Η Λευκή Βίβλος θα συζητηθεί επίσημα από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες στις 25 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής στη Ρώμη, όπου θα εορταστούν τα 60 χρόνια από τη σύσταση της σημερινής Ε.Ε.
Στις 25 Μαρτίου θα υπάρξει μια πρώτη δήλωση των «27» με τις κατευθυντήριες γραμμές, ενώ θα ακολουθήσουν διεξοδικές συζητήσεις με στόχο να υπάρξουν αποφάσεις στο τέλος του έτους. Την ίδια στιγμή που οι «27» θα διαπραγματεύονται με τους Βρετανούς το Brexit, θα συζητάνε και μεταξύ τους για τις αλλαγές στη λειτουργία της Ε.Ε.
Oλα δείχνουν ότι η Ευρώπη των διαφορετικών ταχυτήτων, που αποτελούσε ταμπού εξαιτίας των αντιδράσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, φαίνεται σήμερα ως μοναδική διέξοδος. Η μόνη ελπίδα αποφυγής αυτού που μέχρι πριν από λίγα χρόνια έμοιαζε αδιανόητο, δηλαδή της κατάρρευσης της Ε.Ε., είναι η έμφαση στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.
«Εχει παρέλθει πλέον η εποχή που κυριαρχούσε η άποψη ότι θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, όλοι μαζί», ανέφερε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πριν από λίγες μέρες σε φοιτητές βελγικού πανεπιστημίου, απαντώντας στο ερώτημα που ο ίδιος είχε θέσει νωρίτερα, σχετικά με το αν «θέλουμε να πάμε όλοι μαζί ή θα πρέπει αυτοί που θέλουν να προχωρήσουν να το κάνουν χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στους άλλους».
Παρόμοιες δηλώσεις έχουν κάνει και κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως η Ανγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ, γιατί βλέπουν ότι χωρίς αλλαγές η Ε.Ε. θα καταρρεύσει και μάλιστα σύντομα μέσω της κυριαρχίας των λαϊκιστών και των δημαγωγών.
H προσφυγική κρίση και η απαράδεκτη συμπεριφορά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης ήταν η πρώτη προειδοποίηση, ενώ το Brexit ήταν το «ηλεκτροσόκ», και η εμφάνιση νέων φαινομένων, όπως η περίπτωση Ντόναλντ Τραμπ, η προειδοποίηση ότι οι αλλαγές πρέπει να γίνουν γρήγορα.
Η Λευκή Βίβλος που θα παρουσιάσει σήμερα ο κ. Γιούνκερ στην Ευρωβουλή στην ουσία θα αναφέρεται σε κάποιες κατευθυντήριες γραμμές σε σχέση με τους τομείς που θα πρέπει να αφορούν οι αλλαγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τομείς θα είναι πέντε και η Κομισιόν θα παρουσιάσει σταδιακά μέχρι το τέλος Ιουνίου συγκεκριμένες προτάσεις για τις αλλαγές στον καθένα από αυτούς. Οι προτάσεις θα αφορούν:
1.Την κοινωνική διάσταση της Ευρώπης και έναν πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
2.Τον τρόπο αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της παγκοσμιοποίησης.
3. Την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Eνωσης με βάση την έκθεση των προέδρων των πέντε θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.
4.Το μέλλον της στρατιωτικής συνεργασίας και της κοινής άμυνας της Ε.Ε.
5. Το μέλλον των ιδίων πόρων και η συνεισφορά των κρατών-μελών στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.
Είναι προφανές ότι όσες χώρες δεν ακολουθήσουν τώρα εκ των πραγμάτων μετά από κάποια χρόνια θα υποχρεωθούν να αποχωρήσουν. Πολωνοί, Ούγγροι, Τσέχοι, Σλοβάκοι θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους, συνειδητοποιώντας ότι η Ε.Ε. δεν είναι μόνο διαρθρωτικά ταμεία και κοινοτικά κονδύλια, είναι και υποχρεώσεις, είναι και αλληλεγγύη. Σουηδοί και Δανοί επίσης θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις τους.
Πάντως, Βερολίνο, Παρίσι και Βρυξέλλες συμφωνούν ότι σε περίπτωση που δεν ακολουθήσουν όλες οι χώρες, οι 19 της ΟΝΕ είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν μόνες τους.
Στη συζήτηση που θα ξεκινήσει για τις αλλαγές τις δικές τους προτάσεις έχουν υποβάλει η Ευρωβουλή, αλλά και οι τρεις χώρες της Μπενελούξ (Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο).
Bρυξέλλες, ανταπόκριση ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου