Ο αρθρογράφος του κειμένου αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είναι θύματα ενός αντιτουρκικού λόμπι το οποίο σχετίζεται με τον Φετουλάχ Γκιουλέν και επιδιώκει να ζημιώσει τις σχέσεις της Ελλάδας και της Γερμανίας με την Τουρκία.
Ο Ιλνούρ Τσεβίκ σε άρθρο του στη Sabah με τίτλο «Μέρκελ και Τσίπρας θύματα του αντιτουρκικού λόμπι» επισημαίνει καταρχάς ότι στην Ευρώπη υπάρχει ένα ισχυρό λόμπι κατά της Τουρκίας και του προέδρου της Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτό το λόμπι, συνεχίζει, χρησιμοποιεί ανθρώπους σε υψηλές θέσεις στη Γερμανία με στόχο να βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στην ΕΕ. Εκτιμά δε ότι τα καταφέρνουν.
Διατυπώνει έπειτα το ερώτημα γιατί η Ελλάδα αρνήθηκε να εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς και γιατί προέκυψαν ξαφνικά οι ειδήσεις για τους 40 τούρκους αξιωματικούς στο ΝΑΤΟ που φέρονται να έχουν ζητήσει άσυλο στη Γερμανία επειδή διώκονται με την κατηγορία ότι σχετίζονται με τους πραξικοπηματίες. Θεωρεί δε ότι το αίτημα ασύλου των 40 είναι κάτι που φέρνει σε δύσκολη θέση την Μέρκελ λέγοντας περίπου ότι γιατί «δεν πρέπει να μας κάνει κήρυγμα για το πώς να διοικούμε τη χώρα μας».
Στη συνέχεια επιμένει ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ταγίπ Ερντογάν ότι θα φροντίσει «ώστε οι στρατιωτικοί θα εκδοθούν αμέσως στην Τουρκία». Ωστόσο, «μετά από μακρά νομική μάχη και παρασκηνιακή δραστηριότητα, σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε ότι ο Αρειος Πάγος αρνήθηκε να εκδώσει τους οκτώ».
Γράφει στην συνέχεια: «Εχουμε πληροφορίες ότι, παρ’όλες τις πιέσεις, ο Τσίπρας είχε σκοπό να κρατήσει την υπόσχεσή του στην Τουρκία παραδίδοντας τουλάχιστον έξι από τους οκτώ πραξικοπηματίες στην Τουρκία 48 ώρες πριν από την απόφαση του Αρείου Πάγου, αλλά την τελευταία στιγμή “πείστηκε” να μην επέμβει και άφησε τους αντάρτες στρατιώτες να μείνουν στην Ελλάδα».
Χρυσοχοΐδης: «Πριν από ένα χρόνο ο Πρωθυπουργός μου ζήτησε να επιστρέψω στο Προστασίας του Πολίτη, πετύχαμε πολλά»
Την προέλευση των «πιέσεων», ο αρθρογράφος της Sabah τις συνδέει κατευθείαν με την οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, για την οποία η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι ενορχήστρωσε το πραξικόπημα.
Οπως εξηγεί ο Τσεβίκ: «Η πίεση φέρεται να ήλθε από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ειδικά από τη Γερμανία. Η τρομοκρατική ομάδα του Γκιουλέν (έτσι αποκαλεί ο Τσεβίκ την οργάνωση FETÖ του ισλαμιστή κληρικού) που οργάνωσε το πραξικόπημα φέρεται να κατηύθυνε ανθρώπους σε υψηλές σχέσεις στη Γερμανία, οι οποίοι μετά πίεσαν τον έλληνα πρωθυπουργό».
Ο Τσίπρας και «οι άνθρωποι σαν αυτόν» θυμούνται καλά «το άσχημο πρόσωπο των πραξικοπημάτων και τι έκαναν οι συνταγματάρχες της χούντας στην χώρα του και είναι φυσικό να αντιτίθεται στους πραξικοπηματίες», συνεχίζει. Αντιλαμβάνεται ακόμη ο Πρωθυπουργός τη σημασία των προσπαθειών της Τουρκίας να κρατήσει τους σύρους πρόσφυγες μακριά από τα ελληνικά νησιά. «Είναι σαφές ότι απειλήθηκε και υπέκυψε στις πιέσεις, αλλά, φυσικά, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι δεν κατάφερε να τηρήσει την υπόσχεσή του και αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», εξηγεί.
Κατά τον τούρκο αρθρογράφο, η μη τήρηση της υπόσχεση από τον ελληνα πρωθυπουργό είναι «ένα μόνο από τα φριχτά παραδείγματα» ότι η Ελλάδα προφυλάσσει τρομοκράτες που έχουν σαν σκοπό τους να βλάψουν την Τουρκία. Ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα δεν έχει εκδώσει 50 τρομοκράτες που είναι καταζητούμενοι στην Τουρκία, εκ των οποίων οι μισοί είναι μέλη του φιλοκουρδικού DHKP-C (το οποίο ο Τσεβίκ αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση). Προσθέτει ότι η Ελλάδα προφυλάσσει και αντάρτες του PKK.
«Αυτοί οι άνθρωποι», επιμένει, «βρίσκουν καταφύγιο στην Ελλάδα και εκπαιδεύονται σε στρατόπεδα στην Ελλάδα. Ωστόσο η Ελλάδα δεν τους εκδίδει», γράφει και ρωτά: «Ετσι συμπεριφέρεται μια πολιτισμένη χώρα;».
Κάποιοι ελληνες, παρατηρεί, πιστεύουν ότι «ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου». Κάνουν λάθος, αναφέρει και εξηγεί ότι η Τουρκία έχει δείξει «ξανά και ξανά ότι δεν είμαστε και δεν θέλουμε να είμαστε ο εχθρός, αλλά αν μας τσιγκάλατε θα ανταποδώσουμε».
Κλείνοντας το άρθρο ο Τσεβίκ έχει ένα σαφώς απειλητικό μήνυμα προς την Αθήνα: «Η επίσκεψη του αρχηγού του επιτελείου στους βράχους “Καρντάκ” στο Αιγαίο ήταν ένα μικρό μήνυμα. Ας ελπίσουμε ότι θα καταλάβουν. Γνωρίζουμε πώς να αφήσουμε τους Σύρους μετανάστες να πλημμυρίσουν τα ελληνικά νησιά και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».