«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει λάβει στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης, ειδάλλως θα βρεθεί ενώπιον αδιεξόδου», προειδοποίησε για πολλοστή φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Εάν η Ελλάδα επανειλημμένα δεν κάνει αυτό που έχει δεσμευτεί, αυτό σταδιακά δεν θα λειτουργήσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, μιλώντας σε επιχειρηματικό συνέδριο στη δυτική Γερμανία.
Μάλιστα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επέρριψε ευθύνες στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για τα προβλήματα της ευρωζώνης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Την ΕΚΤ πρέπει να κατηγορήσουμε για τα προβλήματά μας».
Την ίδια ώρα η καγκελαρία δήλωνε ότι πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης είναι η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η οριστικοποίηση των συνομιλιών με το ΔΝΤ.
«Δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της γερμανικής κυβέρνησης», τόνισε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Ούρλικε Ντέμερ, σε προγραμματισμένη ενημέρωση. «Εχουμε μεγάλο συμφέρον να διασφαλίσουμε ότι το ελληνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία», πρόσθεσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Συμφωνούμε όλοι ότι θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να σταθεί ξανά στα πόδια της».
Στην ίδια κατεύθυνση, αρνήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα της «Handelsblatt», το οποίο ανέφερε ότι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε επιστολή του προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ προειδοποιούσε για το πρόβλημα που μπορούσε να δημιουργήσει η επιθετική πολιτική Σόιμπλε στο θέμα της Ελλάδας. Η συνεχής πίεση για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους δημιουργεί υποψίες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σπρώχνει την Ελλάδα στο Grexit.
Η απάντηση του κ. Σόιμπλε προς τον κ. Γκάμπριελ ήταν ότι η πίεση προς την Ελλάδα είναι για να μην πληρώσουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι υψηλό κόστος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Μάλιστα, στην επιστολή του ο κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι αν ο μεσοπρόθεσμος στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα περιοριζόταν από τα 10 στα 3 χρόνια, τότε το επιπλέον κόστος για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έφτανε τα 100 δισ. ευρώ.
Υπόγειες κόντρες
Πίσω από το προσκήνιο των γερμανικών δηλώσεων για το ελληνικό πρόγραμμα συνεχίζονται σε παρασκηνιακό επίπεδο οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα χωρίς να λείπουν οι κόντρες και οι διαφωνίες.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Οι επαφές που συνεχίζει να έχει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν για την προοπτική λύσης του ελληνικού χρέους δεν έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα καθώς ούτε η Γερμανία αλλά ούτε και οι υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά δείχνουν διατεθειμένες να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των μέτρων για το χρέος. Αυτό που μπορούν να παραχωρήσουν ώστε το ΔΝΤ να μπει στο ελληνικό πρόγραμμα είναι στην καλύτερη περίπτωση μια επίσημη δέσμευση ότι είναι διατεθειμένες να ελαφρύνουν το ελληνικό χρέος το 2018 «αν χρειαστεί».
Αυτονόητο είναι ότι η επανάληψη μιας τέτοιας δέσμευσης δεν καλύπτει το ΔΝΤ. Ετσι, ο κ. Τόμσεν θα παραμείνει και σήμερα στη γερμανική πρωτεύουσα προσπαθώντας να αλλάξει τις αντιλήψεις ώστε να επιταχυνθεί η ενεργός παρουσία του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι διαφορές για τα μέτρα
Στο πεδίο της διαπραγμάτευσης για τα μέτρα που θα πρέπει να πάρει από τώρα η ελληνική πλευρά βρίσκονται ακόμη σε έντονη διαβούλευση με τους θεσμούς. Στο αίτημα της ελληνικής πλευράς η μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ από τα 8.636 που είναι σήμερα να ισχύσει από το 2019 και όχι από το 2018, όπως ζητούν οι θεσμοί, η απάντηση είναι απλή: Αν θέλετε να ισχύσει το αφορολόγητο ένα χρόνο αργότερα, οι εγγυήσεις που ζητά το ΔΝΤ δεν καλύπτονται. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να συνεισφέρουν και οι συντάξεις με περικοπές της προσωπικής διαφοράς για να βγει ο «λογαριασμός» του προγράμματος. Αυτονόητο είναι ότι το σενάριο αυτό θα είναι εφιαλτικό για τους συνταξιούχους, αφού θα είχαν διπλή επιβάρυνση που θα ερχόταν από τη μείωση του αφορολογήτου και την παράλληλη μείωση των συντάξεων.
Εργασιακά
Ελάχιστα πιο εύκολα είναι τα πράγματα με τις αλλαγές στα εργασιακά. Οι δανειστές ζητούν άμεσα ρύθμιση για τις ομαδικές απολύσεις με προαπαιτούμενο να μην υπάρχει καμία εκ των προτέρων έγκριση από το υπουργείο Εργασίας. Τούτο θα έχει ως αντάλλαγμα την παραχώρηση να επανέλθουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις σε κλαδικό επίπεδο. Η ελληνική πλευρά, βλέποντας την παγίδα που υπάρχει, προσπαθεί να αναβάλει άλλη μια φορά τις αλλαγές για το μέλλον χωρίς μέχρι τώρα να έχει βρει συμμάχους σε κάτι τέτοιο.
Στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης οι δανειστές ζητούν επιτάχυνση του προγράμματός τους και ιδίως στις επιχειρήσεις της ενέργειας. Ζητούν δηλαδή την άμεση εκκίνηση της αποκρατικοποίησης του 17% της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ, του ΔΕΣΦΑ και των ΕΛΠΕ.
Οι διαβουλεύσεις σε επίπεδο θεσμών θα κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο ώστε και το ΔΝΤ να γνωρίζει τι είναι διατεθειμένη να βάλει στο τραπέζι η Ελλάδα προκειμένου να κλείσει την αξιολόγηση. Με την τελική θέση της Αθήνας για τα μέτρα αλλά και τον ευρωπαϊκών χωρών για το θέμα του χρέος ο κ. Τόμσεν θα κάνει την εισήγησή του στο Δ.Σ. του ΔΝΤ τη Δευτέρα δίνοντας ένα σαφές δείγμα για τα περιθώρια ελιγμών του Ταμείου.
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου