Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Die Welt, η οποία επικαλείται γερμανικές κυβερνητικές πηγές, πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ της Γερμανίδας Καγκελαρίου και της επικεφαλής του Ταμείου, Λαγκάρντ, η οποία και υποσχέθηκε στη Μέρκελ πως θα στηρίξει το ελληνικό πρόγραμμα και ειδικότερα δεσμεύτηκε για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.
Μάλιστα, όσον αφορά στο θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, συμφωνήθηκε να μην επανέλθει στην ατζέντα πριν το 2018 (ήτοι έναν χρόνο μετά από τις γερμανικές εκλογές), όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Συνεχίζοντας, το δημοσίευμα σχολιάζει πως εάν αληθεύει η παραπάνω πληροφορία, το ΔΝΤ αγοράζει, για ακόμη μία φορά, χρόνο. Στην Ουάσινγκτον, όπως και στο Βερολίνο, υπάρχει ενδιαφέρον να ενισχυθεί η Καγκελάριος στην προεκλογική της εκστρατεία. Εκείνη διεκδικεί μια δεύτερη θητεία, ενώ η Λαγκάρντ από την πλευρά της βλέπει τη Μέρκελ ως έναν από τους λίγους πυλώνες σταθερότητας σε έναν ολοένα πιο αβέβαιο κόσμο – και για αυτό δεν θέλει να είναι από τα εμπόδια, στα οποία θα σκοντάψει η Μέρκελ στον δρόμο προς την Καγκελαρία.
Πάντως, από την πλευρά του, το ΔΝΤ δεν θέλει να επιβεβαιώσει τις εν λόγω πληροφορίες, διαμηνύοντας πως η στάση του είναι αμετάβλητη, ότι δηλαδή χρειάζονται σκληροί όροι για την Ελλάδα και μια «ακριβή» ελάφρυνση χρέους για τους Ευρωπαίους εταίρους της.
Μάλιστα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, επί μια ολόκληρη επταετία, οι πολιτικοί αγοράζουν χρόνο, όσον αφορά στην ελληνική κρίση. Ωστόσο, τονίζει, είναι σαφές, από την πρώτη κιόλας αξιολόγηση, ότι η Αθήνα δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις του προγράμματος διάσωσης που έχει συμφωνηθεί.
«Το ΔΝΤ και το Βερολίνο παίζουν και πάλι ως ομάδα. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, τώρα το έχει καταλάβει αυτό. Οι τόνοι της κυβέρνησης είναι σημαντικά πιο ήπιοι από ό,τι ήταν σε προηγούμενες διαμάχες. Στην Αθήνα, έχει γίνει πλέον κατανοητό – σε αντίθεση με το ό,τι γινόταν υπό τον Μπαράκ Ομπάμα – ότι από τις ΗΠΑ, λίγη πολιτική υποστήριξη θα υπάρξει. Και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Τσίπρα στην Ευρώπη, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, δεν βρίσκεται πλέον στην εξουσία», σημειώνει, μεταξύ άλλων, η εφημερίδα.