Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στο νέο εμβολιαστικό κέντρο, που σε πλήρη ανάπτυξη θα έχει δυναμικότητα 1.000 εμβολιασμών ανά ημέρα, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζει πλέον η Επιχείρηση «Ελευθερία», «είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν». Ζήτησε τη συνδρομή όλων σε αυτή την προσπάθεια, ενώ αφού ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμο για την έως τώρα συνεισφορά του, του ζήτησε να ενθαρρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν από τον άμβωνά του.
«Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά, προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως. Και πρέπει όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα, τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή, να σπεύσουν να το κάνουν».
«Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι».
Αναφερόμενος στις προοπτικές των Ιωαννίνων και στο γεγονός ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν ανοίξει ερευνητικές μονάδες και γραφεία στην πόλη, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές», ενώ επισήμανε ότι οι ικανότητες του ελληνικού εργατικού δυναμικού αποτελούν πόλο έλξης για τους επενδυτές.
«Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων, καλά εκπαιδευμένων, οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ».
Επανέλαβε δε την πλήρη στήριξη της κυβέρνησης στην πρόταση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή τεχνολογικού πάρκου κοντά στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. «Θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο, έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες», είπε.
Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η κυβέρνηση δίνει κίνητρα σε νέους παραγωγούς και ενθαρρύνει την παραμονή αγροτών στην περιφέρεια, ενώ υπογράμμισε πως έχει γίνει μία σειρά ενεργειών για την προστασία των ελληνικών προϊόντων από απομιμήσεις.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
«Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην επίσκεψη που είχε κάνει στα Γρεβενά τον Αύγουστο του 2018.
«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν», προσέθεσε ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν και σημαντικά πράγματα που μπορούν να γίνουν ακόμα.
«Η πολιτική είναι πράξη»
«Προφανώς έχουμε προβλήματα, όπως έχουμε και επιλύσεις προβλημάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας.
«Η διαφορά είναι», ανέφερε ο κ. Τασούλας, «ότι μέσα σε αυτές τις επιλύσεις ή τις προκλήσεις που μένουν, αυτά που έχετε σημειώσει, αυτά που θα μας πείτε, δεν θα αποτελούν εξαγγελίες. Θα αποτελούν -όπως λέμε στον αθλητισμό- εναρκτήρια λακτίσματα. Υπάρχει τεράστια διαφορά. Αν θέλαμε να ακούσουμε εξαγγελίες μπορούσατε να αραδιάσετε ένα σωρό. Είμαστε βέβαιοι, επειδή κάθε φορά έχετε αποδείξει ότι για εσάς εξαγγελία είναι στην ουσία εναρκτήριο λάκτισμα, κάτι που ουσιαστικά αμέσως ξεκινάει την υλοποίηση, είμαστε βέβαιοι ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε -αυτά που σας είπαν οι τοπικοί ταγοί των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- θα αντιμετωπιστούν από εσάς με αυτόν τον ίδιο τρόπο ο οποίος δεν δικαιώνει μόνο την κυβέρνησή σας, επιτρέψτε μου να πω, δικαιώνει και την αποστολή της πολιτικής».
«Γιατί η πολιτική είναι πράξη και εσείς κ. Πρόεδρε αντιλαμβάνεστε αυτή τη συνωνυμία περισσότερο από τον καθένα. Γι’ αυτό και είμαστε σίγουροι ότι και αυτά που θα πείτε τώρα και αυτά που θα αφήσετε και θα τα πείτε αύριο, δεν θα τα πείτε για να τα πείτε αλλά για να μας δώσετε τα εναρκτήρια λακτίσματα. Σας καλώ, λοιπόν, για τα εναρκτήρια λακτίσματα», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ, παίρνοντας το λόγο, μίλησαν αναλυτικά για τα ζητήματα αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής και επισήμαναν την καλή συνεργασία που έχουν με την κυβέρνηση.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Στύλιος, ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστος Δήμας, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος και βουλευτής Ιωαννίνων ΝΔ Γιώργος Αμυράς, οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ, Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιμος.
Μετά τη σύσκεψη, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον δήμαρχο Μετσόβου Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον Δήμαρχο Ζαγορίου Γιώργο Σουκουβέλο, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με πολίτες στον κεντρικό πεζόδρομο των Ιωαννίνων όπου περπάτησε για αρκετή ώρα και έκανε μια στάση σε καφέ του κέντρου.
Ολόκληρη η παρέμβαση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη που έγινε στα γραφεία της Περιφέρειας Ηπείρου, στα Ιωάννινα
Ευχαριστώ πολύ Σεβασμιότατε, κύριε Περιφερειάρχα, κύριε Δήμαρχε, αγαπητέ Πρόεδρε κυρία και κύριοι συνάδελφοι στο Υπουργικό Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο,
Mε πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι ακόμα μία φορά σε μία πόλη και σε έναν τόπο που αγαπώ ιδιαίτερα. Δυστυχώς λόγω καιρού αναγκαστήκαμε να συμπτύξουμε το πρόγραμμά μας και δεν μπορέσαμε επισκεφτούμε τη Χρυσοβίτσα και να συνομιλήσουμε με τους νέους αγρότες παραγωγούς οι οποίοι με τόσο δυναμισμό επιδίδονται σε νέες καλλιέργειες. Όμως ανανεώνουμε τη συνάντησή μας για μία άλλη φορά.
Μπορέσαμε όμως να επισκεφτούμε καταρχάς το νέο εμβολιαστικό κέντρο το οποίο θα αρχίσει τη λειτουργία του από την επόμενη εβδομάδα. Χαίρομαι που δόθηκε μία λύση σε μία εκκρεμότητα πολυετή. Αντιμετωπίζω πάντα με αισθήματα αγανάκτησης φαινόμενα δημόσιας περιουσίας που δεν αξιοποιούνται προς όφελος της εθνικής ή της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Το καινούργιο εμβολιαστικό κέντρο φτιάχτηκε με μεγάλη ταχύτητα. Θα υπηρετήσει τις τοπικές ανάγκες εμβολιασμού της πόλης των Ιωαννίνων αλλά και συνολικά της περιφερειακής ενότητας και στη συνέχεια θα πρέπει να συζητήσουμε πώς θα αξιοποιηθεί προς όφελος πάντα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας την οποία θέλουμε να στηρίξουμε όπως είπε και ο κ. Πρόεδρος της Βουλής με έργα: έμπρακτα και όχι με λόγια.
Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για το επίπεδο συνεργασίας το οποίο είχαμε με τον Περιφερειάρχη, με τον Δήμαρχο με όλους τους τοπικούς άρχοντες καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας. Κληθήκαμε όπως ξέρετε να αντιμετωπίσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις και δεν θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει αυτά τα αποτελέσματα εάν δεν είχαμε καλή τοπική συνεργασία. Σε όλες τις περιοχές ισχύει αυτό αλλά ειδικά εδώ θέλω να εξάρω την κατανόηση και την ταχύτητα στη λήψη αποφάσεων και από την Περιφέρεια και από τον Δήμο όταν είχαμε τοπικές εξάρσεις που μας ταρακούνησαν όλους. Δεν είχαμε σε όλη την Ελλάδα την ίδια συνεργασία. Εδώ όμως δουλέψαμε καλά και γι’ αυτό και αποδείξαμε ότι όταν συντονιζόμαστε μπορούμε να πετύχουμε γρήγορα αποτελέσματα -το είδαμε στην ταχύτητα με την οποία είχαμε τις αποκλιμακώσεις των τοπικών εξάρσεων εδώ στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων.
Θέλω ακόμα μία φορά να ζητήσω από όλες και όλους να υποστηρίξουν την επιχείρηση «Ελευθερία», το πρόγραμμα εμβολιασμού το οποίο ξεδιπλώνεται -όπως ξέρετε- με πολύ μεγάλη ταχύτητα αλλά συνάμα και με μία αποτελεσματικότητα πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα. Και αυτό μας γεμίζει χαρά και ικανοποίηση ότι όταν βάζουμε ένα στόχο ως χώρα, ένα δύσκολο σύνθετο στόχο και εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και σχέδιο και με διάθεση συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μπορούμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο. Έχουμε κάνει παραπάνω από 7,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς στη χώρα μας τρέχουμε με ένα ρυθμό 100.000 εμβολιασμών την ημέρα, εδώ στα Γιάννενα έχουν γίνει παραπάνω από 110.000 εμβόλια, όμως έχουμε ακόμα προκλήσεις μπροστά μας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση αυτή τη στιγμή δεν είναι να προμηθευτούμε τα εμβόλια. Αυτή ήταν η δυσκολία των πρώτων μηνών. Είναι να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας να εμβολιαστούν και εκεί θα χρειαστούμε τη βοήθεια όλων. Από τη βοήθεια της εκκλησίας, Σεβασμιώτατε και ξέρω ότι έχετε βάλει πλάτη σας ευχαριστώ σε αυτό, στις μεγαλύτερες ηλικίες που ενδεχομένως κάποιοι να μην έχουν εμβολιαστεί ακόμα -είναι οι πιο επίφοβοι στο να αρρωστήσουν. Και σήμερα ακόμα δυστυχώς νοσηλεύονται συμπολίτες μας, διασωληνώνονται συμπολίτες μας (παρότι μειώνονται πολύ απότομα τα κρούσματα) χάνουν τη ζωή τους συμπολίτες μας, που σχεδόν όλοι είναι ανεμβολίαστοι. Παρακαλώ Σεβασμιώτατε να πείτε στο επόμενο κήρυγμα σας, ότι δεν θέλετε κανέναν ανεμβολίαστο. Να το πείτε ανοιχτά, καθαρά. Προστατεύετε το ποίμνιο σας, τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας πρωτίστως.
Και πρέπει και όλοι όσοι δεν εμβολιάστηκαν στο πρώτο κύμα τώρα που βλέπουν ότι τα εμβόλια δεν είναι απλά αποτελεσματικά αλλά και απολύτως ασφαλή να σπεύσουν να το κάνουν τώρα. Και το ίδιο βέβαια ισχύει και για τη νέα γενιά: έχουμε πια ανοίξει την πλατφόρμα εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες ήδη έχουμε κλείσει πάνω από 70.000 ραντεβού στις ηλικίες 18 έως 24 αλλά και στα νέα παιδιά θα πρέπει να ξέρουν ότι η ξεγνοιασιά του καλοκαιριού και η χαλάρωση θα είναι πολύ πιο ευχάριστη και πολύ πιο εύκολη εάν είναι εμβολιασμένοι. Και εκεί θα ζητήσουμε και πάλι τη βοήθεια της Περιφέρειας, του Δήμου, όλων των φορέων. Άκουσα για κάποια πολύ έξυπνα -δεν μου αρέσει η λέξη κίνητρα- αλλά κάποιες διευκολύνσεις που δίνονται παραδείγματος χάρη, δωρεάν εισιτήρια για τα ΚΤΕΛ για νέα παιδιά τα οποία θέλουν να εμβολιαστούν. Αν και θεωρώ ότι δεν χρειαζόμαστε τόσες διευκολύνσεις για να κάνουμε αυτό το οποίο είναι απολύτως αυτονόητο για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας και τους ανθρώπους που αγαπάμε.
Η δεύτερη μου επίσκεψη, το δεύτερο σημείο το οποίο πήγα, και ο βασικός λόγος που ήθελα να βρεθώ σήμερα στα Γιάννενα ήταν για να επισκεφτώ τα γραφεία, δύο εταιρειών υψηλής τεχνολογίας που επέλεξαν -κόντρα στις προβλέψεις και ενδεχομένως στα στερεότυπα- να εγκαταστήσουν στα Γιάννενα πολύ σημαντικό τμήμα της ερευνητικής και εμπορικής, αλλά και προγραμματιστικής δραστηριότητας τους. Αυτό είναι πάρα πάρα πολύ σημαντικό, διότι όταν μιλάμε για την ανάπτυξη την Περιφερειακή δεν μιλάμε μόνο για τον πρωτογενή τομέα -θα μιλήσω και για αυτό λίγο στη συνέχεια- δεν μιλάμε μόνο για τον τουρισμό, δεν μιλάμε μόνο για τις υπηρεσίες Υγείας και Παιδείας, μιλάμε και για τον κλάδο της τεχνολογίας ο οποίος αποτελεί κλάδο αιχμής στο σχέδιό μας για την Ελλάδα του μέλλοντος.
Όπως ξέρετε χθες ήταν μία σημαντική στιγμή για τη χώρα. Εγκρίθηκε και επίσημα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας το οποίο έρχεται να προσθέσει στο οπλοστάσιο των κοινοτικών πόρων σχεδόν 31 δισεκατομμύρια ευρώ ακόμα εκ των οποίων τα 19 δισεκατομμύρια είναι απευθείας επιχορηγήσεις. Τα υπόλοιπα είναι χαμηλότοκα δάνεια προς επιχειρήσεις. Μία σημαντικότατη προστιθέμενη αξία κεφαλαίων που θα κατευθυνθούν σε τέσσερις πυλώνες: Ο πρώτος είναι η ψηφιακή μετάβαση, ο δεύτερος είναι η πράσινη οικονομία, ο τρίτος είναι ο τομέας υποστήριξης της απασχόλησης και η κοινωνική πολιτική και ο τέταρτος τομέας είναι ο τομέας των παραγωγικών επενδύσεων.
Η ψηφιακή μετάβαση, λοιπόν, έχει τεράστια σημασία σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο. Αν μιλήσετε στις μεγάλες εταιρείες, στους μεγάλους εργοδότες, θα σας πουν ότι το πρώτο πράγμα το οποίο ψάχνουμε, δεν είναι μόνο κτίρια -θα έρθω στη συνέχεια και στο τεχνολογικό πάρκο- είναι πάνω από όλα το ανθρώπινο κεφάλαιο. Είναι το ταλέντο, η δημιουργικότητα, η εργατικότητα νέων ανθρώπων καλά εκπαιδευμένων οι οποίοι θα είναι διατεθειμένοι να εργαστούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον το οποίο θα καλύπτει τις δικές τους επαγγελματικές και προσωπικές ανάγκες.
Αυτό είδαν αυτές οι εταιρείες και ήρθαν εδώ. Και συνομιλώντας με νέα παιδιά, σχεδόν όλοι ντόπιοι, είτε παιδιά τα οποία βγήκαν από το πανεπιστήμιο, από το τμήμα προγραμματιστών αλλά όχι μόνο, είτε παιδιά τα οποία ήταν από τα Γιάννενα και είχαν φύγει στο εξωτερικό, αλλά επέλεξαν να επιστρέψουν στον τόπο τους, είναι μία πάρα πολύ ωραία και δημιουργική ιστορία αυτή και θα σταθούμε κοντά σε αυτήν την προσπάθεια, αγαπητέ Αλέκο (Καχριμάνη), θα υποστηρίξουμε το τεχνολογικό πάρκο έχοντας ήδη δεσμεύσει σημαντικούς πόρους ύψους 20 εκατομμυρίων για να δημιουργηθεί. Στο χέρι μας είναι να τρέξουμε γρήγορα να ωριμάσουμε το έργο αυτό να ξεπεράσουμε εσύ και εμείς τις όποιες δυσκολίες.
Ο Υφυπουργός, ο Χρίστος Δήμας είναι απολύτως ενήμερος για αυτήν την προσπάθεια ώστε να προσθέσουμε στα Γιάννενα και έναν πόλο υψηλής τεχνολογίας, κάτι το οποίο μπορεί να φάνταζε αδιανόητο πριν από κάποια χρόνια, βλέπετε όμως και αυτά τα οποία μερικές φορές φαίνονται σαν όνειρα θερινής νυκτός γίνονται τελικά πράξη. Και η πρώτη μας προτεραιότητα, το έχω πει πολλές φορές, είναι οι δουλειές. Δουλειές, δουλειές, δουλειές, κυρίως για τα νέα παιδιά. Καλές δουλειές. Και βέβαια εμείς βοηθάμε και τις καλές δουλειές να έρθουν στον τόπο μας, μειώνοντας τη φορολογία, καταργώντας την εισφορά αλληλεγγύης, μειώνοντας εργοδοτικές εισφορές, όλα αυτά δημιουργούν συνθήκες για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις εγχώριες και ξένες στην πατρίδα μας. Πιστεύω πραγματικά ότι τα Γιάννενα έχουν όλες τις δυνατότητες να γίνουν τεχνολογικός πόλος και να προσελκύσουν και άλλες εταιρείες, όχι μόνο ξένες αλλά και ελληνικές.
Όταν μιλάμε για τεχνολογία δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τις ξένες εταιρείες οι οποίες έρχονται στην Ελλάδα για να δημιουργήσουν μία υποδομή και τις ελληνικές εταιρείες πρέπει να αναλογιστούμε οι οποίες έχουν πια συνθέσει ένα πολύ δυναμικό οικοσύστημα τεχνολογίας, αναπτύσσονται γρήγορα, προσελκύουν κεφάλαια, μεγαλώνουν, προσφέρουν καινούργιες ευκαιρίες απασχόλησης σε νέες Ελληνίδες και σε νέους Έλληνες. Άρα, είμαι πολύ ικανοποιημένος από αυτό το οποίο είδα σήμερα και η δέσμευσή μας είναι ότι θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια διότι και η συγκέντρωση των εταιρειών σε ένα χώρο με υψηλές κτιριακές και τεχνολογικές προδιαγραφές κοντά στο Πανεπιστήμιο δημιουργεί από μόνο του τεράστιες συνέργειες για να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερες επενδύσεις αυτού του είδους.
Και βέβαια δεν μιλάμε μόνο για Έλληνες, μιλάμε και για ξένους οι οποίοι μπορεί να θελήσουν να έρθουν και να δουλεύουν στην Ελλάδα. Προσφέρουμε την καλύτερη ποιότητα ζωής, ειδικά, για ανθρώπους που αγαπούν και το βουνό -ανήκω και εγώ προσωπικά ανήκω σε αυτή την κατηγορία. Πού θα βρει κανείς τέτοια ποιότητα ζωής αν μπορεί να τη συνδυάσει και με μία δουλειά την οποία μπορεί να την κάνει πια, ενδεχομένως, από το σπίτι του, αν έχει μία καλή σύνδεση; Όλη αυτή η έννοια των ψηφιακών νομάδων, ανθρώπων δηλαδή οι οποίοι μπορεί να έρθουν από οπουδήποτε να δουλέψουν στην Ελλάδα, γιατί η ποιότητα ζωής στην Ελλάδα, η φροντίδα, η υγεία, οι υποδομές, είναι τέτοιες που να τους καλύπτει. Αυτό είναι μία ακόμα μεγάλη πρόκληση την οποία έχουμε μπροστά μας και όχι μόνο για τα Γιάννενα και για τα χωριά μας και για τα Ζαγοροχώρια και όχι μόνο για όλο τον ορεινό όγκο. Η πανδημία μέσα στα πολλά δεινά της, άλλαξε τις συνήθειες με τις οποίες εργαζόμαστε και αυτό θα είναι μία μεγάλη ευκαιρία, συνολικά, για τον τόπο μας και ειδικά φυσικά για την Ήπειρο και την περιοχή των Ιωαννίνων.
Να πω μόνο μιας και μιλάμε για χρηματοδοτικά εργαλεία, ότι εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, πιστεύω ότι θα είμαστε κι από τις πρώτες χώρες που θα πετύχει την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ. Το νέο ΕΣΠΑ έχει ακόμα περισσότερους πόρους -όπως ξέρεις αγαπητέ Αλέκο- για την περιφερειακή πολιτική. Άρα, υπάρχουν πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία θα πρέπει να έρθουνε να συναντηθούν, να συντονιστούν, έτσι ώστε να καλύψουν όλες τις ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμοι, Περιφέρειες, και φυσικά κράτος θα δουλέψουμε μαζί με κοινούς στόχους και με κοινούς άξονες οι οποίοι είναι πια προδιαγεγραμμένοι.
Και αυτό φυσικά αφορά και στο πρόγραμμα «Τρίτσης», είναι μαζί μας ο Αναπληρωτής Υπουργός, έχει γίνει μια πολύ σπουδαία δουλειά και στο Υπουργείο για την αξιολόγηση των προτάσεων. Έχουμε πολλές και καλές ώριμες προτάσεις για το πρόγραμμα «Τρίτης», ενδεχομένως κάποιες να μπορούν να μεταπέσουν και σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Πάντως και στον τομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα γίνει μία κοσμογονία έργων πολλά από τα οποία ήδη αρχίζουν να ξεκινάνε.
Για τα της πρωτογενούς παραγωγής θα μπορούσα να μιλάω ώρες, διότι γνωρίζετε το ενδιαφέρον μου και ναι πρέπει να σας πω ότι ο Αλέκος (Καχριμάνης) δεν ντρέπεται να μου στέλνει μηνύματα 24 ώρες το εικοσιτετράωρο όταν υπάρχει κάτι που τον απασχολεί. Αλλά θεωρώ πάντα χρήσιμο να έχω επαφή με ανθρώπους των οποίων τη γνώμη και την άποψη εκτιμώ. Ο Υπουργός, ο Σπήλιος Λιβανός, νομίζω ότι έχει πιάσει τον ταύρο από τα κέρατα σε πολλά από τα θέματα τα οποία αποτελούν κοινή μας προτεραιότητα. Ο Γιώργος Αμυράς ασχολείται με θέματα τα οποία είναι πολύ κοντά και στη δική μου την καρδιά, στα θέματα της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.
Ναι, λύνουμε εκκρεμότητες από τους δασικούς χάρτες από το παρελθόν. Προφανώς υπήρχαν πολλές αντιδράσεις, ξέραμε τα προβλήματα, σπεύδουμε να τα διορθώσουμε: δασικοί χάρτες, κτηματογράφηση, δεν νομίζω ότι ο Γιώργος θα ηρεμήσει εάν δεν υπάρχει σπιθαμή ελληνικής γης η οποία να μην κτηματογραφηθεί και εκεί γίνεται μία πολύ σημαντική πρόοδος, γιατί πρέπει επιτέλους να καθαρίσουμε και να τελειώσουμε με το θέμα χρήσεων γης στην πατρίδα μας.
Και βέβαια ειδικά για το ζήτημα του πρωτογενούς τομέα, δύο παρατηρήσεις. Δίνω μεγάλη έμφαση στο πρόγραμμα των αγροτών και ξέρω ότι υπάρχουν ενδιαφέρουσες προτάσεις, τις συζητάμε με το Υπουργείο, θα δούμε μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε για να δώσουμε επιπλέον κίνητρα, ειδικά σε αγρότες ορεινών περιοχών. Θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στα χωριά και θέλουμε όμως και τα προγράμματα νέων αγροτών να πιάνουν τόπο, όπως θέλουμε να είμαστε και απολύτως σίγουροι ότι ο ανταγωνισμός στον πρωτογενή τομέα δεν νοθεύεται.
Θυμάμαι μία κουβέντα που είχαμε κάνει με τον Περιφερειάρχη, στη Σαμαρίνα, μαζί με κτηνοτρόφους. Τους είχα τότε δεσμευτεί ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των παράνομων ελληνοποιήσεων, διότι μόνο έτσι θα πάρει το ελληνικό γάλα, καταρχάς, αλλά και τα ελληνικά κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα τις τιμές που του αξίζουν. Διότι αν νοθεύουμε τα προϊόντα τότε προφανώς ο κερδισμένος είναι αυτός ο οποίος παρουσιάζει το προϊόν του ως κάτι το οποίο δεν είναι. Οι “μαϊμούδες” είναι για τους ζωολογικούς κήπους, δεν είναι για τα προϊόντα τα οποία βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, είτε μιλάμε για τα ελληνικά είτε για τα ξένα.
Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν ήδη, για πρώτη φορά, επιβληθεί σημαντικότατα πρόστιμα σε εταιρείες οι οποίες δεν ήταν συνεπείς με τις αυστηρές προδιαγραφές των προϊόντων που οφείλουν να διαθέτουν. Αν και εκεί πιστεύω ότι έχουμε σημαντικά πράγματα να κάνουμε ακόμα.
Και, τέλος, στο ζήτημα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ναι, δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε, για ορεινή κτηνοτροφία. Και όπου υπάρχουν δρόμοι, προφανώς, δεν θα πρέπει να έχουμε γραφειοκρατικές δυστοκίες, αυτοί οι δρόμοι να βελτιώνονται λίγο για να μπορούν να εξυπηρετούνται, κυρίως, οι κτηνοτρόφοι μας.
Υπάρχουν όμως ορεινοί όγκοι οι οποίοι θα προστατευτούν απόλυτα από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κάνουμε μία μεγάλη προσπάθεια με μία νέα λογική χωροθέτησης οι ανανεώσιμες πηγές που τις χρειαζόμαστε -μην έχουμε αυταπάτες- μιλάμε βασικά για τις μεγάλες ανεμογεννήτριες να πάνε σε περιοχές που είτε έχουν τις υποδομές, είτε οι τοπικές κοινωνίες τις αντιμετωπίζουν πιο θετικά. Έχουμε δυνατότητα να το πετύχουμε αυτό και να προστατεύσουμε μία σειρά από περιοχές στις οποίες δεν πρέπει να πάνε οι ανεμογεννήτριες, όχι μόνο, γιατί είναι αισθητική επιβάρυνση αλλά και για τις υποδομές οι οποίες πρέπει να γίνουν για να φτάσουν οι γεννήτριες σε αυτά τα σημεία και αναφέρομαι σε δίκτυα, δρόμους και όλα τα σχετικά.
Τελειώνοντας, μία γενική παρατήρηση και επισήμανση.
Βγαίνουμε από μία περιπέτεια, από μία δοκιμασία, η οποία μας ταρακούνησε όλους πάρα πολύ. Θρηνήσαμε συμπολίτες μας, που έχασαν τη ζωή τους. Ευτυχώς λιγότερους από ότι σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά παρά ταύτα η πανδημία άφησε πίσω της μεγάλα τραύματα.
Άνοιξε όμως και καινούργιους δρόμους και δημιούργησε και καινούργιες προοπτικές και καινούργιες ευκαιρίες. Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ίσως η πιο εμβληματική τέτοια ευκαιρία. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η ελληνική οικονομία θα ξαναμπεί σε τροχιά γρήγορης και δυναμικής ανάκαμψης και μέσα από αυτή την ανάκαμψη θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την Ελλάδα του μέλλοντος, έτσι όπως την οραματιζόμαστε, επαναξιολογώντας ενίοτε προτεραιότητες οι οποίες αναδείχθηκαν από την πανδημία.
Η δέσμευση μου για ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας καθολικό, δημόσιο, αλλά και ποιοτικό ισχύει σήμερα περισσότερο παρά ποτέ. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε τις αδυναμίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας καθώς θα υποχωρεί η πίεση από τους νοσηλευόμενους της πανδημίας. Τώρα είναι η ευκαιρία να επενδύσουμε σε ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας με καταλύτη την τεχνολογία η οποία επηρεάζει τις ζωές μας σε όλα τα επίπεδα, αλλά πρέπει να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος -όχι μόνο για τις προοπτικές των Ιωαννίνων, της Ηπείρου- είμαι συνολικά αισιόδοξος για τις προοπτικές της χώρας.
Περάσαμε αυτή τη μεγάλη δοκιμασία, σταθήκαμε όρθιοι, η κοινωνία πιστεύω ότι τελικά με τον τρόπο της ήρθε πιο κοντά, οι σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους και πολιτών σφυρηλατήθηκαν. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα τα οποία θα φανταζόντουσαν αδιανόητα ή αδύνατα πριν από κάποιο διάστημα και πάνω σε αυτή την παρακαταθήκη θα χτίσουμε όλοι μαζί το μέλλον μιας καλύτερης Ελλάδας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Γλυκά Νερά: Έτσι ομολόγησε ο 33χρονος τη δολοφονία της Καρολάιν – Τι ανακοινώθηκε από τις Αρχές
- Επιτροπής Βιοηθικής: Για ποιους συστήνει υποχρεωτικό εμβολιασμό και ποια τα προνόμια
- Νέα στοιχεία-φωτιά για Παππά και ΣΥΡΙΖΑ Channel κατέθεσε ο Καλογρίτσας
- Γλυκά Νερά: Σοκάρει η ομολογία του 32χρονου – Τι είπε για την Καρολάιν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter