Το Public και οι εκδόσεις Athens Bookstore Publications διοργάνωσαν την ξεχωριστή ψηφιακή παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης των απομνημονευμάτων του Μπαράκ Ομπάμα, όπου συμμετείχαν προσωπικότητες από τον πολιτικό και τον ακαδημαϊκό χώρο, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Η αυτοβιογραφία είναι ένα είδος ζωής. Μόνο που δεν περιλαμβάνει όλα τα γεγονότα της. Γράφεται πιο αργά από την αρχή της. Και ευτυχώς τελειώνει νωρίτερα από το τέλος της. Ετσι προλογίζει τη δική του αυτοβιογραφία ο Γκράχαμ Γκριν.
Και τον ίδιο δρόμο ακολούθησε, ως θαυμαστής του μεγάλου συγγραφέα, και ο Ομπάμα. Γι’ αυτό και από την πλούσια πορεία του επέλεξε, στον πρώτο τόμο που μόλις κυκλοφόρησε, να περιγράψει τη δράση του από το 1989 έως το 2011. Χρόνια σημαντικά για τον ίδιο, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε στο μήνυμά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας πως η αυτοβιογραφία «ήταν ένα δύσκολο στοίχημα» για τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο, το οποίο -όπως είπε- «κερδήθηκε».
Παράλληλα, μίλησε για το χάρισμα του λόγου και της αφήγησης του Ομπάμα και τόνισε πως έχει διαβάσει τα δύο τρίτα του βιβλίου, «κλέβοντας λίγη ώρα τα βράδια ή, μερικές φορές, όταν βρίσκομαι στο αεροπλάνο σε ταξίδια που μου δίνουν κάποιον ελεύθερο χρόνο».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι σε συνθήκες πανδημίας και διεθνών οικονομικών αναταράξεων, ο Ομπάμα καταθέτει «τα δικά του οδόσημα στον παγκόσμιο προβληματισμό και για τη μετά Covid εποχή», ενώ ως αναγνώστης-πολιτικός επισήμανε «την προσήλωση του προέδρου στις αρχές της φιλελεύθερης Δημοκρατίας, του εκσυγχρονισμού και της κοινωνικής φροντίδας. Αλλά και την πίστη του στη μετριοπάθεια: Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ ομολογεί ότι ανέκαθεν υπήρξε μεταρρυθμιστής και όχι επαναστάτης».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το χαιρετισμό του με μια φράση του προέδρου Ρούζβελτ από το Συνέδριο των Δημοκρατικών το 1936 «Καλύτερα τα περιστασιακά λάθη μιας κυβέρνησης που ζει σε πνεύμα συμπόνιας για τον άνθρωπο, παρά οι συνεχείς παραλείψεις μιας κυβέρνησης που ζει στον πάγο της αδιαφορίας της» και συνέχισε:
«Αυτή είναι μια βασική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις προοδευτικές και στις συντηρητικές κυβερνήσεις, αλλά και ανάμεσα σε πολιτικούς ηγέτες. Ο Μπαράκ Ομπάμα ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Παρά τα λάθη και τις αδυναμίες του, τόλμησε και επιχείρησε να αντιμετωπίσει ένα σύστημα που δεν φημίζεται για την προσαρμοστικότητά του στο νέο».
Για τη «σημασία της προεδρίας Ομπάμα για την Ελλάδα» μίλησαν ο τέως πρέσβης της Ελλάδος στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στις καθοριστικές ημερομηνίες της πορείας του προέδρου για καίρια πολιτικά ζητήματα της χώρας μας και ο γενικός διευθυντής Interbus Α.Ε. Δημήτρης Ζαφειριάδης, που τόνισε τη συμβολή του Ομπάμα στην υποχώρηση του αντιαμερικανισμού στις συνειδήσεις των ανθρώπων.
Ο πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου Νίκος Μπακατσέλος δήλωσε ότι «χωρίς τη διαμεσολάβηση Ομπάμα, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα εκτός ευρωζώνης». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση του executive director, Hellenic American Leadership council Εντυ Ζεμενίδης, ο οποίος -όπως δήλωσε- γνώριζε τον Ομπάμα από τα πρώτα του πολιτικά βήματα πριν από περίπου 20 χρόνια και, όπως είπε, διαβάζοντας το βιβλίο αναδεικνύονται πολλά από τα γεγονότα που έζησε κι ο ίδιος τότε. Στη συνέχεια μίλησε η πρώτη γυναίκα αντικυβερνήτης στην Καλιφόρνια Eleni Kounalakis για την «εσωτερική οπτική στην προεδρία Ομπάμα».
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος σχολίασε «ο Ομπάμα υπερασπίστηκε τον άνθρωπο, τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη σε παγκόσμια κλίμακα», ενώ αναφέρθηκε στο ταξίδι στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 2016.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, υπογράμμισε πως «ο πρόεδρος είχε το χάρισμα των πραγματικών ηγετών να μπορεί να βλέπει από απόσταση τα προβλήματα και να πηγαίνει στην ουσία τους». Κατά την τοποθέτησή του ο κ. Πικραμμένος μίλησε για ένα περιστατικό που έλαβε χώρα δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές του 2012, όταν ενημερώθηκε ότι η ΕΚΤ αρνήθηκε επέκταση του ορίου του ελληνικού δανεισμού.
Τότε -όπως σημείωσε ο κ. Πικραμμένος- «συνέταξε επιστολή προς τον Ομπάμα, τονίζοντας την ανάγκη της άμεσης διαμεσολάβησής του προς τη θεσμική ηγεσίας της Ε.Ε. και ιδίως προς την καγκελάριο. Ο πρόεδρος παρέλαβε προσωπικά την επιστολή και παρενέβη, με αποτέλεσμα να γίνει δεκτό το ελληνικό αίτημα».
Μεταξύ άλλων, μίλησαν οι έφορος Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένη Μπάνου, διευθυντής Μουσείου της Πόλης των Αθηνών Στέφανος Καβαλλιεράκης, σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης και συγγραφέας Χρήστος Χωμενίδης. Ενδιαφέρουσα και καταλυτική ήταν η τοποθέτηση της αν. καθηγήτριας και διευθύντριας Κέντρου Ελληνικής και Διεθνούς Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κωνσταντίνας Μπότσιου, η οποία περιέγραψε την περίοδο προεδρίας Ομπάμα ως «τομή στην πληγωμένη Αμερική του 2008».
Ειδήσεις
Την Δευτέρα 21/12 έρχεται το τέλος του κόσμου σύμφωνα με νέα «πρόβλεψη»
Ηλικιωμένη νίκησε τον κορωνοϊό και γιόρτασε τα 105 γενέθλιά της στο γηροκομείο
Απίστευτο: Ξεβράστηκε στην Ιαπωνία βάρκα που είχε παρασυρθεί από το τσουνάμι του 2011
Ο Ομπάμα έγινε…ράπερ και διασκευάζει το «Lose Yourself» του Eminem στο Instagram [βίντεο]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr