα περιλάλητα αντίμετρα, μέσω των οποίων η Ηρώδου Αττικού προσπαθεί να αμπαλάρει το πακέτο-λαιμητόμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, βρίσκονται ακόμα σε επίπεδο θεωρητικό. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο του εξακολουθούν να επιμένουν στο ορόσημο της 20ής Μαρτίου. Εάν αυτό τηρηθεί ή όχι θα φανεί μέσα στις επόμενες ημέρες και από το πώς θα βαδίζουν οι συνομιλίες στην Αθήνα, αν και ο πρότερος βίος αποδεικνύει πως όλες οι προηγούμενες εκτιμήσεις για μία αξιολόγηση που όλο έκλεινε ουδέποτε επαληθεύτηκαν.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο πίσω από τη διαγραφή του και τα επόμενα βήματα
Υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε με τις δημόσιες αναφορές του να πείσει εντός και εκτός (κυρίως το δεύτερο) Κουμουνδούρου πως το νερό της διαπραγμάτευσης έχει μπει στο αυλάκι και οι εξελίξεις θα είναι σύντομες. «Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στο βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε τώρα. «Η κυβέρνηση θέλει οι ρυθμοί ανάπτυξης, που ήδη είναι θετικοί, να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία», είπε και έθεσε ως προτεραιότητες την αντιμετώπιση της ανεργίας και την προσέλκυση επενδύσεων. «Είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι είμαστε περισσότερο από ποτέ κοντά στην ολοκλήρωση όχι απλά μιας αξιολόγησης, αλλά μιας ολικής συμφωνίας που θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας πολυετούς κρίσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη ταυτόχρονα», ήταν η αποστροφή του πρωθυπουργού.
Αισιόδοξος για το κλείσιμο της συμφωνίας εμφανίστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών έθεσε ως προϋποθέσεις από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αλλά και τον επανακαθορισμό του ύψους των πλεονασμάτων μετά το 2018. Επιχειρώντας να πετάξει από το κυβερνητικό στρατόπεδο το… μουντζούρη της πατρότητας των μέτρων, ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στον τρόπο που διεξάγεται η διαπραγμάτευση και στην ιδιοκτησία του προγράμματος, λέγοντας πως αυτό δεν είναι προϊόν ισότιμου διαλόγου, ενώ ο τρόπος που συγκροτούνται τα προγράμματα έχει το στοιχείο της ασυμμετρίας που κατά περιπτώσεις φτάνει στο σημείο του εκβιασμού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου