Ύστερα από τις απειλές του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η γειτονική χώρα θα σκεφτεί ακόμα και το μέτρο της ακύρωσης της διμερούς συμφωνίας με την Αθήνα για την επανεισδοχή των προσφύγων, σειρά πήρε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ, ο οποίος κάλεσε τη χώρα μας να παραιτηθεί από την απόφαση της Δικαιοσύνης και να εκδώσει τους «πραξικοπηματίες», όπως τους χαρακτήρισε, στρατιωτικούς στην Τουρκία.
Με σειρά αναρτήσεών του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο Μποζντάγ υπογράμμισε ότι «η απόρριψη του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση των οκτώ πραξικοπηματιών, από την Ελλάδα, είναι μια άδικη και πολιτική απόφαση. Το ότι η απόφαση ελήφθη από την Δικαιοσύνη δεν αλλάζει την πραγματικότητα.
Την άδικη και λανθασμένη απόφαση αυτή που έλαβαν οι δικαστικές αρχές της Ελλάδας δεν μπορεί να εξηγήσει κανένα νομικό έρεισμα. Η απόφαση αυτή της Ελλάδας, προκάλεσε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημαντική απώλεια, που θα αποκατασταθεί δύσκολα και χρονοβόρα. Καλώ για μια ακόμη φορά την Ελλάδα να παραιτηθεί από αυτή την απόφασή της και να εκδώσει τους πραξικοπηματίες στρατιώτες στην Τουρκία».
Νέο αίτημα έκδοσης
Νωρίτερα σήμερα είχε γίνει γνωστό ότι το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε στην Αθήνα δεύτερο αίτημα έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, μετά το οριστικό και αμετάκλητο «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοσή τους στην Τουρκία.
Ο φάκελος με το τουρκικό αίτημα απεστάλη σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελλάδας, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Όπως αναφέρουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας έστειλε έγγραφο και προς την Interpol, με το οποίο ζητά έκδοση ερυθρού δελτίου για τη σύλληψη των «οκτώ».
Κυβερνητική απολογία στην Άγκυρα για τους οκτώ αξιωματικούς
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Με μια απάντηση απολογητικού χαρακτήρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αποποιηθεί κάθε ευθύνης όσον αφορά στο θέμα της μη έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.
Με ανακοίνωση της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πως «Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας».
Προσπαθώντας να κατευνάσει την Τουρκία όπου κυβέρνηση και Τύπος είναι έξαλλοι με την ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου το Μέγαρο Μαξίμου «τρέχει» να εξηγήσει ότι εντός Ελλάδος «αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Βγάζει «φωτιές» η Άγκυρα
Η ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ αξιωματικών οι οποίοι κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα δεν έγινε με τον καλύτερο τρόπο δεκτή στην Τουρκία.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα σημερινά πρωτοσέλιδα μιλούν για προδοσία μέχρι και πραξικόπημα από την πλευρά της Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η Ελλάδα «είναι ασπίδα για τους οκτώ πραξικοπηματίες και πως τους αφήνει ελεύθερους».
Την αρχή έκανε η έντυπη έκδοση της εφημερίδας HÜRRİYET η οποία έχει στο πρωτοσέλιδο της τον τίτλο: Δεν υπάρχει έκδοση. Είναι ελεύθεροι.
Η εφημερίδα SABAH στην έντυπη της έκδοση έχει τίτλο: Οι γείτονες έγιναν ασπίδα στους 8 πραξικοπηματίες προδότες
Η εφημερίδα Posta στο σημερινό της πρωτοσέλιδο έχει βάλει τίτλο: Πραξικόπημα από τη γειτονική χώρα
Τσαβούσογλου: Θα τινάξουμε στον αέρα τη συμφωνία για το προσφυγικό
Λίγες ώρες μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, τορπίλισε το κλίμα μιλώντας για επανεξέταση της συμφωνίας για το προσφυγικό.
Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων, δήλωσε νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.
Ο Ερντογάν, ο Τσίπρας και η… προδοσία
Μέσα στην ημέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μια αποκάλυψη που ήρθε να ταράξει τα ήδη ταραγμένα νερά «αποκαλύπτοντας» πως ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε υποσχεθεί ότι σε 15-20 θα εκδώσει τους οκτώ αξιωματικούς.
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ερντογάν.