Πρόσθεσε ότι μέσα στον Αύγουστο θα συζητηθεί έντονα το θέμα του περαιτέρω εμβολιασμού των εκπαιδευτικών που σήμερα φτάνει στο 75 % και μετά θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους επιστήμονες αν θα ληφθεί απόφαση να γίνει υποχρεωτικός.
Επίσης συζητείται τι θα γίνει και με τους φοιτητές και ένα από τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί είναι να λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα σε όλα τα κάμπους των ΑΕΙ για εμβολιάζονται επιτόπου οι φοιτητές.
Δήλωσε επίσης ότι στην συνάντηση που θα έχει με του πρυτάνεις θα εξετάσουν τρόπους για την δια ζώσης εκπαίδευση των φοιτητών. Δεν είναι επιλογή μας οι ανεμβολιαστοί φοιτητές να κάνουν χρήση της τηλεκπαίδευσης -είπε-αλλά να προσέρχονται στην διδασκαλία με rapid test ή μοριακά και όχι,Self Test.
Σύμφωνα με την κ Κεραμέως είναι σημαντικό ότι άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των μαθητών άνω των 15 ετών και συζητείται να αρχίσει ο εμβολιασμός και για τους μαθητές από 12 ετών.
Ορθάνοιχτος ο υποχρεωτικός εμβολιασμός εκπαιδευτικών – Όλο το παρασκήνιο
Την πεποίθησή του ότι οι αρνητές του εμβολιασμού δεν είναι σε θέση να αποτρέψουν το τείχος ανοσίας εξέφρασε χθες από τη Θεσσαλονίκη, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος άφησε ορθάνοιχτη την πόρτα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Πέτσας επισκέφθηκε χθες τους Δήμους Καλαμαριάς και Θέρμης στη Θεσσαλονίκη και Δίου-Ολύμπου Πιερίας ολοκληρώνοντας τις επαφές και τις συναντήσεις του για την εμβολιαστική καμπάνια. Ερωτηθείς για τις συγκεντρώσεις ενάντια στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, απάντησε: «Συνήθως αυτοί που έχουν μία άρνηση εκ πεποιθήσεως κάνουν δυσανάλογα μεγάλη φασαρία σε σχέση με τον όγκο τους. Ολες οι μετρήσεις στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι αρνητές του εμβολίου είναι περίπου από 11% έως 13%-14%. Είναι ένα σεβαστό νούμερο. Δημοκρατία έχουμε. Μπορεί ο καθένας να εκφράζει την άποψή του. Ομως, δεν είναι ικανό αυτό το ποσοστό να αποτρέψει το τείχος της ανοσίας. Εμείς απευθυνόμαστε σε αυτούς τους συμπολίτες μας που είναι επιφυλακτικοί και αναβλητικοί και τους λέμε: “Eίναι τώρα η ώρα να κάνεις το εμβόλιο, προκειμένου να θωρακίσεις τον εαυτό σου, τους οικείους σου και το κοινωνικό σύνολο”». Oπως είπε, οι συμμετέχοντες σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις κινδυνεύουν να πληγούν από κορονοϊό και τους πρότεινε να ακούν περισσότερο την επιστήμη και να βάλουν φραγμό στον ανορθολογισμό.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Λίγη ώρα αργότερα, από τη Θέρμη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η συζήτηση περί υποχρεωτικών εμβολιασμών να περιλάβει και τους εκπαιδευτικούς. Oπως είπε, σε όλες τις επισκέψεις τις οποίες έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες σε δήμους ανά την επικράτεια, σχεδόν οι πάντες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι φορέων, έχουν θέσει το ζήτημα, εν όψει της έναρξης της επόμενης σχολικής περιόδου, στις αρχές Σεπτεμβρίου. «Το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, μεταξύ άλλων και των εκπαιδευτικών, είναι πολύ πιο προωθημένο στην κοινωνία από ό,τι στο πολιτικό σύστημα ή και τα Μέσα Ενημέρωσης. Είναι ένα θέμα που θα μας απασχολήσει το αμέσως προσεχές διάστημα, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις, φυσικά πολύ πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς», δήλωσε.
Εμβολιασμένοι και με μάσκα στα πανεπιστήμια
Υπό τη σκιά της πανδημίας και των μεταλλάξεων και υπό το φόβο για μία ακόμη χρονιά με εξ αποστάσεως διδασκαλία στα πανεπιστήμια, έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ των διοικήσεων στα Ιδρύματα για την ασφαλή επάνοδο στην «κανονικότητα» από Σεπτέμβρη για πανεπιστημιακούς και φοιτητές. Ηδη αρκετοί πρυτάνεις έχουν τοποθετηθεί καλώντας τους φοιτητές και το προσωπικό να εμβολιαστούν, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε ανοιχτά πανεπιστήμια.
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως έχει ήδη δηλώσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν κανονικά τα πανεπιστήμια και τα σχολεία, με την πορεία της πανδημίας να βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Στη σύνοδο των πρυτάνεων, στην οποία θα παρευρεθεί και η κ. Κεραμέως, αναμένεται να συζητηθούν τα ζητήματα περί επιστροφής ακαδημαϊκών και φοιτητών στα αμφιθέατρα, χωρίς ακόμα να έχουν κλειδώσει οι λεπτομέρειες.
Η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ σε απόφασή της ανέφερε ότι τα μαθήματα, τα εργαστήρια, οι κλινικές ασκήσεις, οι ανασκαφές και πρακτική άσκηση θα πραγματοποιηθούν από τον Σεπτέμβρη κανονικά, ορίζοντας ως υποχρεωτική τη χρήση μάσκας για τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ενώ προβλέπει και επικεφαλής για την τήρηση των μέτρων και την προστασία των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
Η είσοδος στο πανεπιστήμιο θα επιτρέπεται για όσους είναι εμβολιασμένοι και για όσους έχουν αρνητικό αποτέλεσμα rapid testή PCR test, το οποίο θα πρέπει να διενεργούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, και θα είναι με μάσκα.
Δύο κέντρα
Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών του εμβολιασμού, η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ αιτήθηκε προς το υπουργείο Υγείας τη λειτουργία δύο εμβολιαστικών κέντρων στους χώρους του πανεπιστημίου κατά τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο.
Η υπουργός Παιδείας έχει απευθύνει έκκληση προς εκπαιδευτικούς, φοιτητές και πανεπιστημιακούς να προχωρήσουν στη διαδικασία του εμβολιασμού ώστε να γίνει όσο το δυνατόν πιο ασφαλώς η επιστροφή στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Οπως υπενθύμισε, τρεις στους τέσσερις εκπαιδευτικούς, δηλαδή το 73%, έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού, υπογράμμισε όμως ότι χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί. Ερωτώμενη για το αν θα γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός στους εκπαιδευτικούς και για τον τρόπο επιστροφής των μαθητών στα σχολεία, σημείωσε ότι όλα τα σενάρια είναι υπό συζήτηση.