Το… πανηγυρικό μοτίβο που θέλησε να προσδώσει το οικοσύστημα της Ηρώδου Αττικού, με αφορμή την πρόσφατη επέτειο των δύο χρόνων από την ανάληψη της διακυβέρνησης, ακυρώθηκε από των ωμή πραγματικότητα των εν αναμονή υποχωρήσεων, προκειμένου να μην περάσουν στη λήθη τα μείζονα αφηγήματα της ένταξης στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και η διευθέτηση του χρέους.
Ωστόσο, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά για κρίσιμες αποφάσεις, με άρωμα κυβίστησης, και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής σε εκλογές, η… γκρίνια στο περιβάλλον των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της συμπολίτευσης, αλλά και μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ως εικόνα από το παρελθόν και το άμεσο μέλλον. Αλλωστε, το… πικρό ποτήρι της υιοθέτησης ενός επόμενου σφοδρού πακέτου, που θα δίνει θυσία το αφορολόγητο, προκειμένου να βγει… λευκός καπνός πριν η Ελλάδα μπει σε φάση περιδίνησης, δεν φαίνεται να απέχει και πολύ.
Πέρα από το… γην και ύδωρ που ζητούν πλέον «μπετοναρισμένοι» οι δανειστές, η κυβέρνηση φαίνεται πως απορρίπτει τα σενάρια της εξόδου και κινείται στο μονόδρομο-Γολγοθά του απόλυτου συμβιβασμού. Οι υποχωρήσεις σε σημεία-αιχμές θεωρούνται βέβαιες, η κυβερνητική ατάκα από το περιλάλητο «δεν θα νομοθετήσουμε μέτρα ούτε ένα ευρώ παραπάνω για μετά το 2018» μετατράπηκε σε «κλείσιμο αξιολόγησης χωρίς υποχωρήσεις αρχών» και οι μετακινήσεις από σύνορα που είχαν τεθεί ως επιστέγασμα αυτού που βαφτίζεται ηρωική διαπραγμάτευση κρατούν τα πνεύματα στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου ιδιαίτερα οξυμμένα.
Οι εστίες της γκρίνιας πολλαπλασιάζονται όσο ο χρόνος στην κλεψύδρα αδειάζει, ενώ η πλέον εμφανής κόντρα, αυτή ανάμεσα στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, και στον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ήρθε για να καταδείξει τις αρρυθμίες και τις πιέσεις που δέχονται κυβέρνηση και κόμμα.
Τη φημολογία για διάσταση απόψεων μεταξύ Μαξίμου και οικονομικού επιτελείου πυροδότησε η άρνηση του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, να δώσει το λόγο στον κ. Τσακαλώτο, όταν ο ίδιος ζήτησε να τοποθετηθεί επί προσωπικού, στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για το πόρισμα της Εξεταστικής που σχετίζεται με τα δάνεια σε κόμματα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Το έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στους δύο αποκάλυψε σε μεγάλο βαθμό την εσωτερική αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, αλλά και τη διαμάχη για την επόμενη μέρα μέσα στο κόμμα, μετά την εν αναμονή εκλογική ήττα, όποτε προκηρυχθούν εκλογές. Οσο κι αν η επιχείρηση «ρίχνουμε τους τόνους» ήταν εμφανής τις ώρες που ακολούθησαν την κόντρα Βούτση-Τσακαλώτου (οι σχέσεις του πρωθυπουργού με τον υπουργό Οικονομικών είναι εξαιρετικές, καθώς υπάρχουν στενότατη συνεργασία και βαθιά συναντίληψη, πολιτική και ιδεολογική, στον τρόπο που πρέπει να χειριζόμαστε τα ζητήματα, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος), αυτό δεν μπορεί να αναιρέσει σε καμία περίπτωση το γεγονός πως ο κ. Τσακαλώτος ακροβατεί ανάμεσα στον κυβερνητικό του ρόλο και τη θέση του άτυπου επικεφαλής της εσωτερικής αντιπολίτευσης της ομάδας των «53».
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να είναι αποφασισμένος να ζητήσει απόλυτη στήριξη τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τα μέλη των ανώτατων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, εάν προχωρήσει στην υπογραφή σκληρών μέτρων, ωστόσο αυτό δεν αναιρεί τη γενικότερη εικόνα στην Κουμουνδούρου. Στελέχη που προέρχονται από την ομάδα των «53» φαίνεται να επιμένουν στο σενάριο των εκλογών και οι πιέσεις που δέχεται ο κ. Τσακαλώτος ως προς το μίγμα των μέτρων είναι συνεχείς, τη στιγμή κατά την οποία ζητούν ενημέρωση από τον άτυπο επικεφαλής τους όσον αφορά στο τι μέλλει γενέσθαι στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης.
Οσο, δε, τα μέτρα που απαιτούν οι θεσμοί μπορεί να αποδειχθούν κόκκινη γραμμή, την οποία μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος ίσως δεν είναι διατεθειμένα να περάσουν, η συζήτηση που βρίσκεται στο προσκήνιο είναι κατά πόσο οι βουλευτές θα θελήσουν για ακόμα μία φορά να πιουν το… πικρό ποτήρι, που θα εκτινάξει το κύμα της λαϊκής δυσαρέσκειας. Για το λόγο αυτό, οι θέσεις προς το παρόν είναι δύο. Η πρώτη που θέλει πακέτο, όπως η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων, να μην μπορεί να περάσει. Και η δεύτερη που εκφράζει ανησυχία για το ενδεχόμενο η χώρα να σέρνεται με άδεια ταμεία και για το λόγο αυτό είναι καλύτερο «να ψηφίσουμε και να τελειώνουμε με τη διαπραγμάτευση».
Η λύση του… δράματος βρίσκεται πλέον στα χέρια του κ. Τσίπρα. Αν και το μοτίβο δείχνει, εμμέσως πλην σαφώς, πως ο ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες) βρίσκονται στο κατώφλι μίας ακόμα κυβίστησης, με στόχο τη διατήρηση της εξουσίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής