Οι αποκαλύψεις Κοντονή για τις αλλαγές που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στον Ποινικό Κώδικα ένα μήνα πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και οδήγησαν στο να πέσουν στα μαλακά οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες προκάλεσαν αναταράξεις που η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να διαχειριστεί.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Οι αποκαλύψεις, όμως, για τη συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής πριν από το 2015 στο όνομα του «αντισυστημικού αγώνα», αλλά κυρίως οι αποκαλύψεις ότι ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια εποχή που στο προσκήνιο αναμετριόταν με τη Χρυσή Αυγή, στο παρασκήνιο τη χρησιμοποίησε και ψήφισαν μαζί κορυφαίες πολιτικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης (δημοψήφισμα 2015, αλλαγή εκλογικού νόμου, σκευωρία Novartis, ανάδειξη Βασιλικής Θάνου σε πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ.λπ.), απειλούν την ίδια την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Γι’ αυτό και η καταφυγή σε γκεμπελικά κόλπα, όπως το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», το οποίο δείχνει δύο πρωθυπουργούς -τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- σε φωτογραφία με φόντο τον αγκυλωτό σταυρό και τον τίτλο «Δεν είναι αθώοι», πέραν του ότι δείχνει πανικό και προκάλεσε αμηχανία ακόμα και εντός ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται σε μέγα αυτογκόλ και τον οδηγεί σε επικίνδυνα μονοπάτια.
«Είναι απαράδεκτη και πολύ χαμηλού επιπέδου στιγμή για την “Αυγή” το πρωτοσέλιδό της», είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισημαίνοντας ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση χρησιμοποίησε τη Χρυσή Αυγή για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά, τότε που ο Σταύρος Δήμας έλεγε ότι δεν ήθελε να εκλεγεί ΠτΔ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, και όταν έγινε κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ εργαλειοποίησε τη Χρυσή Αυγή σε διάφορες περιπτώσεις».
Το προκλητικό και ανιστόρητο πρωτοσέλιδο της ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς προκάλεσε και τη σφοδρή αντίδραση του Κινήματος Αλλαγής, που σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ανάμεσα σε άλλα: «Το σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) άθλιο πρωτοσέλιδο της “Αυγής” είναι απόδειξη του πανικού του ΣΥΡΙΖΑ. Το στίγμα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι βαρύ, με τις αλλαγές του στον Ποινικό Κώδικα δεν στερούνται τα πολιτικά τους δικαιώματα οι νεοναζί της Χρυσής Αυγής».
Το βάρος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο για τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, καθώς το διχαστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας και η υιοθέτηση των ίδιων πρακτικών που εκτόξευσαν τη Χρυσή Αυγή από την επίσημη εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζουν την πλήρη στήριξη από τον ίδιο και τους στενούς του συνεργάτες.
«Επειδή το θράσος… επειδή οι αλλεπάλληλες, οργανωμένες, άθλιες απόπειρες να γυρίσει η ατζέντα… ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ… Μπράβο στην Αυγή!», έγραψε ο εξάδελφος Γιώργος Τσίπρας στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, συνεχίζοντας την… οικογενειακή παράδοση στις δημόσιες παρεμβάσεις και παίρνοντας τη σκυτάλη από την αδελφή του αρχηγού, Ζανέτ Τσίπρα.
Στην ίδια γραμμή κινήθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος και με ανάρτηση βίντεο στα social media ο Νίκος Παππάς. Το μέγεθος της εσωτερικής κρίσης στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται, ωστόσο, από το ότι η μεγάλη πλειονότητα των στελεχών κρατούν από χθες αποστάσεις, προσπαθούν να δουν πού πάει το πράγμα και στο παρασκήνιο μιλούν για «αντιδημοκρατική κατηφόρα», αγνοώντας τις παραινέσεις της Κουμουνδούρου για δηλώσεις στήριξης της πάλαι ποτέ ιστορικής εφημερίδας της Αριστεράς. Πάντως, αν κάποιοι όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αντέδρασαν σφόδρα επειδή ο κ. Τσίπρας αποκάλεσε «πολιτικό απατεώνα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παίρνοντας τα εύσημα του δημοκρατικού κόσμου, το λογικό είναι ότι είναι πολλοί, μάλλον, εντός του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν με το να κατηγορούνται δύο πρώην πρωθυπουργοί ως φασίστες και ναζιστές…
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Κάποιοι, πάντως, προς τιμήν τους, αντέδρασαν ήδη: Ο καθηγητής Αντώνης Λιάκος, που πριν από λίγες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο άλλης μιας εσωκομματικής κρίσης, έγραψε χαρακτηριστικά: «Το σύνθημα “Δεν είναι αθώοι” έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για τη δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη» και, αναφερόμενος στην κριτική της Ν.Δ. περί συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής, με την οποία ο ίδιος δεν συμφωνεί, υποστήριξε ότι «δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος “Δεν είναι αθώοι” απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς».
Και ο καθηγητής και υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ το 2014 Δημήτρης Χριστόπουλος, όμως, υπογράμμισε σε ανάρτησή του στα social media ότι «οι σώφρονες αριστεροί πρέπει να καταδικάζουν την αντίδραση της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ να ανασύρει το “Δεν είναι αθώοι” για τους δύο τελευταίους πρωθυπουργούς της Νέας Δημοκρατίας», ενώ κάνει λόγο για «ευτελείς και μυωπικούς τακτικισμούς».
Επιμένει ο Κοντονής
«Το πρώτο που με είχε ενοχλήσει πάρα πολύ ήταν η μετατροπή της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα», συνέχισε χθες ο κ. Κοντονής, οι αποκαλύψεις του οποίου έχουν «παγώσει» τους ψηφοφόρους και το ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ και η Κουμουνδούρου δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει ούτε με διαγραφές ούτε με αφορισμούς. «Δεν γνωρίζω ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την επίθεση και ούτε μ’ ενδιαφέρει να το μάθω», είπε ο κ. Κοντονής αναφερόμενος στην επίθεση που δέχτηκε από την Κουμουνδούρου και συνέχισε: «Αν θέλουμε να φτιάξουμε κόμμα σοβιετικού τύπου, εμένα αυτό δεν μ’ αφορά».
Δεν είναι όμως μόνο ο Σταύρος Κοντονής. Σε άρθρο στην ιστοσελίδα tvxs.gr, την οποία και διευθύνει, υπό τον τίτλο «Πώς τα καταφέραμε σύντροφοι;», ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου υποστηρίζει πως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ δεν οφείλεται ούτε στους δημοσκόπους ούτε και στα ΜΜΕ, αλλά στο ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει καταφέρει να διαμορφώσει μια νέα φυσιογνωμία και ένα πρόγραμμα που να μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες.
Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι ο κ. Τσίπρας δέχεται πολλές εισηγήσεις για το πώς πρέπει να αντιδράσει τώρα που η φθορά αφορά όχι μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον ίδιο. «Οποια και όποιος υπονομεύει και συκοφαντεί το κόμμα και τον πρόεδρο που μας εκπροσωπεί θέτει τον εαυτό της/του εκτός κόμματος. Το αυτονόητο για ένα δημοκρατικό κόμμα που θέλει να είναι αριστερό και όχι φιλελεύθερο μαγαζί αριβισμού», έγραψε προχθές ο πάντα στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, Νίκος Καρανίκας, εκπέμποντας και το κλίμα που επικρατεί στον στενό κύκλο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είναι πασιφανές πως το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύ, δομικό και μεγάλο και δεν λύνεται με μερικές διαγραφές.
«Κατάργηση τάσεων»
Την ώρα που η εσωκομματική αντιπολίτευση δρέπει τις δάφνες της από την πρόσφατη ήττα του κ. Τσίπρα, που πήρε πίσω την απόφαση για σύσταση πειθαρχικού οργάνου και αναδιοργανώνεται, τρεις «Τσιπροφύλακες» -ο Αντώνης Κοτσακάς (πρώην στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου) και οι Πάνος Ρήγας και Νίκος Σκορίνης-, με άρθρο τους στην «Αυγή» υπό τον τίτλο «Από τις τάσεις στα ρεύματα ιδεών», προτείνουν την κατάργηση των τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι «τα νέα δεδομένα, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι κοινωνικές ανάγκες δείχνουν ότι ο ρόλος των τάσεων έχει πλέον υπερβεί τα όριά του». Ταυτόχρονα, επιτίθενται σε όσους διαμορφώνουν διαφορετική άποψη από αυτήν του αρχηγού, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσφατα ο Σταύρος Κοντονής, λέγοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες εκείνων των πολιτών οι οποίοι όχι απλώς μας στηρίζουν, αλλά διεκδικούν να γίνει ευδιάκριτα πλειοψηφική μια νέα αριστερή προοδευτική εναλλακτική στρατηγική διακυβέρνησης».
Σε αυτό το εκρηκτικό και διχαστικό κλίμα που έχει αναγκάσει ξανά τον κ. Τσίπρα σε… αφωνία -οι πληροφορίες λένε ότι σήμερα θα στηρίξει και ο ίδιος το πρωτοσέλιδο της «Αυγής», πιστός στο σχέδιο των ημερών να συσπειρώσει τουλάχιστον τους… φανατικούς-, χθες σημειώθηκε και νέο επεισόδιο Κατρούγκαλου – Κοτζιά.
Νέα κόντρα με Κοτζιά
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας και τις αποστάσεις που τηρεί πλέον από την Κουμουνδούρου, σχολιάζοντας με ανάρτησή του το κείμενο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ για την εξωτερική πολιτική, έκανε λόγο για «νεοσημιτισμό και εγκατάλειψη αρχών της εξωτερικής πολιτικής του 2015-2018».
«Για πρώτη φορά από το 2012 σε ανακοίνωση αυτού του κόμματος για το συγκεκριμένο θέμα λείπει κάθε αναφορά σε πατριωτισμό. Ταυτόχρονα, εγκατέλειψε θέσεις κατάργησης εγγυήσεων επί Κύπρου, ενώ ντρέπεται να αναφέρει την τουρκική κατοχή. Μια ένοπλη και βίαιη κατοχή της Τουρκίας που απαιτεί ταυτόχρονα την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών. Κρίμα», έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.
Στον Νίκο Κοτζιά ανέλαβε να απαντήσει ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος σημείωσε: «Αν κάποιοι μας κατηγορούν για στροφή σε πατριωτισμό ή και εθνικισμό και κάποιοι άλλοι σε εγκατάλειψη πατριωτισμού, μάλλον κάτι καλό κάνουμε εμείς και κάποιο λάθος οι επικριτές μας».
Από την έντυπη έκδοση