Περίπου ένα τρίμηνο μετά την εκπαραθύρωσή του από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Φίλης έδειξε αποφασισμένος να μη χαριστεί στα πεπραγμένα της συγκυβέρνησης και στην ομιλία του από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής επιχείρησε να πιάσει θέση στο εσωκομματικό… παιχνίδι του κόμματός του, το οποίο προετοιμάζεται για μία ακόμα μείζονα κυβίστηση, προκειμένου να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αξιολόγησης.
Οι… όλμοι του τέως υπουργού στόχευσαν ευθέως τόσο τον κ. Τσίπρα όσο και το περιβάλλον της Ηρώδου Αττικού, αν και οι βολές του έφτασαν μέχρι το συγκυβερνήτη του πρωθυπουργού και πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο. Ηταν, δε, τέτοια η σφοδρότητα της αποδόμησης εκ των έσω που τα… φίλια πυρά «ξεγύμνωσαν» κάθε πρωθυπουργική ευχετική των πραγμάτων, όσο ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έστρωνε, ουσιαστικά, το έδαφος από το ίδιο βήμα για την αποδοχή νέων μέτρων-φωτιά, με στόχο να μην… πνιγεί η Αθήνα σε σκηνικό ανάλογο του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ο κ. Τσίπρας, νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, μπορεί να επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους έναντι του Βερολίνου και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ωστόσο όταν το τέμπο έφτασε στο σφοδρό διά ταύτα απέφυγε να αναλάβει δεσμεύσεις για το εκπεφρασμένο μέχρι πριν από λίγα εικοσιτετράωρα μοτίβο του, σύμφωνα με το οποίο αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα για μετά το 2018.
Η φράση του «η αξιολόγηση θα κλείσει θετικά χωρίς υποχωρήσεις αρχών, ιδιαίτερα σε ζητήματα που άπτονται του ευρωπαϊκού κεκτημένου» αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ενώ αίσθηση προκαλεί και ο φειδωλός και εξόχως αόριστος τρόπος με τον οποίο αναφέρθηκε στο μείζον αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. «Η αξιολόγηση θα κλείσει και σύντομα θα έρθει η ρευστότητα», υποστήριξε.
Ο κ. Τσίπρας έστειλε σήμα προς τους δανειστές της χώρας πως η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να δεχθεί κάποια νέα μέτρα, που δεν θα είναι… παράλογα, ενώ προσπάθησε μέσω της σφοδρής επίθεσής του προς το Ταμείο και τον κ. Σόιμπλε να τονώσει το καταρρακωμένο ηθικό των συντρόφων του. «Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αναγνώρισαν αυτήν την εντυπωσιακή υπερκάλυψη των στόχων. Και έτσι σήμερα οι τεχνοκράτες, τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με την Ελλάδα, έχουν μια μεγάλη δυσκολία για να στηρίξουν τις απόψεις και τις επιδιώξεις τους.
Και η δυσκολία αυτή είναι η ίδια η πραγματικότητα. Επικαλούνται στοιχεία για την ελληνική οικονομία που όλοι, αλλά και οι ίδιοι, γνωρίζουν ότι δεν είναι έγκυρα. Το επισήμανε και η Κομισιόν, άλλωστε, το προηγούμενο διάστημα. Αυτό λοιπόν που περιμένουμε, και μάλιστα το περιμένουμε το γρηγορότερο δυνατό, είναι να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις. Δεν μπορεί να υπάρξει διαπραγμάτευση αν δεν βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα, αν δεν ξεκινάμε από την ίδια βάση. Τι να συζητάμε; Περιμένουμε λοιπόν το συντομότερο να αναθεωρήσουν αυτές τις εκτιμήσεις ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο», ανέφερε. Κάλεσε, δε, την κ. Μέρκελ να… μαζέψει τον κ. Σόιμπλε, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά της σύγκρουσης με τον Γερμανό υπουργό.
«Δεν θα επιτρέψουμε, μαζί με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη, όχι μόνοι μας, μαζί με τις συνεπείς ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις, άλλα παιχνίδια με τη φωτιά για τη συνοχή και το μέλλον της Ευρώπης. Οποιοι παίζουν παιχνίδια για ευρωζώνη δύο ταχυτήτων, για διασπάσεις και διαιρέσεις, να ξέρουν ότι παίζουν με τη φωτιά. Και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι η ίδια τους η κυβέρνηση δεν θα αφήσει τους πυρομανείς να παίζουν με τα σπίρτα στην αποθήκη με τα πυρομαχικά. Θέλω να παρακαλέσω θερμά την καγκελάριο να αποθαρρύνει τον υπουργό των Οικονομικών της απ’ αυτή τη διαρκή επιθετικότητα εναντίον της Ελλάδας.
Και από αναφορές υποτιμητικές, του τύπου “η Ελλάδα και οι Ελληνες ζουν πάνω από τις δυνατότητές τους”. Δεν ξέρω αν αυτού του είδους οι αφορισμοί συγκινούν τους Γερμανούς ακροδεξιούς και βοηθάνε τη συγκράτηση των διαρροών προς το κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία. Αυτό είναι δικό τους πρόβλημα. Και δεν μπορεί η προεκλογική περίοδος σε μια χώρα να επηρεάσει τη ζωή και τις εξελίξεις σε μια άλλη χώρα της Ευρώπης», είπε.
Ο κ. Τσίπρας έβαλε και κατά του ΔΝΤ: «Εχουμε μια αξιολόγηση που την κάνει δύσκολη η διαρκής διαφωνία ανάμεσα στους πιστωτές. Το ΔΝΤ, έχοντας χάσει σχεδόν κάθε επιστημονική αξιοπιστία από τις διαρκώς λαθεμένες προβλέψεις και συνταγές του, βρίσκεται σε αδυναμία να στηρίξει χρηματοδοτικά ένα πρόγραμμα χωρίς γενναία απομείωση χρέους…
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
Το ΔΝΤ όμως δεν έχει το θάρρος της γνώμης του. Και ορισμένα στελέχη του προτιμούν να παίζουν προσωπικά παιχνίδια. Προτιμά να παίζει πόκερ, το μουντζούρη. Επειδή δεν θέλουν να δυσαρεστήσουν ή να ρίξουν το φταίξιμο στον Σόιμπλε, προσπαθούν διαρκώς να εφεύρουν νέες απαιτήσεις. Παράλογες, εξωφρενικές αλλά δεν έχει σημασία, αρκεί να χρεώνεται η Ελλάδα την προαποφασισμένη μη χρηματοδότηση του προγράμματος… Η αξιολόγηση θα κλείσει. Και θα κλείσει θετικά. Χωρίς υποχωρήσεις σε ακραίους παραλογισμούς, υποχωρήσεις αρχών και σε ζητήματα που αφορούν το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η Ε.Ε. ειδικά σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να δεχτεί πειραματισμούς.
Η χώρα θα γυρίσει σελίδα», είπε ο πρωθυπουργός, καλώντας, ουσιαστικά, τους συντρόφους του να… αντέξουν τις πιέσεις μέχρι τις γερμανικές εκλογές διότι η Ευρώπη αλλάζει, το παιχνίδι παίζεται ακόμη και είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να επικρατήσουν στις κρίσιμες αναμετρήσεις σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία οι προοδευτικές δυνάμεις.
Οσο ο κ. Τσίπρας ανέβαζε τους τόνους με αιχμές εκτός συνόρων αλλά και εντός (ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη και στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως θέλει να είναι η ουρά της Ν.Δ.), η ώρα του εσωτερικού τσεκουρώματος θέσεων, προθέσεων και στρατηγικών αχνοφαινόταν στον ορίζοντα. Κι έλαβε σάρκα και οστά όταν ο τέως υπουργός, Νίκος Φίλης, ανέβηκε στο βήμα του ομιλητή.
«ΠΥΡΑ» ΦΙΛΗ: «ΜΝΗΜΟΝΙΟ-ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ»
«Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση»
ΕΙΠΕ:
-Τώρα πια το δόγμα «οι αμόλυντοι εμείς και οι μολυσμένοι οι άλλοι» τελείωσε.
-Πάμε ανέτοιμοι ξανά σε διαπραγμάτευση.
– Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας.
-Το «ούτε ένα ευρώ μέτρα» το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε αλλά το ακούν και οι Ελληνες.
-Ο συγγενέστερος σύμμόχος μας, έστω και αν βρομάει, είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό.
– Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε την πρόταση της κ. Γεννηματά για τον ΔΟΛ.
-Ο κ. Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισεκατομμυρίων. Πώς θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής;
Σαν… έτοιμος από καιρό, ο τέως υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ως… ταύρος εν υαλοπωλείο. Ασκώντας δριμύτατη κριτική επί παντός επιστητού, ο κ. Φίλης εξαπέλυσε μύδρους κατά καίριων κυβερνητικών επιλογών, στοχεύοντας στην επόμενη ημέρα της Κουμουνδούρου και στο τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την επερχόμενη εκλογική ήττα.
«Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου ότι θα κλείσει η αξιολόγηση και θα φύγει το ΔΝΤ. Σταθείτε, δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας… Για μία ακόμη φορά από το 2015 πηγαίνουμε σε μια διαπραγμάτευση ανέτοιμοι… Τώρα πια το δόγμα “οι αμόλυντοι εμείς και οι μολυσμένοι οι άλλοι” τελείωσε», ήταν ορισμένες από τις χαρακτηριστικές φράσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργού, ο οποίος στάθηκε επικριτικά απέναντι στην επιλογή του πρωθυπουργού να πει «δεν θα πάρουμε ούτε ένα ευρώ μέτρα». «Αυτά τα είπε για να τα ακούσει ο Σόιμπλε, αλλά τα ακούει και ο ελληνικός λαός», σημείωσε και διεμήνυσε πως φυσικός σύμμαχος της Κουμουνδούρου στην κυβέρνηση είναι το ΠΑΣΟΚ και ότι θα πρέπει να αναζητηθεί συμμαχία σε αυτό το χώρο, βγάζοντας, ουσιαστικά, κόκκινη κάρτα στον Πάνο Καμμένο και τους Ανεξάρτητους Ελληνες.
«Μνημόνιο-αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Με τον Καμμένο κάναμε κυβέρνηση. Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση. Το “εμείς και οι άλλοι” τελείωσε. Τελείωσε το “εμείς οι αμόλυντοι και οι άλλοι οι μολυσμένοι”. Είναι δυνατό να καταπίνουμε την κάμηλο; Ο κ. Καμμένος είπε για εξοπλιστικό πρόγραμμα δύο δισεκατομμυρίων. Πώς θα ταιριάξει με τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής; Πώς θα τα δώσουμε τα δύο δισεκατομμύρια, όταν δίνουμε μάχη για τα πεντακόσια εκατομμύρια της Φωτίου; Αυτό πού συζητήθηκε; Πού βρήκε πολιτική νομιμοποίηση;», ανέφερε ο κ. Φίλης και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο της αποδόμησης: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο εχθρός στη διαπραγμάτευση είναι πολύ ισχυρός. Κάνουμε ό,τι μπορούμε, θα πει κάποιος. Κάνουμε; Το αίμα που στάξαμε για το ασφαλιστικό ήταν αυτό και τελειώσαμε; Είχαμε πει στις 5 Δεκεμβρίου θα κλείσει η αξιολόγηση και θα φύγει το ΔΝΤ. Σταθείτε, ρε παιδιά. Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας. Κάκιστοι οι αντίπαλοι αλλά εμείς μοιάζουμε να πηγαίνουμε αμέριμνοι…
Το “ούτε ένα ευρώ μέτρα” το είπε ο Αλέξης για να το ακούσει ο Σόιμπλε αλλά το ακούν και οι Ελληνες. Επειδή λοιπόν μπορεί, όμως, να συμβεί και να πάρουμε νέα μέτρα, θα μας το χρεώσουν οι αντίπαλοι», υποστήριξε, ενώ χαρακτηριστικός ήταν και ο διάλογος με τον Στέλιο Παππά:
-Νίκος Φίλης: Δεν μας εμποδίζει η τρόικα να δίνουμε μάχη αξιών. Φεύγοντας να έχουμε δώσει το αποτύπωμά μας.
– Στέλιος Παππάς: Μη λες φεύγοντας…
– Νίκος Φίλης: Φεύγοντας, παραμένοντας σε δυο χρόνια…
Ο τέως υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στις συμμαχίες, στρέφοντας το βλέμμα του προς τη Χαριλάου Τρικούπη: «Ο συγγενέστερος σύμμαχός μας, έστω και αν βρομάει, είναι το ΠΑΣΟΚ. Πρέπει να κάνουμε άνοιγμα προγραμματικό. Δεν είναι δυνατό να απορρίπτουμε την πρόταση της κ. Γεννηματά για τον ΔΟΛ», ανέφερε και κατέθεσε προτάσεις περί μονομερών νομοθετικών πρωτοβουλιών σε Υγεία, εκατό δόσεις στα ασφαλιστικά ταμεία και Παιδεία. «3,5% πλεόνασμα την επόμενη δεκαετία βγαίνει, ας το συζητήσουμε», συμπλήρωσε.
Το Μαξίμου, πάντως, απάντησε στον κ. Φίλη διαμέσου του κυβερνητικού εκπροσώπου, Δημήτρη Τζανακόπουλου, που χαρακτήρισε άκαιρο και άστοχο το άνοιγμα του τέως υπουργού στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει.
«Αυτή τη στιγμή παρατηρούνται δειλά βήματα αμφισβήτησης του κυρίαρχου ευρωπαϊκού μοντέλου και των κυρίαρχων πολιτικών από την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία, αλλά τέτοιες τάσεις δεν βλέπουμε στην Ελλάδα.
Είναι για αυτόν τον λόγο που βεβαίως μας ενδιαφέρουν τα πολιτικά ανοίγματα, όμως αυτά πρέπει να έχουν και έρεισμα στην πραγματικότητα, και αυτή τη στιγμή το ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διατεθειμένο να ακολουθήσει την τάση της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας… Το μεγάλο ερώτημα της εποχής είναι τι είδους πρόσημο θα έχει αυτή η αμφισβήτηση, αν το ρεύμα αυτό θα πάρει προοδευτικό ή ακροδεξιό πρόσημο. Και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ δεν ευνοούν αυτήν τη στρατηγική προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράσει την αμφισβήτηση και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζανακόπουλος.
ΕΥΚΛΕΙΔΗΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ
«Οι αποφάσεις είναι συλλογικές»
Σαφέστατα μηνύματα προς το εσωτερικό της Κουμουνδούρου περιείχε η ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Η διαπραγματευτική ομάδα δεν έχει λευκή επιταγή. Οι αποφάσεις είναι συλλογικές», σημείωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσακαλώτος, ενώ άσκησε κριτική κατά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζοντας πως ο κ. Τόμσεν στην πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για τα πλεονάσματα, αλλά τα χρησιμοποιεί ως μοχλό πίεσης για να κάνει η χώρα κι άλλες μεταρρυθμίσεις σε αφορολόγητο και συνταξιοδοτικό. «Δεν θα με πείραζε γιατί είναι η άποψή του, αλλά με πειράζει γιατί χρησιμοποιεί αμφισβητούμενες μελέτες… Αυτό που λέει ο Τόμσεν, ότι οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Ελληνες, είναι να γελάει κανείς.
Τον κάλεσα να έρθει να δει πώς ζουν οι δικοί μας και μετά να πάμε μαζί και στη Γερμανία», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε το Ταμείο να αποφασίσει τι θα πράξει σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα. «Εάν αποφασίσει να μείνει, πρέπει να σεβαστεί τις προσπάθειες τόσων χρόνων του ελληνικού λαού και το θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα εργασιακά», σημείωσε. Οσον αφορά στο διά ταύτα της διαπραγμάτευσης, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε πως, εάν υπάρχει λίγη καλή βούληση, μπορεί να υπάρξει πολιτική συμφωνία.
Δημήτρης Γκάτσιος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου