Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που περιλαμβάνεται στην Αγγλική Εκδοση του Συλλογικού Τόμου «The Greek Political Economy: 2000-2015» και παρουσιάστηκε χθες σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, η διόγκωση του χρέους έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ καταρρίπτοντας τον μύθο ότι η «εκτροπή» συνέβη στην πενταετία του Κώστα Καραμανλή.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το think tank «Ρεύμα Σκέψης», το ίδρυμα «Wilfried Martens centre for European Studies» και τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη και σύμφωνα με τους οικονομολόγους του «The Greek Political Economy: 2000-2015», το χρέος τριπλασιάστηκε με ευθύνη των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ.
Το «παρών» στην αίθουσα του Επιμελητηρίου έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Γιώργος Βλάχος, η Φάνη Πάλλη – Πετραλιά, ο Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Νότης Μηταράκης, ο Λευτέρης Ζαγορίτης, ο Κώστας Κατσαφάδος, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, καταρρίφθηκε ο μύθος ότι επί Νέας Δημοκρατίας διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας, όπως αποδεικνύεται από τα σχετικά στοιχεία για τους μόνιμους υπαλλήλους που αποκαλύπτουν ότι το Δημόσιο δεν μεγάλωσε. Αντιθέτως, το έλλειμμα διογκώθηκε όταν προστέθηκαν στο δημόσιο λογιστικό τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, παρόλο που πάγια ευρωπαϊκή πρακτική ήταν αυτό να μη γίνεται, καθώς δεν επρόκειτο για κρυφά ελλείμματα.
Η παρουσίαση έγινε από τους επιμελητές της έκδοσης Παντελή Σκλιά, καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Σπύρο Ρουκανά, επίκουρο καθηγητή.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος σημείωσε πως «μεταξύ των συμπερασμάτων της έκδοσης είναι ότι παρ’ όλες τις αδυναμίες η κρίση δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό δημιούργημα αλλά εκδηλώθηκε σε μεγάλο βαθμό ως απόρροια μιας διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, αυτής του 2007, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στην παγκόσμια ιστορία. Επίσης ότι ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που οδήγησε στο μνημόνιο δεν ήταν θέμα οικονομικής διαχείρισης της διετίας 2007 – 2009 αλλά το πρόβλημα ήταν το διαχρονικά υψηλό έλλειμμα και χρέος της Ελλάδας».
«Η ένταξη στον μηχανισμό στήριξης θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει αποφευχθεί. Θα είχε πιθανότατα αποφευχθεί εάν κατά τους κρίσιμους μήνες του 2009 οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είχαν καταφέρει να συνεννοηθούν και να συναινέσουν στα βασικά και στα αυτονόητα. Εάν είχαν δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση για τη λήψη δύσκολων αλλά αναγκαίων αποφάσεων. Εάν είχαν καταφέρει να προτάξουν το εθνικό έναντι του κομματικού συμφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μίχαλος.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης στον χαιρετισμό του σημείωσε πως σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η πολιτική τάξη πρέπει να αγκαλιάσει αποκλειστικά την «αλήθεια». Ο ίδιος καταλόγισε ευθύνες στην περίοδο Σημίτη για τη δημιουργική λογιστική, ενώ τόνισε ότι η ΕΛΣΤΑΤ έβαλε το πιο σημαντικό κομμάτι στο παζλ για τον ερχομό του πρώτου Μνημονίου!
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι οι αιτίες για την ύφεση 2010 ήταν οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και τα δίδυμα ελλείμματα (δημοσιονομικό και τρεχουσών συναλλαγών). Ενας από τους λόγους αποτυχίας των δύο πρώτων προγραμμάτων ήταν ότι έδωσαν έμφαση στην εμπροσθοβαρή εφαρμογή περιοριστικών μέτρων και στη μείωση των μισθών.
Ειδικά για το δημόσιο χρέος στην έκδοση αναφέρεται ότι την 31/12/2003 ανερχόταν σε 182 δισ. ευρώ ενώ την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Πού πήγαν όμως αυτά τα χρήματα:
-50 δισ. κατευθύνθηκαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε Ν.Δ.
-10 δισ. για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί Ν.Δ.
-2,5 δισ. για χρέη νοσοκομείων προηγουμένων ετών.
-7 δισ. για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή από τα 80 δισ. τα 70 περίπου πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου