Πώς αξιολογείτε τις επιδόσεις της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την πανδημία, με βάση ευρωπαϊκές συγκρίσεις;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ελληνικός λαός πήραν «Αριστα» στο πρώτο κύμα της πανδημίας χάρις στο έγκαιρο lockdown που αποφάσισε ο πρωθυπουργός και εφαρμόστηκε με συνέπεια απ’ όλους. Γίναμε παράδειγμα προς μίμηση. Τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση και πηγαίνουμε, όπως όλα δείχνουν, στο δεύτερο κύμα οι επιδόσεις μας είναι πολύ καλύτερες του ευρωπαϊκού μέσου όρου.
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιμένει ότι το δεύτερο κύμα θα βρει την κυβέρνηση απροετοίμαστη και πως ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει χάσει, στο συγκεκριμένο θέμα, τον έλεγχο των εξελίξεων.
Και σε ό,τι αφορά το θέμα της πανδημίας η αντιπολίτευση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ισοπεδωτική και δημαγωγική. Κανείς δεν αρνείται την επιδείνωση που παρατηρείται στο πλαίσιο μιας γενικής αρνητικής ευρωπαϊκής δυναμικής.
Ομως, οι επιδόσεις της Ελλάδας αποδεικνύονται, σε καθημερινή βάση, καλύτερες από τις επιδόσεις χωρών όπως η Ισπανία και η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, η Πορτογαλία και η Αυστρία, η Τσεχία και η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία.
Δεν είμαστε ούτε μπορούμε να γίνουμε τέλειοι, αλλά φαίνεται να αντέχουμε στη μεγάλη δοκιμασία.
Οι «σοφοί» του ΣΥΡΙΖΑ, αν έχουν τις λύσεις, να τις πουν και στους «συντρόφους» των Podemos που βρίσκονται στην εξουσία στην Ισπανία με τα γνωστά αποτελέσματα. Πάνω από 1.000.000 κρούσματα, πάνω από 20.000 νέα κρούσματα την ημέρα, πάνω από 30.000 θάνατοι που αυξάνονται κατά εκατοντάδες την ημέρα.
Τα στοιχεία και οι συγκρίσεις στέλνουν το μήνυμα ότι πάμε δεδομένων των συνθηκών. Πρέπει, πάντως, να προσπαθήσουμε περισσότερο και πιο συστηματικά.
H πανδημία είναι μια νέα δοκιμασία για την Ε.Ε. Θα αντέξει μετά το Brexit, τη μεγάλη οικονομική κρίση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της;
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Είμαι βέβαιος ότι θα αντέξει η Ε.Ε. Αλλωστε, έχει μια παράδοση να εξελίσσεται μέσα από αλλεπάλληλες και εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους κρίσεις.
Το θέμα όμως είναι σε τι κατάσταση θα μας βρει το τέλος της πανδημίας.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η γερμανική, θα δουν το ΑΕΠ τους να μειώνεται κατά 5%-6% το 2020. Λιγότερο ισχυρές οικονομίες με διαρθρωτικά προβλήματα, όπως είναι η ελληνική, μπορεί να φτάσουν και στο -9% το 2020.
Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, φαίνεται να την έχει αφήσει πίσω της, εφόσον δεν καταγράφει θανάτους από τον κορονοϊό εδώ και αρκετές εβδομάδες, ενώ τα νέα κρούσματα σε ημερήσια βάση είναι μηδενικά ή ελάχιστα εισαγόμενα που ελέγχονται πλήρως.
Η κινεζική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,9% το τρίτο τρίμηνο του 2020 και είναι βέβαιο ότι θα αυξηθεί ουσιαστικά το κινεζικό ΑΕΠ και συνολικά το 2020 θα είναι έτος ανάπτυξης για την Κίνα. Η εξέλιξη της πανδημίας και ο τρόπος αντιμετώπισής της αλλάζουν τον παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων.
Δεν αρκεί να πάμε καλύτερα σε σχέση με την πανδημία και με το ευρωπαϊκό παρελθόν μας. Πρέπει να πάμε καλύτερα και σε σχέση με την Κίνα και άλλες σημαντικές οικονομικές δυνάμεις.
Συνολικά πώς κρίνετε την αντίδραση της Ε.Ε. στην πανδημία;
Βαθμολογώ με «Αριστα» την αντίδραση της ΕΚΤ (Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) και της Κριστίν Λαγκάρντ. Θεωρώ ιδιαίτερα καλές τις επιδόσεις Μακρόν-Μητσοτάκη και άλλων που πήραν την πρωτοβουλία για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, όπως και της Μέρκελ που ανταποκρίθηκε ξεπερνώντας παραδοσιακούς γερμανικούς δισταγμούς.
Εδώ τελειώνουν τα καλά και αρχίζουν τα δύσκολα. Θεωρώ τεράστιο πρόβλημα την έλλειψη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για την Υγεία και με προβληματίζει το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφεύγουν να καλύψουν το κενό. Η οικονομική απάντηση της Ε.Ε. στην πανδημία θα ήταν πιο αποτελεσματική αν περιλάμβανε την αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού σύμφωνα με τις προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης.
Ποια προβλέπετε να είναι η διάρκεια της πανδημίας;
Ενας από τους λόγους που αποφάσισα να γράψω ένα βιβλίο 405 σελίδων μεταξύ Απριλίου και Αυγούστου είναι ότι θορυβήθηκα από τις υπερβολικά αισιόδοξες εκτιμήσεις αρμοδίων και μη.
Υπάρχει ένα πρόβλημα στρατηγικής σημασίας στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την πανδημία. Τη διαχειριζόμαστε, αλλά δεν την αντιμετωπίζουμε. Επιδίωξή μας μέχρι σήμερα είναι να μη φτάσουμε σε ένα σημείο όπου αυτοί που έχουν βαριά συμπτώματα και κινδυνεύει η ζωή τους να ξεπεράσουν τις δυνατότητες του συστήματος Υγείας.
Αντίθετα, στην Κίνα, στην Ταϊβάν, στη Νέα Ζηλανδία, στην Ιαπωνία και σε άλλες χώρες η μάχη δίνεται για την εξάλειψη της πανδημίας. Αυτό σημαίνει τεστ για το σύνολο του πληθυσμού που πλήττεται, ψηφιακή ιχνηλάτηση κοινωνικών επαφών, αυστηρά μέτρα εγκλεισμού και υποδειγματική τήρησή τους.
Η Ε.Ε. βρίσκεται σε μία κρίσιμη καμπή. Εκτιμώ ότι έχουμε ήδη αρχίσει να χάνουμε ένα σημαντικό μέρος του οικονομικού και τουριστικού 2021 και πως η Ε.Ε. θα πρέπει να περάσει από τη στρατηγική της διαχείρισης στη στρατηγική της αντιμετώπισης της πανδημίας για να την αφήσουμε οριστικά πίσω μας, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει εμβόλιο ή όχι.
- Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα δημόσιας Υγείας είναι, σε συνθήκες πανδημίας, πολύ καλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
- Η Ε.Ε. πρέπει να ακολουθήσει την Κίνα και άλλες χώρες και να περάσει από τη διαχείριση στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Από την έντυπη έκδοση