«H Ελλάδα είναι στα πρόθυρα της καταστροφής. Επιστρέφει το Grexit. Προσοχή, το μέλλον της Ευρώπης κρέμεται από μία κλωστή. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να ανησυχούμε ιδιαίτερα», όπως επισημαίνει το συγκεκριμένο δημοσίευμα: «Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών».
«Η Ελλάδα βρίσκεται σαν βόμβα στα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» είχε προειδοποιήσει ένας σχολιαστής των «New York Times» την περασμένη εβδομάδα, γράφει το «Politico» και προσθέτει: «Ναι, η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια ακόμη στιγμή “do-or-die”, δηλαδή “όλα ή τίποτα” με τους πιστωτές της. Ναι, αν η Ελλάδα δεν πάρει τα χρήματα, δεν θα μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της… Και, ναι, τα κρατικά ομόλογα στην Ελλάδα καταβαραθρώνονται για άλλη μια φορά με τους επενδυτές να βρίσκονται σε νευρική κρίση. Παρά τον θόρυβο αυτό, η ανησυχία θα πρέπει να είναι μικρή αν η Ιστορία είναι οδηγός. Αν υπάρχει ένα πράγμα είναι ότι, η Ελλάδα έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια, ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά μιλούν οι κυβερνήσεις της, θα λυγίσει τελικά στις απαιτήσεις των πιστωτών. Όταν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup συγκεντρωθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν την ελληνική “κατάσταση”, όπως την αποκαλούν, θα επαναλάβουν ένα τελετουργικό που διανύει την έβδομη χρονιά. Ανάλογα με το πώς μετράει κανείς, η Ελλάδα είναι είτε στη μέση της τρίτης ή πέμπτης οικονομικής διάσωσης… Ωστόσο, δεν έχει σημασία πόσο άσχημα ήταν τα πράγματα: οι Ευρωπαίοι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να αποτρέψουν την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος, συχνά την τελευταία στιγμή. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη και το ΔΝΤ έχουν δώσει πάνω από 200 δισ. ευρώ για να στηρίξουν την Ελλάδα».
«Δεν έχει σημασία πόσο σκληρή είναι η λιτότητα για την Ελλάδα που είναι στην Ευρωζώνη. Η κατάστασή της εξακολουθεί σαφώς να είναι καλύτερη εντός του ευρώ απ΄ό,τι αν συντριβεί φεύγοντας από την ευρωπαϊκή οικογένεια, όπως υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει: «Μετά από χρόνια σκληρών περικοπών των δαπανών… η Αθήνα δεν πρόκειται να τραβήξει την πρίζα για την τελευταία διάσωσή της ακριβώς ένα χρόνο πριν από τη λήξη της».
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ωστόσο, σύμφωνα με το περιοδικό, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού εάν υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο έχει αποδείξει η Ελλάδα στο πέρασμα των χρόνων είναι ότι ανεξάρτητα με το πόσο σκληρές είναι οι διαπραγματεύσεις, τελικά θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των δανειστών.
Το ΔΝΤ αρνείται να ενταχθεί στο τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, επειδή πιστεύει ότι το χρέος στην Ελλάδα δεν είναι βιώσιμο. Το μόνο πράγμα που έχει σημασία για τη Γερμανία. Από την αρχή της κρίσης, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ έκανε σαφές ότι, η έγκριση της διάσωσης από το Βερολίνο θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αυτό που ήθελε το Βερολίνο είναι ότι το ΔΝΤ θα εγγυάται να βοηθήσει στην επίβλεψη της διαδικασίας διάσωσης…
Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε η Μέρκελ να κερδίσει υποστήριξη για τα ελληνικά πακέτα βοήθειας από τους δικούς της βουλευτές και να διασφαλίσει έτσι τη θέση της στην Bundestag. Κατά συνέπεια, όπως καταλήγει το «Politico», η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει να κάνει σε τίποτα με τη λιτότητα ή τα πρωτογενή πλεονάσματα αλλά με κάτι πιο πεζό: την πολιτική…