4Ωστόσο, ο ίδιος προκατέλαβε το γεγονός ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού. Το Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, δεν έχει δώσει διευκρινίσεις, αν και, κατά πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, φέρεται διατεθειμένος να πάει. Οπως και να ’χει, έως τώρα δεν έχει συμφωνηθεί κάποια συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν πριν από τη Διάσκεψη (9-12 Ιανουαρίου), αν και συνεχίζονται οι επαφές σε επίπεδο υψηλόβαθμων υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο κ. Οζγκιουργκιούν, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της γείτονος, Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» ανέφερε ότι αρχικά στη Διάσκεψη θα συνομιλήσουν η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή πλευρά και κατόπιν θα πραγματοποιηθεί «πενταμερής» Διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών χωρών (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία). Οσον αφορά τις συμμετοχές, είπε: «Δεν έχω δει μέχρι τώρα μια ξεκάθαρη ανακοίνωση, αλλά νομίζω ότι η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί σε επίπεδο πρωθυπουργού.
Η Βρετανία ίσως να συμμετάσχει σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών. Η Τουρκία θα ανακοινώσει ανάλογα το επίπεδο συμμετοχής της. Εάν χρειαστεί ο υπουργός Εξωτερικών, ο πρωθυπουργός και βεβαίως, εάν χρειαστεί, ο πρόεδρος. Αλλά αυτό δεν το γνωρίζω». Σημείωσε μάλιστα ότι το ψευδοκράτος των Κατεχομένων θα μετάσχει ως «Τουρκική Δημοκρατία Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ). Ως γνωστόν, η Αγκυρα αρνείται στη Λευκωσία να μετάσχει ως το αναγνωρισμένο διεθνώς κράτος-μέλος του ΟΗΕ, Κυπριακή Δημοκρατία, και ζητάει να πάρει μέρος ο Νίκος Αναστασιάδης ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων.
Από τη μεριά του, το Μέγαρο Μαξίμου σε ανακοίνωσή του περιορίστηκε να αναφέρει ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο κ. Τσίπρας με την πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδος για το Κυπριακό και ζήτησε την υποστήριξή της για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Στο ίδιο πλαίσιο, υπάρχει επικοινωνία με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, και τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ.
Κώστας Καραμανλής: Τέλος σε κάθε κουβέντα για την Προεδρία της Δημοκρατίας - Αντίθετος στη διαγραφή Σαμαρά
Να σημειωθεί ότι η Αγκυρα αρνείται την παρουσία της Ε.Ε. στη Διάσκεψη με ουσιαστικό, παρεμβατικό ρόλο. Σήμερα, επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μπαρθ Αϊντα, και την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη με τον νέο γενικό γραμματέα του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτιέρες.
Ολα αυτά εκδηλώνονται μόλις λίγες μέρες πριν από τη Διάσκεψη και ενώ κοινή διαπίστωση είναι ότι πολλά είναι τα ανοιχτά θέματα σε όλες τις πτυχές των κεφαλαίων για το Κυπριακό, καθώς και ότι η Αγκυρα προσπαθεί να ροκανίσει το χρόνο, ώστε να μεταφέρει όσο το δυνατόν περισσότερα θέματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Γι’ αυτό εκφράζονται ιδιαίτεροι φόβοι ότι, εάν τις επόμενες ημέρες δεν αμβλυνθούν οι διαφωνίες και δεν καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η Διάσκεψη θα οδηγηθεί σε αποτυχία. Να σημειωθεί ότι ο «ψευτοπρωθυπουργός» των Κατεχομένων στις δηλώσεις του έκανε λόγο για σχέδιο Β, εάν δεν υπάρξει αποτέλεσμα στη Γενεύη.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου