Αποκλιμάκωση
Το πρώτο θετικό βήμα αποκλιμάκωσης εκ μέρους της Αγκυρας που σηματοδοτήθηκε από τη μη ανανέωση της παράνομης Navtex και από την υποχώρηση της εμπρηστικής ρητορικής των προηγούμενων εβδομάδων, επέτρεψε την ενίσχυση της διπλωματικής κινητικότητας εκ μέρους της Ευρώπης και ιδιαίτερα της γερμανικής προεδρίας -μεταξύ άλλων η Α. Μέρκελ επικοινώνησε με Κυρ. Μητσοτάκη και Τ. Ερντογάν– με στόχο την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών που διακόπηκαν τον Μάρτιο 2016 με υπαιτιότητα της Τουρκίας.
Ενεργός είναι πλέον ο δίαυλος επικοινωνίας σε επίπεδο διπλωματικών συμβούλων και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε τριμερής τηλεδιάσκεψη της διευθύντριας του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένης Σουρανή, με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, και τον διπλωματικό σύμβουλο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Γιαν Χέκερ.
Στόχος της κινητικότητας αυτής είναι η επίτευξη συμφωνίας για επανάληψη των διερευνητικών επαφών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24-25 Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμα και πριν από τη Σύνοδο.
Το κεκτημένο του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών παραμένει, πάντως, στο τραπέζι της Ε.Ε., με το πλαίσιο κυρώσεων που έχει καταθέσει ο Ζ. Μπορέλ, και, όπως σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, «εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία αν η επικείμενη συζήτηση θα έχει θετικό ή αρνητικό πρόσημο».
Ο κατάλογος που έχει παρουσιαστεί σε επίπεδο ΥΠΕΞ επιδιώκεται να υιοθετηθεί και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το εάν, πότε και σε ποια κλίμακα θα εφαρμοστεί είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά της Αγκυρας πριν και μετά τη Σύνοδο. Το βέβαιο είναι ότι τόσο η Αθήνα όσο και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει μια αξιόπιστη απειλή που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στο ενδεχόμενο η τουρκική αλλαγή στάσης να αποδειχθεί στην πράξη προσχηματική.
Οι εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακαρ...και οι ενέργειες της ελληνικής Διπλωματίας
Σε ό,τι αφορά την υγειονομική κρίση, ο συναγερμός που σήμανε και από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη την Παρασκευή αφορά πρωτίστως την Αττική για την οποία αποφασίστηκαν πρόσθετα μέτρα. Με τους περιορισμούς τοπικού χαρακτήρα, σε συνδυασμό με τη χρήση μάσκας και την αυστηρή τήρηση των υφιστάμενων μέτρων προστασίας, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα απομακρύνει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να εξεταστεί -σε επόμενο στάδιο καθώς σήμερα δεν βρίσκεται σε τέτοιο σημείο- το ενδεχόμενο νέου lockdown που όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα είχε δυσβάστακτο κόστος και για την οικονομία.
Μεσαία τάξη
Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την υγειονομική κρίση αποτελεί, άλλωστε, ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα που φιλοδοξεί να κερδίσει η κυβέρνηση μέσα και από τις 12 παρεμβάσεις που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη για τη στήριξη των επιχειρήσεων και της εργασίας.
Ξεκάθαρη κυβερνητική στόχευση είναι να στηρίξει και εν μέσω πανδημίας τη μεσαία τάξη, που είναι η μεγάλη αδικημένη της τελευταίας πενταετίας. «Με τις δώδεκα πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, απέδειξε ότι η κυβέρνηση νοιάζεται και μπορεί. Νοιάζεται για τη μεσαία τάξη, βγάζοντας βάρη πάνω από 5,5 δισ. ευρώ φορολογικών και ασφαλιστικών επιβαρύνσεων που έφερε η διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», τονίζουν κυβερνητικά στελέχη.
Προτεραιότητα συνιστά ταυτόχρονα και η προώθηση των 12 ευρύτερων μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλθηκαν ως «βραχυπρόθεσμο σχέδιο αυτοπεποίθησης», καθώς «η κρίση δεν μπορεί να γίνει άλλοθι για να υποσταλεί η σημαία των μεγάλων αλλαγών», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός. Στόχος, μάλιστα, όπως τον προσδιόρισε ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Economist, είναι να προωθηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο.
Το βλέμμα της κυβέρνησης είναι στραμμένο, τέλος, στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, που αναμένεται να παρουσιαστεί τη Δευτέρα, και ο κ. Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει ότι «δεν μπορούμε να αποτύχουμε δύο φορές ως Ευρώπη».
Από την έντυπη έκδοση