«Η νησιωτικότητα είναι και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων» προσπάθησε να εξηγήσει τη θέση του ο κ. Βούτσης συμπληρώνοντας ότι «μας είχε συνταράξει κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η επιμονή των δανειστών για να ανέβει ειδικά ο ΦΠΑ στα νησιά».
Η τοποθέτηση του προέδρου της Βουλής είναι το δεύτερο κρούσμα «ομολογίας» στο εσωτερικό της κυβέρνησης κορυφαίου στελέχους που ενώ ψήφισε τα μέτρα-λαιμητόμο τώρα παραδέχεται ότι είναι άδικα και παράνομα.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Πριν από μόλις δύο ημέρες ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος είχε πει από τη Σύρο ότι «η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά είναι μία πράξη εγκληματική, μία απόφαση αντισυνταγματική και είναι μία απόφαση για την οποία θέλω να σας πω ότι δώσαμε μεγάλη μάχη μέσα και έξω από τη Βουλή».
«Δυστυχώς, παρά το ότι έφτασα μέχρι το σημείο της παραίτησης, δεν μπορέσαμε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- όμως παραμένει πρώτη προτεραιότητα να μπορέσουμε, με τα πρώτα αποτελέσματα της εποχής της ανάπτυξης, να επαναφέρουμε τη συνταγματική διάταξη 101 του Συντάγματος για την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας» είχε πει τότε ο υπουργός Άμυνας.
Τότε, μάλιστα, η δήλωσή του είχε προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν σύσσωμα την παραίτηση του υπουργού Άμυνας.
Πριν από λίγη ώρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Καματερός, δήλωσε στη Βουλή ότι το μέτρο αυτό είναι απαράδεκτο και ότι καταργεί τη νησιωτικότητα. Μάλιστα όπως είπε, αν και συνήθως διαφωνεί με τις απόψεις του υπουργού Εθνικής Αμύνης και προέδρου των ΑΝΕΛ, αυτή την φορά συντάσσεται μαζί του. «Ο κ. Καμμένος είπε μέχρι και αντισυνταγματικές κάποιες ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ στα νησιά. Παρότι διαφωνώ συνήθως μαζί του αυτή τη φορά συμφωνώ. Μπορεί να μην έλεγα εγώ τον όρο αντισυνταγματικό αλλά ήταν απαράδεκτο το μέτρο και καταργεί τη νησιωτικότητα. Και ξέρουμε όλοι κάτω από ποιες πιέσεις το ψηφίσαμε».