Ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και η Υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρία Συρεγγέλα ενημέρωσαν για όλες τις πτυχές του νέου εργασιακού νομοσχεδίου εστιάζοντας σε σειρά ρυθμίσεων που οδηγούν στη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή και την άρση αντικινήτρων για την πρόσληψη γυναικών, όπως:
› Τη θέσπιση μέτρων για την αποτροπή φαινομένων βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Η Ελλάδα μία από τις πρώτες χώρες που προχωρά στην κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
› Την εισαγωγή δικαιώματος προσαρμογής της εργασίας στις ανάγκες των γονέων και φροντιστών παιδιών ηλικίας έως 12 ετών.
› Τη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και του «δικαιώματος στην αποσύνδεση». Η Ελλάδα γίνεται από τις πρώτες χώρες της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, μετά τη Γαλλία και την Ιταλία, που νομοθετεί την αναγνώριση του δικαιώματος και τη λήψη σχετικών μέτρων.
› Τη γονική άδεια 4 μηνών (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες) που θα δίνεται όχι μόνο στη μητέρα αλλά και στον πατέρα για κάθε παιδί.
› Τη θεσμοθέτηση άδειας πατρότητας 14 ημερών.
› Την προστασία του νέου πατέρα από την απόλυση για 6 μήνες.
Γιώργος Στεργίου: «Η αριστερά μιλά με όρους του προηγούμενου αιώνα»
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε ότι «με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου αποδεικνύεται στην πράξη ότι η σύγχρονη κεντροδεξιά μπορεί να διαμορφώσει και να θεσμοθετήσει ένα πλαίσιο για την εργασία που προστατεύει ουσιαστικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, δίνει τους αναγκαίους βαθμούς ελευθερίας για ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και ενδυναμώνει τον κόσμο της εργασίας μέσα από την ενίσχυση της αντιπροσωπευτικότητας των συνδικαλιστικών οργανώσεων.» Τόνισε επίσης: «Σε ένα πεδίο που η αριστερά, ενώ το θεωρεί προνομιακό της, τοποθετείται για όλες τις σύγχρονες προκλήσεις με όρους του προηγούμενου αιώνα.»
Κωστής Χατζηδάκης: «Μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας»
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, αφού παρουσίασε τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για διάφορες καταστροφές αλλά σιωπά για το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς εργασίας, τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία και τα μέτρα του νομοσχεδίου για αυτό» και συμπλήρωσε ότι «αντιμετωπίζουμε το βασικότερο πρόβλημα της αγοράς εργασίας, δηλαδή τη μαύρη και υποδηλωμένη εργασία, με δυο βασικά «όπλα». Πρώτον, με την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, μέσω της οποίας θα παρέχεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για το ωράριο εργασίας των εργαζομένων. Και δεύτερον, με τη μετατροπή του ΣΕΠΕ από υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, κατά τα πρότυπα της ΑΑΔΕ».
Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας τόνισε ότι «η κριτική αυτή δεν παρακολουθεί ούτε τις βασικές ανάγκες του εργαζομένου και τις εξελίξεις στη ζωή του, ούτε τις εξελίξεις στην ΕΕ». Σημείωσε επίσης ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της διευθέτησης του χρόνου εργασίας και μας κατηγορεί ότι για πρώτη φορά την προβλέπουμε με ατομική σύμβαση, κάτι που έκανε ο ίδιος!» επισημαίνοντας ότι «ξεχνά ότι τον Ιούνιο του 2019 -ενώ ήταν στην κυβέρνηση- υπέγραψε την ευρωπαϊκή οδηγία για τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση». «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλάβει ότι τα συνδικάτα υπάρχουν για να εξυπηρετούν τους εργαζομένους και όχι οι εργαζόμενοι για να εξυπηρετούν τα συνδικάτα!».
Καταλήγοντας σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας συνδυάζει την ανάγκη για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Καθώς η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα επιδιώκει την ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο προτεραιοτήτων, έχοντας ως γνώμονα τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».
Μαρία Συρεγγέλα: «Καμία γυναίκα να μην έρχεται αντιμέτωπη με το δίλημμα καριέρα ή οικογένεια»
«Η διασφάλιση ίσων επαγγελματικών ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, η ισότιμη μεταχείρισή τους, αλλά και η δημιουργία ενός αδιαπέραστου τείχους προστασίας απέναντι σε κάθε μορφή παρενόχλησης ή βίας στους χώρους εργασίας αποτελεί για την κυβέρνηση δέσμευση και προτεραιότητα. Κάθε νόμος, κάθε μέτρο και κάθε δράση έχουν αυτές τις αξίες ως πυξίδα. Ώστε σύντομα καμία μητέρα να μην μπαίνει στο δίλημμα καριέρα ή οικογένεια, καμία να μην “τιμωρείται” μένοντας εκτός αγοράς εργασίας μετά την απόκτηση παιδιού και καμία να μην φοβάται να καταγγείλει οποιοδήποτε περιστατικό βίας» δήλωσε η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα. Και συμπλήρωσε: «Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εισάγεται μία σειρά καινοτόμων διατάξεων που έρχονται να εκσυγχρονίσουν και να εναρμονίσουν τις εργασιακές σχέσεις με τις σύγχρονες ανάγκες της οικογένειας».
Τον συντονισμό της συνάντησης είχαν η Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων της ΝΔ Βικεντία Συροπούλου και ο Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ Άκης Μπάφας.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Σκοτεινή ύλη: Μπορεί να έκανε λάθος ο Αϊνστάιν; Τι δείχνει ο νέος χάρτης για το σύμπαν
- Λάρισα: Τουλάχιστον οκτώ τραυματίες μετά από έκρηξη σε αποστακτήριο
- Ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού: Πώς θα εκδίδεται, τι θα γράφει πόσο θα ισχύει
- Επίδομα Παιδιού: Πότε θα γίνει η πληρωμή της δόσης
- Ρόδος: Στη ΜΕΘ η 18χρονη τουρίστρια που έπεσε από ταράτσα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr
Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε Instagram, Facebook και Twitter