Μιλώντας στον Alpha 98,9, ο βουλευτής και πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μία ημέρα μετά το συνέδριο του ΜέΡΑ25, δήλωσε για τον Γιάνη Βαρουφάκη: «Ο κύριος Βαρουφάκης είναι μια δύναμη στον προοδευτικό χώρο, με την οποία μία προοπτική πολιτικής προοδευτικής διακυβέρνησης οφείλει να συνομιλήσει, αλίμονο. Είμαστε ανοικτοί, και με αυτόν και με το ΚΚΕ και με δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ., το οποίο είναι σε μεταβατική φάση, δεν έχει διευκρινίσει τι θέλει ακριβώς – αν θέλει να πάει από δω ή από κει», είπε ο κ. Φίλης, ενώ ερωτηθείς για την ένταξη του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Δεν κάνω κρίση για ένα ένα πρόσωπο. Προφανές είναι ότι πολλά πρόσωπα, που δεν τα γνωρίζω εγώ, έχουν τη δική τους πολιτική διαδρομή. Δεν συμφωνώ στην ιστορία των μεταγραφών. Ενα κόμμα το οποίο πηγαίνει προς την κυβέρνηση, η δύναμή του δεν αντλείται από τις μεταγραφές. Δεν θέλω ένα κόμμα που να έχουμε μεταγραφές, θέλω ένα κόμμα που να έχουμε συμμαχίες, και πολιτικές συμμαχίες. Δεν πιστεύω ότι όλοι πρέπει να εκπροσωπηθούν από ένα κόμμα».
Ιδια θέση
Η αναφορά σε συνεργασία με ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και «δυνάμεις του ΚΙΝ.ΑΛ.» είναι θέση της «Ομπρέλας», δηλαδή της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον Αλέξη Τσίπρα. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που θεωρείται ο άτυπος αρχηγός της «Ομπρέλας», αναφερόμενος στην πολιτική συνεργασιών, θέμα που ταλανίζει αδιαλείπτως τον ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει: «Είναι δεδομένο ότι με τα υπόλοιπα κόμματα της Αριστεράς έχουμε διαφορές και σε ζητήματα θεωρίας, και σε ζητήματα ανάλυσης συγκεκριμένων επεισοδίων, όπως αυτό του καλοκαιριού του 2015. Ομως κανείς δεν δικαιούται να μην προχωρά σε συγκλίσεις στα σημεία που ο κόσμος τις περιμένει και τις έχει ανάγκη. Υπάρχει πολύς κόσμος που δικαίως ανησυχεί για τα εργασιακά, για το ζήτημα του κοινωνικού κράτους, για την απαξίωση του ΕΣΥ ακόμη και σήμερα, για ζητήματα δημοκρατίας. Σ’ αυτά τα ζητήματα πρέπει να υπάρχει μια συνεργασία. Ο κόσμος δεν μπορεί να περιμένει μέχρι να λύσουμε τις διαφορές μας», είχε σημειώσει. Και όλα αυτά γνωρίζοντας τι είχε γράψει ο στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Θανάσης Καρτερός, σε άρθρο του στην «Αυγή», για τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη. «Υπόδειγμα του είδους ένας κάποτε Γιάνης. Που κάποτε πιστέψαμε και συμπαθήσαμε. Και που ήθελε να τον γράφουμε με ένα νι, αλλά του αξίζει να τον γράφουμε με τέσσερα. Τουλάχιστον. Για να ξεχωρίζει, όπως είναι το όνειρό του. Ενα, γιατί αποδείχθηκε Νάνος πολιτικός σε όλη του τη διαδρομή. Αναξιόπιστος, φραμπαλάς, φιγουρατζής, επικίνδυνος. Ενα, γιατί αποδείχθηκε Νοσηρός. Από άποψη φαντασίας, σοβαρότητας, ειλικρίνειας, ακόμα και φιλικών ανθρώπινων σχέσεων. Ενα, απλώς γιατί πρόκειται για Νούμερο. Πρωταγωνιστής σε μια επιθεώρηση που γράφει κάθε μέρα ο ίδιος. Και ένα τελευταίο, μάλλον εις διπλούν, γιατί εξακολουθεί να μας βγάζει όλους, με πρώτο τον Τσίπρα, Νενέκους, και τον εαυτό του Νικηταρά».
Επίθεση στην κυβέρνηση
Στην παρέμβασή του στον Alpha 98,9, ο κ. Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, το εργασιακό νομοσχέδιο που ψηφίζεται στη Βουλή αυτήν την εβδομάδα, αλλά και την εγκληματικότητα.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
«Η κυβέρνηση ακολουθεί ένα σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, που τα χρήματα πηγαίνουν στις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά τής ελληνικής οικονομίας. Το Ταμείο Ανάκαμψης συζητήθηκε πολύ λίγο στη Βουλή, ενώ σε άλλα κοινοβούλια στην Ευρώπη υπήρξε διεξοδική συζήτηση. Εχει αρνηθεί η κυβέρνηση να φτιαχτεί ένα όργανο παρακολούθησης της εκτέλεσης του Ταμείου, διακομματικό όργανο, όπως έγινε για παράδειγμα στην Ευρωβουλή», είπε για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο έκανε λόγο για «αντεργατικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε μια επιβολή απορρύθμισης του χρόνου εργασίας» και υποστηρίζοντας ότι ο εργαζόμενος δεν έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί με τον εργοδότη.
Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, ο κ. Φίλης είπε ότι «το ζήτημα αποκτά κάποιες διαστάσεις πάρα πολύ επικίνδυνες, δεν είναι ένα ξεκαθάρισμα ανάμεσα στις φατρίες του εγκλήματος», σημειώνοντας παράλληλα ότι έχουμε εγκληματικότητα και όχι εγκληματοφοβία, όπως είχε πει στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter