Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα κρατηθεί μακριά από τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου, μετά την παρουσία του στη Γενεύη την προηγούμενη εβδομάδα, όπου διατάραξε τις εύθραυστες συνομιλίες, όπως αναφέρουν δύο αξιωματούχοι που παρακολούθησαν στενά τις συζητήσεις.
Όπως αναφέρει το Politico, η επόμενη πολιτική συνάντηση για το πώς θα διασφαλιστούν η ασφάλεια και η ανεξαρτησία της Κύπρου -που δεν έχει βεβαίως ακόμη οριστεί πότε θα λάβει χώρα- θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των αρχηγών των κυβερνήσεων και όχι των υπουργών Εξωτερικών. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα του μετά τα παράπονα που ακούστηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη, αλλά και άλλους αξιωματούχους, για τη συμπεριφορά του Κοτζιά την προηγούμενη Πέμπτη.
Σύμφωνα με το Politico, «παρά τις εντατικές συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο, το προηγούμενο διάστημα, ανάμεσα στα Ηνωμένα Εθνη, τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις τρεις εγγυήτριες χώρες, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος για μια ειρηνευτική συμφωνία στη Γενεύη, ο Κοτζιάς πήγε στη Διάσκεψη με απαιτήσεις-έκπληξη έναντι των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, όπως ήταν η πλήρης και άμεση απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από τη νησί, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σε ένα διάλειμμα των συζητήσεων».
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Όπως προσθέτει, «η κυβέρνηση Τσίπρα, ανεπίσημα, φάνηκε να “μαλακώνει” τις θέσεις της Ελλάδας την Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τη “σημαντική ώθηση” που δόθηκε για μια “δίκαιη και βιώσιμη συμφωνία” για την επανένωση της Κύπρου. Ωστόσο, από αυτή την ανεπίσημη ανακοίνωση έλειπαν κάποια από αυτά που είπε ο Κοτζιάς την Πέμπτη.
Στο Μοντ Πελεράν η συνέχεια των διαπραγματεύσεων
Εν τω μεταξύ, στο Μον Πελερέν της Ελβετίας, μεταξύ 18 και 20 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η συνέχεια της διάσκεψης για την Κύπρο σε επίπεδο τεχνοκρατών, όπως ανακοίνωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης. Η ομάδα των τεχνοκρατών, στην οποία από κυπριακής πλευράς θα συμμετέχει ο διαπραγματευτής, Ανδρέας Μαυρογιάννης, θα ετοιμάσει πόρισμα το οποίο θα παρουσιάσει κατά πάσα πιθανότητα στις 23 Ιανουαρίου, στους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας.
Στην ομάδα θα μετέχουν επίσης: Από τουρκοκυπριακής πλευράς ο διαπραγματευτής Οζντίλ Ναμί, ο γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Δημήτρης Παρσκευόπουλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Φεριντούν Σινιρίογλου, ο γενικός διευθυντής της Διέυθυνσης Άμυνας και Πληροφοριών του Foreign Office, Τζόναθαν Άλεν και ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ε.Ε. στα Ηνωμένα `Εθνη στη Γενεύη, Πέτερ Σόρενσεν. Από πλευράς ΟΗΕ θα βρίσκεται ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Άϊντε, ο οποίος και θα έχει το ρόλο συντονιστή της ομάδας.
Με βάση την εξέλιξη αυτή, διπλωματικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ανοίγει μια διαδικασία μοντέλου διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά του Ιράν, όπου τα εμπλεκόμενα μέρη θα πηγαινοέρχονται στη Γενεύη μέχρι να καταλήξουν σε συμφωνία.