Η Ελλάδα «προσέρχεται στις διερευνητικές επαφές για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο με ειλικρινή διάθεση, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αλλά και με μηδενική αφέλεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμη πεδίο όπου θα δοκιμαστεί η συνέπεια της Aγκυρας, η σύμπτωση λόγων και πράξεων και τελικά η πρόθεση να επανέλθει στο δρόμο του Διεθνούς Δικαίου».
Υπογράμμισε μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει με τις συμφωνίες οριοθέτησης με Ιταλία και Αίγυπτο ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου μπορούν να οδηγήσουν στην επίλυση διαφορών που χρονίζουν».
Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν την ετοιμότητα των δύο χωρών να συμμετάσχουν στην άτυπη πενταμερή συνάντηση, την οποία προτίθεται να συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών με απώτερο στόχο την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού.
«Στηρίζουμε ενεργά την πρωτοβουλία του γ.γ. του ΟΗΕ. Θα είμαστε παρόντες, σε απόλυτο συντονισμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ υπήρξε πλήρης συναντίληψη ότι το μοναδικό και δεσμευτικό για όλους πλαίσιο διαπραγμάτευσης ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ωστόσο ότι «δυστυχώς, η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων βρίσκεται, τουλάχιστον αν ακούσει κανείς τις δημόσιες δηλώσεις, εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, εμμένοντας στην ανεδαφική θέση περί δύο κρατών, κάτι που απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο ίδιος ο ΟΗΕ και η Ευρωπαϊκή Ένωση».
«Οσοι μιλούν για δύο κράτη δεν ρώτησαν την Ε.Ε., όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο κράτος», πρόθεσε και διεμήνυσε ότι «η Αγκυρα και ο κ. Τατάρ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών ορίων».
Ο πρωθυπουργός συνυπέγραψε εξάλλου τη δήλωση Αναστασιάδη «ότι η λύση θα πρέπει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, και όχι τις στοχεύσεις της Τουρκίας», ενώ ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του με αναφορά στον τίτλο ενός βιβλίου του διπλωμάτη και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη, πατέρα του αλησμόνητου Γιάννου. «Η Κύπρος δεν είναι μια ανοχύρωτη πολιτεία».
Εχει δίπλα της όλο τον Ελληνισμό, έχει δίπλα της την Ευρωπαϊκή Ενωση, έχει δίπλα της τη διεθνή κοινότητα».
Τριμερή σχήματα συνεργασίας
Λίγο πριν μεταβεί στο Ισραήλ, όπου χθες το απόγευμα συναντήθηκε με τον Μπ. Νετανιάχου, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα τριμερή σχήματα συνεργασίας, σημειώνοντας ότι είναι σχήματα ειρήνης τα οποία δεν αποκλείουν επί της αρχής κανέναν.
Επιασε τόπο το... ψηστήρι Φάμελλου: Τη Λούκα Κατσέλη στηρίζει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας η Νέα Αριστερά
Από την Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η στρατηγική σχέση με το Ισραήλ «ενισχύεται όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μήνες», καθώς πρόκειται, όπως ανέφερε και ο κ. Νετανιάχου, για «μια εταιρική σχέση στην οποία έχουμε επενδύσει πολύ».
Οι δύο ηγέτες συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για τις τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών είναι εξαιρετική σε όλους τους τομείς και οι διμερείς σχέσεις έχουν φτάσει σε υψηλότατο επίπεδο.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες μοιραζόμαστε και μια κοινή οπτική γωνία για το τι θα πρέπει να συμβεί στην Ανατολική Μεσόγειο, ώστε να παραμείνει μια ειρηνική και ασφαλής περιοχή για τις χώρες της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εμβάθυνση της στρατηγική συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της Αμυνας, αλλά εξέφρασε και την πίστη ότι υπάρχει πολύ σημαντικό περιθώριο για επιπλέον επενδύσεις από ισραηλινές εταιρίες στην Ελλάδα.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν για τη σταθερή εμβάθυνση και διεύρυνση του πεδίου συνεργασίας σε τομείς όπως η αμυντική συνεργασία, η τεχνολογία και καινοτομία, η ενέργεια, ο τουρισμός και η ενίσχυση των σχέσεων του Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ερωτηθείς μετά τη συνάντηση και για το ενδεχόμενο «συμφιλίωσης μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε ότι «δεν γνωρίζω εάν το μέλλον θα φέρει συμφιλίωση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουμε τις σχέσεις μας στο πλαίσιο τρίτων χωρών και έχουμε πολύ ισχυρή διμερή σχέση».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Συνέντευξη Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ την Τετάρτη
Κορωνοϊός: Έκτακτη σύσκεψη για την πανδημία στο Μέγαρο Μαξίμου – Μεγάλη ανησυχία για τη διασπορά
Κορωνοϊός: Εισήγηση – «βόμβα» Κικίλια για καθολικό lockdown στην Αττική
Λιβάνιος σε ΣΥΡΙΖΑ: Θράσος να μιλάνε για την ΕΡΤ οι πρωταγωνιστές των διαγωνισμών με τα βοσκοτόπια
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr