Μητσοτάκης και Μακρόν συμφώνησαν για άμεση άμεση στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας προς την Ελλάδα και αντιστρόφως, σε περίπτωση που υπάρξει επίθεση από τρίτη χώρα, ακόμη και αν αυτή η χώρα είναι μέσα στο πλαίσιο των συμμαχιών τους (όπως π.χ. η Τουρκία που είναι μέλος του ΝΑΤΟ).
Το Πολεμικό Ναυτικό μας για αρκετά χρόνια είχε αδικηθεί στα εξοπλιστικά (λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η Ελλάδα είναι κατ’ εξοχήν ναυτική χώρα) ενώ πολλά από τα πλοία επιφανείας μας, ήταν και είναι στο δυναμικό του στόλου μας πολλά χρόνια και ασφαλώς η «γήρανσή» τους είχε και έχει προκαλέσει πολλά κενά και εμφανείς αδυναμίες.
Στην επιτάχυνση των διαδικασιών τους τελευταίους μήνες διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο η συνεχής καθέλκυση νέων πλοίων του Τουρκικού Ναυτικού, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο (δόγμα Mavi Vatan), η διεύρυνση του κύκλου των απειλών για τη χώρα μας, οι ευρύτερες γεωγραφικές-γεωπολιτικές απαιτήσεις, η διαρκώς εξελισσόμενη στρατιωτική τεχνολογία, ενώ από αμερικανικής πλευράς δεν φαινόταν στον ορίζοντα να υπήρχε κάποια διαθεσιμότητα ενός τύπου υπερσύγχρονου πλοίου επιφανείας (προφανώς λόγω των τουρκικών πιέσεων, αλλά και απόψεων γνωστών ανώτατων αξιωματικών του Ναυτικού των ΗΠΑ και του αρμόδιου υπουργείου Ναυτικών).
Σημαντικά όπλα
Η γαλλική φρεγάτα προσδίδει ένα δυναμικό πλεονέκτημα ισχύος και κυριαρχίας για την Ελλάδα. Εξοπλισμένη με έως και 32 αντιαεροπορικούς πυραύλους ASTER ή με συνδυασμό πυραύλων ASTER και MICA NG, 21 RAM (σύστημα όπλων CIWS), 8 Exocet MM 40 Block3, νέας γενιάς σύστημα αντιπλοϊκών πυραύλων μεγάλης εμβέλειας, ελαφρού τύπου τορπίλες MU 90 και πυροβόλο 76 mm προσφέρει καταλυτικές δυνατότητες για τον συνεχή έλεγχο του εναέριου και θαλάσσιου χώρου και την αυτονομία δράσης, για την υποστήριξη των πολιτικών και στρατιωτικών στόχων που έχουν τεθεί.
Οι Γάλλοι είχαν αποκτήσει προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων υποψηφιοτήτων. Η υπολογίσιμη τεχνολογική υπεροχή της Belharra, η στρατηγική σχέση της Αθήνας με το Παρίσι (που μένει να δούμε πώς θα την αξιολογήσουν και αναλύσουν οι Αγγλοσάξονες), το γεγονός ότι το προτεινόμενο πλοίο βρίσκεται ήδη στο στάδιο κατασκευής, αλλά και η πρόθεση των Γάλλων να παραδώσουν στο Πολεμικό Ναυτικό και δεύτερη νέα φρεγάτα, πιθανότατα μέσα στο 2025, αποτελούσαν τα ισχυρά χαρτιά της υπολογίσιμης γαλλικής πρότασης.
Η Belharra είναι απόλυτα διαλειτουργική με τις πολυεθνικές ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. ενώ είναι σε θέση να αναλάβει αποστολές πολλαπλoύ ρόλου για λογαριασμό του εθνικού και συμμαχικού στόλου σε λεπτεπίλεπτες και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης δύναται να προσφέρει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αποτροπή και στον υποβρύχιο ρόλο σε ένα σύνθετο, πιεστικό και πολυεθνικό πεδίο επιχειρήσεων π.χ. στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την ικανότητα προβολής ειδικά και μέσω του ελικοπτέρου που μεταφέρει. Επίσης καλύπτει απειλές τέταρτης γενιάς, καθώς και ασύμμετρων/μη γραμμικών πεδίων μάχης.
«Αστακός»
Ράνια Σβίγκου: Μίλησε ο αριστερός προοδευτικός κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Η φρεγάτα διαθέτει συγκεκριμένους χώρους συνεχούς οπτικο-ηλεκτρονικής κάλυψης 360 μοιρών, 24 ώρες το 24ωρο. Εχει σχεδιαστεί για να μπορεί να είναι εξοπλισμένη σαν αστακός ενώ μπορεί να πλήξει στόχους πολύ μακριά με πυραύλους Κρουζ.
Οι συνολικές, πολυδιάστατες βάσεις και υποδομές της Belharra θα επιτρέπουν στο μέλλον το Π.Ν. να αντιμετωπίσει αναδυόμενες, μη ορατές, υβριδικές ως και μελλοντικές απειλές (π.χ. UAVs, Cyber, αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι, υπερηχητικοί πύραυλοι, απειλές επιφανείας, μη επανδρωμένα υποβρύχια οχήματα κ.ά.).
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ Belharra:
Μήκος: 121 μ.
Πλάτος: 18 μ.
Μέγιστο εκτόπισμα: 4.400 τόνοι
Μέγιστη ταχύτητα: > 27 κόμβοι
Επιχειρησιακή διαθεσιμότητα: 3.500 ώρες εν πλω το χρόνο
Αυτονομία: 45 ημέρες
Πλήρωμα: 125 άτομα
Κατάστρωμα: Ελικόπτερο 10 τόνων
Υπόστεγο: Ελικόπτερο 10 τόνων + 1 UAV
Τι σημαίνει η «Στρατηγική Εταιρική Σχέση για τη Συνεργασία στην Άμυνα και στην Ασφάλεια» Ελλάδας-Γαλλίας
- Η Συμφωνία επισφραγίζει την στενή συμμαχική σχέση που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες , αναβαθμίζει το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην περιοχή, ενισχύει τις αποτρεπτικές δυνατότητες της χώρας με την ανακοίνωση για την απόκτηση τριών νέων γαλλικών φρεγατών (οι λεπτομέρειες θα οριστικοποιηθούν μέσα στους επόμενους μήνες).
- Η Συμφωνία περιέχει (άρθρο 2) ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση που μια από τις δύο χώρες δεχθεί επίθεση στην επικράτειά της. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θωρακίζεται έναντι απειλών ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, μέσω της συμφωνίας αποκτά ουσία το άρθρο 42, παράγραφος 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας.
- Με τη συμφωνία Ελλάδα και Γαλλία υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις η μία έναντι της άλλης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τον ευρωπαϊκό πυλώνα της άμυνας και το ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε, αλλά και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.
- Τη Συμφωνία συνοδεύει ανακοίνωση για την απόκτηση από το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό τριών γαλλικών φρεγατών.
- Η Συμφωνία προβλέπει συνεργασία στην άμυνα και στην εξωτερική πολιτική. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, όπως είχε προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ, καθώς και στις δηλώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED, στη συζήτηση για την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
- Η Μεσόγειος ανοίγει δρόμους. Η ελληνογαλλική συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ε.Ε.
- Ήδη από την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ o Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη ανάπτυξης των αναγκαίων αμυντικών ικανοτήτων, ώστε η Ευρώπη να μπορεί να ανταποκρίνεται άμεσα σε προκλήσεις, στην ευρύτερη γειτονιά της, όπως στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και στο Σαχέλ, όπου το ΝΑΤΟ δεν θα είναι «παρών».
- H Συμφωνία προβλέπει τακτικές διαβουλεύσεις των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των δύο χωρών τόσο για θέματα ασφάλειας και άμυνας, όσο και για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, υβριδικές απειλές, θαλάσσια ασφάλεια, μετανάστευση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Νέος ισχυρός σεισμός 5,3 Ρίχτερ στην Κρήτη
- Φρεγάτες Belharra και κορβέτες Gowind: Οι Γαλλικοί… γίγαντες θωρακίζουν το Αιγαίο
- Το αύριο των σεισμών στην Κρήτη – Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος γράφει στον Ε.Τ. για την επόμενη ημέρα
- Επιασαν τον ληστή με το τατουάζ μέσα σε ταξί – Ήταν έτοιμος για… πόλεμο
- Σεισμός στο Ηράκλειο: Κτίρια παλιά και καταπονημένα από ρίχτερ παλαιότερα – Πάνω από 1.200 τα σπίτια με ζημιές
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr