Η επίθεση κατά της κυβέρνησης και η έκτακτη συνάντησή του με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, οι κορόνες για «ξεπούλημα», για την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, απλώς επιβεβαιώνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η βασική αντιμεταρρυθμιστική και αναχρονιστική δύναμη της χώρας.
Οχι όμως η μόνη. Από κοντά και το Κίνημα Αλλαγής, που αν και στο παρελθόν ως κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε μεγάλες -και κάποιες αμφιλεγόμενες και… σκοτεινές- ιδιωτικοποιήσεις, τώρα συντάσσεται με τον ΣΥΡΙΖΑ και επιτίθεται στην κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε χθες εκτάκτως με τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, για να κλείσουν το νέο τους ραντεβού στους δρόμους. Τιμώντας το πνεύμα και το λόγο του αρχισυνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου, που μπορεί να καταδικάστηκε το 2018 για απάτη αλλά δέχθηκε την πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα να παραβρεθεί ανάμεσα στους καλεσμένους του στην εκδήλωση που είχε κάνει για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Ο αρχισυνδικαλιστής Φωτόπουλος λοιπόν δεν ήταν χθες στη συνάντηση του προεδρείου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά ήταν σαν να ήταν.
Κινδυνολογία
Ο κ. Τσίπρας, έχοντας στο πλευρό του τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κατήγγειλε την κυβέρνηση για ξεπούλημα και εν κρυπτώ ιδιωτικοποίηση. Αλλά επειδή αυτό δεν πιάνει το 2021, προέβλεψε -όπως και το Κίνημα Αλλαγής που φοβάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα του πάρει και τους συνδικαλιστές μετά τους ψηφοφόρους- ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας θα ανεβάσει και τις τιμές, άρα θα είναι επιζήμια για τους καταναλωτές ρεύματος.
Μαζί με… Φωτόπουλο
Η ΔΕΗ είναι ήδη για τον ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο σκηνικό, μήπως και ξεχαστεί η αποτυχημένη παρουσία του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ή η ιστορία με τον Κούλογλου. Παράλληλα, θα γίνει και το πεδίο ανεπισήμως παρακινούμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ αντιδράσεων, από τους ίδιους και τους ίδιους, που θα απειλούν να ακυρώσουν τη διαδικασία κ.λπ. Εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γλιτώσει τις φωτογραφίες των στελεχών του μαζί με τον Νίκο Φωτόπουλο, που μπορεί να έχει καταδικαστεί για απάτη, αλλά δεν θα χάσει την ευκαιρία να κρατήσει το πλακάτ και να φωνάξει κατά του Μητσοτάκη, έχοντας στο πλευρό του τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε πως δεν πρόκειται για πώληση του 17% της ΔΕΗ αλλά για «εκχώρησή του», είπε ότι «είναι επιλογή που εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους» και αναρωτήθηκε «αν το μέσο νοικοκυριό θα μπορέσει να αντέξει αν αυτές οι αυξήσεις συνεχιστούν σε έναν χειμώνα που θα είναι δύσκολος».
«Η ΔΕΗ δεν θα έχει καμία δυνατότητα να ασκήσει έλεγχο της αγοράς και των τιμών διότι χάνει κάθε ισχύ μέσα από την περαιτέρω απομείωση του ποσοστού που έχει το Ελληνικό Δημόσιο», συνέχισε και εμφανίστηκε υπερασπιστής του δημόσιου χαρακτήρα της.
«Αποκάλυψε» ότι 4,5 χρόνια, τη σκληρή περίοδο των Μνημονίων, σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ζητούσαν 4 πράγματα, την πώληση του 17% της ΔΕΗ, τα δίκτυα, τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, και τη ΔΕΠΑ Υποδομών και υπογράμμισε ότι «επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ καταφέραμε να τα κρατήσουμε όλα».
Εναλλακτικές λύσεις
Και όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Κουμουνδούρου, «απαντώντας στα επιχειρήματα ότι η επιλογή αυτή αποσκοπεί στην αύξηση των κεφαλαίων της ΔΕΗ για να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη ή να αντιμετωπίσει τα χρέη της, ο κ. Τσίπρας τα απέρριψε, τονίζοντας ότι θα μπορούσαν να έχουν αναζητηθεί εναλλακτικές λύσεις».
Τέλος, ο κ. Τσίπρας -όπως αναμενόταν- απηύθυνε έκκληση στους πολίτες για «ενεργητική αντίσταση σε αυτές τις ληστρικές πολιτικές», ενώ προειδοποίησε το Δ.Σ. της ΔΕΗ, «πριν προχωρήσουν στις όποιες οριστικές και τελεσίδικες αποφάσεις τους», ότι «θα αναζητηθούν όλες οι ευθύνες, όχι μόνο πολιτικές», καθώς όπως είπε «είναι εμφανές ότι μέσα από αυτήν τη διαδικασία το Ελληνικό Δημόσιο ζημιώνεται».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Αδαμίδης, σημείωσε πως «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα», χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή με την ΑΜΚ «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» και καταγγέλλοντας «αιφνιδιασμό από την απόφαση της διοίκησης σε συνεννόηση με την κυβέρνηση», προαναγγέλλοντας κινητοποιήσεις.
Τι δεν είπε
Αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, ως συνήθως συμβαίνει όμως, έχουν πολύ μικρότερη σημασία από όσα δεν είπε.
Διότι δεν είπε ότι παρέδωσε μια καταχρεωμένη ΔΕΗ, που μετά από δύο χρόνια καταφέρνει να γυρίσει σελίδα και να ξαναμπεί στα «ραντάρ» μεγάλων επενδυτικών οίκων και ξένων θεσμικών επενδυτών.
Και φυσικά δεν είπε ότι ενώ στην πραγματικότητα η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ανοίγει έναν νέο κύκλο στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση, αξιοποιώντας όλες τις «πράσινες» τεχνολογίες (σ.σ.: το 2023 πρέπει η παραγωγή λιγνίτη να έχει μειωθεί κατά 81%).
Δεν είπε επίσης ότι ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά της μείωσης της παραγωγής λιγνίτη και κατά της στροφής της ενέργειας στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και αυτό παρά το γεγονός ότι το 2026 η Ελλάδα οφείλει να έχει εξαφανίσει το λιγνίτη από το ενεργειακό της μίγμα.
Τέλος, ο κ. Τσίπρας δεν είπε ότι το Δημόσιο σε καμία από τις περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου δεν παραχωρεί το μάνατζμεντ, καθώς η ΔΕΗ θα διορίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο, το διευθυντή Λειτουργιών και άλλα έξι μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr