Αν συνυπολογίσει κανείς ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κυβερνά τα 2/3 της θητείας της μέσα στη μείζονα κρίση της πανδημίας του κορονοϊού, κάνει λάθη, αντιμετωπίζει κριτική και παρ’ όλα αυτά οι πολίτες συντηρούν πολύ μεγάλη τη διαφορά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας στις δημοσκοπήσεις -και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά-, το πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα μετατρέπεται σε δομικό.
Η ηγετική ομάδα και όσοι στηρίζουν τον κ. Τσίπρα αποδίδουν τις αρνητικές δημοσκοπικές επιδόσεις στην γκρίνια, στην πολυγλωσσία, στο γεγονός ότι βασικές πολιτικές επιλογές δεν στηρίζονται απ’ όλα τα στελέχη.
Πρόσφατα, ο εκ των φανατικότερων «τσιπροφυλάκων» κ. Νίκος Καρανίκας κάλεσε με συνέντευξή του όποιον δεν συμφωνεί με τον κ. Τσίπρα να φύγει από το κόμμα. Αναφέρθηκε ονομαστικά στον κ. Κοντονή που ασκεί έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά στον τρόπο που ο κ. Τσίπρας και οι συν αυτώ επιχείρησαν να ελέγξουν τη δικαιοσύνη και να τη χρησιμοποιήσουν υπέρ τους και κατά των πολιτικών τους αντιπάλων.
Παράλληλα και ταυτόχρονα με τον κ. Καρανίκα, τον κ. Πολάκη και τους άλλους της στενής ομάδας υπό τον κ. Τσίπρα, το μήνυμα «όποιος διαφωνεί να φύγει» το έχουν στείλει από την αδελφή του πρώην πρωθυπουργού Ζανέτ μέχρι και αρθρογράφοι που πασχίζουν για να πείσουν ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και στελέχη ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός που μπορεί να επαναφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας.
Εντός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έξω από την ηγετική ομάδα και τους φανατικούς «τσιπροφύλακες», όμως, η εικόνα για τον κ. Τσίπρα αλλάζει. Εκεί, οι αιτίες για τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, παραμένει μη επιλογή για το 70-75% των Ελλήνων πολιτών είναι δύο:
» Πρώτον, η αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει δομική, υπεύθυνη αντιπολίτευση και η εμμονή του σε υψηλούς, ακραίους τόνους ανεξαρτήτως θέματος, που δημιουργούν βραχύβιες εντυπώσεις.
» Δεύτερον, το βαρύ φορτίο υποθέσεων με οσμή σκανδάλου που κουβαλούν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ομάδα Τσίπρα από την κυβερνητική περίοδο. Οι αποκαλύψεις επ’ αυτών συνεχίζουν να εκθέτουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του και να καθιστούν αποτυχημένη κάθε προσπάθεια να καταγγείλει διαφθορά ή αδιαφάνεια και να εμφανιστεί ως καθαρή πολιτική δύναμη.
Σκούρα τα πράγματα
Σε ό,τι αφορά το πρώτο, δεν αναμένονται άμεσα αποτελέσματα καθώς η παραγωγή θέσεων είναι δύσκολη δουλειά, δουλειά που θέλει χρόνο και γίνεται ακόμα πιο δύσκολη όταν δεν υπάρχει σαφές ιδεολογικό πολιτικό στίγμα.
Στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ γίνεται μείζον εσωκομματικό θέμα αν πρέπει ή όχι να συμπεριληφθούν οι αστυνομικοί στους ανθρώπους της πρώτης γραμμής αντιμετώπισης της πανδημίας ώστε να τους δοθεί -όπως και στους γιατρούς, τους νοσηλευτές κ.λπ.- έκτακτη οικονομική βοήθεια στο τέλος του χρόνου, ενώ στις δημοσκοπήσεις περίπου οι μισοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση σκληρότερη μεταναστευτική πολιτική (MRB – Τάσεις Δεκέμβριος 2020) την ίδια ώρα που οι άλλοι μισοί φωνάζουν εναντίον της αυστηρής φύλαξης των συνόρων.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα για τον κ. Τσίπρα.
Η υπόθεση της εμπλοκής δύο υπουργών του και δύο βουλευτών του στο σκάνδαλο Folli Follie, οι αποκαλύψεις Κοντονή για τον Ποινικό Κώδικα, οι καταγγελίες Καλογρίτσα ότι ο «White Porscha» ήταν άνθρωπος υψηλά ιστάμενος στο Μαξίμου, τραυματίζουν βαριά τον ΣΥΡΙΖΑ στο μαλακό του υπογάστριο, στην ηθική της πολιτικής.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών δεν αναγνωρίζει ηθικό πλεονέκτημα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό ότι η παλιά φράση της κ. Μπαζιάνα «δείξτε μου έναν που επωφελήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ» έγινε viral στα social media ενώ κυκλοφορεί ως αστείο από κινητό σε κινητό των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αργά συνειδητοποίησαν ότι δεν ήταν ανάμεσα σε αυτούς που επωφελήθηκαν από τη διακυβέρνηση των 4,5 ετών.
Η βίλα στο Σούνιο
Επιπλέον, αντιδράσεις έξαλλες και «φλογερές» αλλά χωρίς απαντήσεις, απειλές και τσιτάτα χωρίς ουσία, λειτουργούν ως μπούμερανγκ. Αν η πλειονότητα του ελληνικού λαού δεν είχε πειστεί για τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ σε υποθέσεις με οσμή σκανδάλων, ιστορίες σαν και αυτή με τη βίλα στο Σούνιο δεν θα έπαιρναν τις διαστάσεις που πήραν.
Γι’ αυτό ενώ οι περισσότεροι εκ των πολιτών, ακόμα και εκείνοι που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα ή περνούν πραγματικά δύσκολα, αναγνωρίζουν το δικαίωμα ενός πρωθυπουργού να νοικιάζει ή να διαθέτει ένα σπίτι 50 μ. από τη θάλασσα ακόμα και πολυτελές, η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης εξοργίστηκε από την προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πείσει ότι νοίκιασε μία βίλα στο Σούνιο με χρήματα και όρους που νοικιάζει κανείς ένα δυάρι στο Παγκράτι ή την Κυψέλη.
Όμηρος της ατολμίας του
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε προχωρήσει σε δραστική ανανέωση του κόμματος τον περασμένο Σεπτέμβριο και ξεφορτωνόταν διάφορα «βαρίδια» της κυβερνητικής περιόδου 2015-2019, σήμερα θα είχε λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσει.
Οτι, κατά κάποιον τρόπο, ο κ. Τσίπρας είναι όμηρος της ατολμίας του να καθαρίσει τον ΣΥΡΙΖΑ όταν έπρεπε.
Δυστυχώς για τον ίδιο, αυτή η άποψη δεν επιβεβαιώνεται από τα πράγματα. Πολλές από τις περιπτώσεις για τις οποίες βρίσκεται έρευνα σε εξέλιξη και έχουν συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης, είναι περιπτώσεις μέσα από την αυλή του. Να ήταν μόνο οι Μ. Μπαλαούρας, Αλ. Φλαμπουράρης, Αλ. Χαρίτσης και Στ. Αραχωβίτης που φέρονταν να προσπάθησαν να ευνοήσουν τους ιδιοκτήτες της Folli Follie; Ν. Παππάς, Μ. Πετσίτης, Δ. Παπαγγελόπουλος βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο υποθέσεων που ερευνώνται και αναμένονται τα αποτελέσματά τους.
Είναι γνωστό, για παράδειγμα, ότι τις επόμενες ημέρες ή εβδομάδες η Κουμουνδούρου περιμένει με πολύ μεγάλη αγωνία την απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως και την αντίδρασή του αν η απόφαση δεν είναι αυτή που ο ίδιος ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης περιμένει.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr