Η πρόσφατη έρευνα της Public Issue ήρθε να επιβεβαιώσει ότι σε μια κοινωνία οργισμένη και ταλαιπωρημένη από την οικονομική κρίση, το επικίνδυνο φλερτ με το εθνικό νόμισμα γίνεται εντονότερο όταν η σχέση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας με τους Ευρωπαίους εταίρους οδηγείται στα άκρα.
Σύμφωνα με την έρευνα, τέσσερις στους 10 Ελληνες πολίτες (40%) εκφράζουν σήμερα αρνητική γνώμη για το ευρώ: «Η συμπαγής αυτή μερίδα της κοινής γνώμης έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας συστηματικής τάσης διάβρωσης της κοινωνικής υποστήριξης προς το ενιαίο νόμισμα, που καταγράφεται στο εκλογικό σώμα κατά την τελευταία διετία (Φεβρουάριος 2015 – Φεβρουάριος 2017)», αναφέρει η Public Issue: «Αξίζει να σημειωθεί ότι την επαύριο της πρώτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το ποσοστό αρνητικών κρίσεων για το ευρώ προσέγγιζε μόνον το 20% (τον Φεβρουάριο του 2015), ενώ μετά την επανεκλογή του καταγράφηκε στο 32% (Οκτώβριος 2015).
Στον 1½ χρόνο που έχει μεσολαβήσει, έκτοτε, τίποτα δεν δείχνει ότι η τάση αυτή έχει ανακοπεί, το αντίθετο. Από την άλλη πλευρά, η κοινωνική πλειοψηφία του εκλογικού σώματος (58%, 6 στους 10 ερωτώμενους) εξακολουθεί να διατηρεί θετική γνώμη για το ευρώ. Ωστόσο, η σημερινή πλειοψηφία δεν μπορεί να συγκριθεί με την κοινωνική αποδοχή που διέθετε το ευρώ το 2012, όταν το 81% των πολιτών εξέφραζε θετική γνώμη για αυτό.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Με βάση το τελευταίο κύμα του Πολιτικού Βαρόμετρου της Public Issue, τον Φεβρουάριο του 2017, η κοινωνική υποστήριξη για την επιστροφή στη δραχμή καταγράφεται στο 25%, δηλαδή 1 στους 4 ερωτηθέντες αποδέχεται σήμερα την άποψη ότι «τα πράγματα στη χώρα θα ήταν μάλλον καλύτερα αν η Ελλάδα άφηνε το ευρώ και επέστρεφε στη δραχμή». Και σε σύγκριση με δύο μήνες πριν, ο συγκεκριμένος δείκτης καταγράφει σημαντική μείωση (-5%). Η μεταβολή αυτή δεν είναι μόνον χαρακτηριστικό αποτέλεσμα της νέας κινδυνολογίας περί αποπομπής της χώρας από το ευρώ, που επανεγγράφηκε στη δημόσια συζήτηση από τους ευρωπαϊκούς παράγοντες και τα μέσα ενημέρωσης τον τελευταίο καιρό. Είναι εξίσου χαρακτηριστικό για τον βαθύτατο και παραλυτικό φόβο που έχει εγκαθιδρυθεί μόνιμα την τελευταία 7ετία και ο οποίος έχει καταστήσει εύκολη την πολιτική διαχείριση του κοινωνικού σώματος στη μνημονιακή εποχή, αναφέρει η ανάλυση της εταιρίας.
Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι από την πρώτη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης είχε διαμορφωθεί η αντίληψη ότι η είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν λάθος απόφαση, συγκεντρώνοντας σε έρευνα της MRB τον Δεκέμβριο 2011 (όταν σχηματίστηκε η κυβέρνηση Παπαδήμου) σύμφωνες γνώμες 47%, με 42% διαφωνία. Σε πρόσφατη έρευνα της εταιρίας Alco (Δεκ. 2016) που διεξήχθη για λογαριασμό του περιοδικού «Zero» στο ίδιο ακριβώς ερώτημα η συμφωνία καταγράφηκε στο 53% και η διαφωνία στο 38%.
Κατερίνα Κατσαβού
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής