Ο ΣΥΡΙΖΑ, βλέποντας ήδη στο εργασιακό νομοσχέδιο την ευκαιρία να συνεχίσει τους υψηλούς τόνους αντιπολίτευσης τώρα που διαφαίνεται η αλλαγή του τοπίου στη διαχείριση της πανδημίας, προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να εμφανιστεί ως επικεφαλής ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου στα εργασιακά. Για υψηλά ιστάμενα στελέχη της Κουμουνδούρου, το εγχείρημα θα ήταν και πρόβα τζενεράλε για τον στρατηγικό στόχο του κ. Τσίπρα, που είναι να πάει στις επόμενες εκλογές έχοντας δημιουργήσει τις προϋποθέσεις συγκρότησης κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης -πλην Ελληνικής Λύσης- έστω και ως δεύτερο κόμμα.
Τα πράγματα όμως δεν πήγαν καλά. Οι έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες ώστε στις 6 Μαΐου να γίνει μία, κοινή κινητοποίηση όπως προσπαθούσε ο ΣΥΡΙΖΑ -και κάποιοι είχαν υποσχεθεί στον κ. Τσίπρα ότι θα τα καταφέρουν- εκ του αποτελέσματος κρίθηκαν αποτυχημένες. Το απόγευμα της μεγάλης κινητοποίησης της 5ης Μαΐου δε, θέμα συζήτησης της Κουμουνδούρου ήταν η μικρή συμμετοχή στην κινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και της Νεολαίας του έξω από τη Βουλή. Ο προβληματισμός για την ηγετική ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι η αδυναμία της να κινητοποιήσει κόσμο, ακόμα και για τη «μητέρα των μαχών» όπως έχει χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις αντιδράσεις κατά του εργασιακού νομοσχεδίου.
Η Κουμουνδούρου είδε εντός και εκτός Βουλής Κίνημα Αλλαγής, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 να βάλλουν ευθέως και σε υψηλούς τόνους κατά της κυβέρνησης για το εργασιακό νομοσχέδιο και την ίδια στιγμή να επιτίθενται με τον ίδιο τρόπο και κατά του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να αφήνουν περιθώριο για συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό ήταν το επεισόδιο Τσακαλώτου – Καραθανασόπουλου στη Βουλή.
«Το ΚΚΕ δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ εντός της οποίας θα ξεπλύνει τις μνημονιακές του αμαρτίες ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, κόβοντας με το… μαχαίρι τη συζήτηση για κοινό αντικυβερνητικό μέτωπο που είχε προσπαθήσει να ανοίξει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ηταν, μάλιστα, τέτοια η επιθετικότητα του κ. Καραθανασόπουλου που επιτέθηκε στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι μετά τη λήξη των Μνημονίων, το 2018, έσπευσε να ψηφίσει το «αντεργατικό νομοσχέδιο Αχτσιόγλου», γεγονός που ανάγκασε τον κ. Τσακαλώτο να αλλάξει ρότα και εκεί που ζητούσε συνεργασία, τελικά να απειλήσει το ΚΚΕ, λέγοντας «αυτό που δεν πρέπει να σας συγχωρέσουν οι εργαζόμενοι που στηρίζουν το ΚΚΕ είναι να αποτελέσει αφορμή αυτό (σ.σ.: εννοούσε το νομοσχέδιο Αχτσιόγλου) για να μη δουλέψουμε μαζί κατά του νέου εργατικού νομοσχεδίου». Οι μαζικές επιθέσεις που ακολούθησαν, κατ’ άνωθεν εντολή προφανώς, κατά του ΚΚΕ στα social media και κυρίως στο twitter, δεν αλλάζουν τη θέση του Περισσού κατά του ΣΥΡΙΖΑ.
Επόμενη ημέρα
Το εργασιακό νομοσχέδιο ήταν μία ευκαιρία για τον ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι μπορεί να παίξει ρόλο καταλύτη στο πολιτικό σκηνικό και να συνεργαστεί με το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25 κατά της Ν.Δ. πριν αλλά κυρίως μετά τις εκλογές. Η συγκρότηση ενιαίου αντικυβερνητικού μετώπου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε και στις εντυπώσεις, είναι μείζονος σημασίας. Οχι επειδή εννοεί τα περί προοδευτικής διακυβέρνησης. Αν τα εννοούσε αυτά ο κ. Τσίπρας το 2015 δεν θα συγκυβερνούσε με τους Ανεξάρτητους Ελληνες του Πάνου Καμμένου και δεν θα παραπλανούσε το ΠΑΣΟΚ τον Ιούλιο του 2015 υφαρπάζοντας την ψήφο του για το Τρίτο Μνημόνιο, με τη δέσμευση ότι δεν θα έκανε πρόωρες εκλογές, τις οποίες έκανε δύο μήνες μετά.
Το μείζον ζήτημα για τον κ. Τσίπρα είναι να ζητήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογές, έχοντας στη φαρέτρα του και το επιχείρημα ότι μπορεί να συγκροτήσει κυβέρνηση συνεργασίας και ως δεύτερο κόμμα. Καθότι, στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι αν φτάσουν στις επόμενες εκλογές χωρίς προοπτική εξουσίας, τότε πολλοί ακόμα και από αυτούς που ακολουθούν σήμερα τον κ. Τσίπρα, στην τελική ευθεία προς τις εκλογές θα αλλάξουν γνώμη. Κίνημα Αλλαγής και ΜέΡΑ25 ωστόσο δεν «τσιμπάνε» στο φλερτ του κ. Τσίπρα, ενώ το μέτωπο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ είναι πλέον πιο βαθύ από ποτέ.
ΚΙΝΑΛ: Υπόγειο παιχνίδι ΣΥΡΙΖΑ με τους συνδικαλιστές
Στη Χαριλάου Τρικούπη έχουν αντιληφθεί το υπόγειο παιχνίδι με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γυρίσει προς το μέρος του μέλη των συνδικαλιστικών ηγεσιών, για το οποίο, όπως λένε, «θα πάρουν την απάντησή τους».
Η αντίδραση των κομμάτων στην πρόταση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή συμπεριλήφθηκε στην τελευταία απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν και συνεχίζει να είναι κάθετα αρνητική και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για τον κ. Τσίπρα, που μάλλον θα πρέπει να δεχθεί ότι η πολιτική και κοινοβουλευτική μοναξιά του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει συνέχεια.
Στο Κίνημα Αλλαγής, εν όψει εκλογής νέου αρχηγού, είναι βέβαιο ότι η γραμμή των ίσων αποστάσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία δεν θα παραβιαστεί, καθώς ούτε η κ. Γεννηματά ούτε ο κ. Λοβέρδος ούτε κάποιος υποψήφιος που αύριο θα προκύψει θα θέλει να δώσει τη μάχη ως «δεκανίκι» της κυβέρνησης ή της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επιπροσθέτως, το Κίνημα Αλλαγής στεοχεύει σε αύξηση του ποσοστού του στις επόμενες εκλογές και αυτό καθιστά κομβική τη μάχη του με τον ΣΥΡΙΖΑ, στο λεγόμενο κεντροαριστερό ακροατήριο.
Στο ΜέΡΑ25 τα πράγματα διαβάζονται απλά. Αν η αντικυβερνητική στάση είναι ορθώς δεδομένη, δεδομένο είναι και το γεγονός ότι ενδεχόμενο φλερτ με τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και να σημάνει την πολιτική του εξαφάνιση, καθώς Βαρουφάκης και Τσίπρας είναι κοινά παραδεκτό ότι απευθύνονται σε κοινή δεξαμενή ψηφοφόρων.
Σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ, η γραμμή «το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με άλλες πολιτικές δυνάμεις» δεν πρόκειται να αλλάξει. Αφενός ο Περισσός δεν ενδιαφέρεται για σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας, αφετέρου δίνει σκληρή μάχη με τον ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση των αριστερών ψηφοφόρων και ιδιαίτερα των νέων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr