Ο Πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη αυστηρότατης τήρησης των υγειονομικών μέτρων ενόψει και της εορτής του πολιούχου της Πάτρας, Αγίου Ανδρέα, τη Δευτέρα.
Επεσήμανε μάλιστα ιδιαίτερα το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη υγειονομική επιβάρυνση στην περιοχή, γεγονός που επιβάλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή από τους πολίτες και ζήτησε από τους παράγοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλουν σε αυτό.
Χθες, με βάση την κατανομή της επιδημιολογικής έκθεσης του ΕΟΔΥ, η Θεσσαλονίκη, η Μαγνησία, η Λάρισα, οι Σέρρες, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Λέσβος συγκέντρωναν το 43% του συνόλου των κρουσμάτων, δηλαδή 866 από τα 2018 περιστατικά πανελλαδικά. Αντίστοιχα, την Τετάρτη στις επτά αυτές περιοχές εντοπίστηκε το 46% του συνολικού αριθμού κρουσμάτων. Τα ίδια ποσοστά για την Τρίτη και τη Δευτέρα ήταν 43% και 42% αντίστοιχα.
Η Θεσσαλία είναι από τις περιοχές που σηκώνουν μεγάλο βάρος, κάτι που αποτυπώνεται στα νοσοκομεία της περιοχής στα οποία η πίεση είναι ασφυκτική. Ιδιαίτερα η περίπτωση της Λάρισας είναι αξιοσημείωτη, καθώς βρίσκεται σε κλοιό περιοριστικών μέτρων σχεδόν ένα μήνα, ήδη πριν την επιβολή του πανελλαδικού lockdown. Παρόλα αυτά, τις περισσότερες ημέρες, “δίνει” τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας νοσηλεύονταν 233 ασθενείς σε απλές κλίνες και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τις ίδιες πληροφορίες, περισσότερο από 100 ασθενείς νοσηλεύονταν στο Aχιλλοπούλειο Βόλου και 74 στο νοσοκομείο Τρικάλων.
Αντίστοιχα, μεγάλη είναι η πίεση στα νοσηλευτικά ιδρύματα της βόρειας Ελλάδας. Απόδειξη ότι έγινε χθες η αρχή αεροδιακομιδών προς νοσοκομεία της Αττικής, λόγω ανεπάρκειας σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Το 60% των ασθενών με λοίμωξη λόγω του κορωνοϊού στο ΕΣΥ νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας.
Το νοσοκομείο Δράμας είναι από τα ιδιαίτερα επιβαρυμένα. Μέχρι χθες νοσηλεύονταν 141 ασθενείς με κορωνοϊό σε απλούς θαλάμους και εντατικές.
Σύμφωνα με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, χθες το απόγευμα νοσηλεύονταν 100 ασθενείς με κορωνοϊό εκ των οποίων οι 21 σε ΜΕΘ. “Οι αντοχές του νοσοκομείου μας είναι πλέον οριακές αλλά και επικίνδυνες. Η ΜΕΘ λειτουργούσε υπό κανονικές συνθήκες με εννέα κλίνες… Λόγω Covid-19 επεκταθήκαμε στην παρακείμενη ΜΑΦ που είχε άλλες έξι κλίνες που δεν χρησιμοποιούνταν. Ούτε αυτές στάθηκαν αρκετές. Την τελευταία εβδομάδα ήδη έχουν καταληφθεί και οι επιπλέον έξι κλίνες που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Ανάνηψης και μόλις σήμερα δόθηκε εντολή για ανάπτυξη επιπλέον έξι κλινών στον χώρο των χειρουργείων”, επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.
Δημοσκόπηση GPO: Προβάδισμα 10,1 μονάδων για ΝΔ 0- Και με συνασπισμό η Κεντροαεριστερά δεν κερδίζει τον Μητρσοτάκη
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκο, η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι απογοητευτική. Χθες εφημέρευε το ΑΧΕΠΑ και προσήλθαν περισσότεροι από 160 ασθενείς ύποπτα κρούσματα και εισήχθηκαν 110 ασθενείς με κορωνοϊό. Ο ίδιος καταγγέλλει ότι η θνητότητα στα νοσοκομεία της πόλης είναι πολύ μεγάλη, “δείχνοντας την αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης ασθενών σε ΜΕΘ λόγω έλλειψης κλινών”, όπως αναφέρει.
Στα νοσοκομεία Μακεδονίας και Θράκης συγκεντρώνεται ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των θανάτων της χώρας μας, γεγονός που δείχνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο το αποτύπωμα της επιδημίας στη βόρεια Ελλάδα. Η θνητότητα το Νοέμβριο έχει αυξηθεί πολύ, φτάνοντας μέχρι χθες τους 1375 θανάτους. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει το 69% του συνόλου των θανάτων τους εννέα μήνες της επιδημίας στην Ελλάδα.
Πρόγνωση καιρού: Βροχερός και κρύος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή
Ο μυθικός Ντιέγκο Μαραντόνα πέρασε στην «αιωνιότητα» – Συγκλονιστικές στιγμές στο τελευταίο αντίο