Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν άδικα και τη συμπαράστασή μου στους συμπολίτες μας που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται ιδιαίτερα στη Θεσσαλία, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αυτό που προέχει είναι η αποκατάσταση των ζημιών και η επούλωση των πληγών κι όταν έρθει η ώρα να κάνουμε μια ουσιαστική συζήτηση για τις ευθύνες και για το πως η πολιτική προστασία μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματική.
Ο κ. Τσίπρας στη συνέχεια εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι πριν από δυο χρόνια μιλούσαμε από το βήμα της ΔΕΘ για τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα των Βαλκανίων ενώ η ΝΔ την έκανε να μοιάζει με αποπαίδι των Αθηνών. Εμείς βάλαμε τις βάσεις για να γίνει η Θεσσαλονίκη αυτό που της αρμόζει, ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνέχεια στη Συμφωνία των Πρεσπών είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης οφείλει μια συγγνώμη από κάθε Μακεδόνα και Έλληνα που εξαπάτησε, μια συγγνώμη που έβαλε το κόμμα πάνω από την πατρίδα. Όταν λύσαμε -όπως επέβαλαν τα συμφέροντα της χώρας μας – τη χρόνια εκκρεμότητα μας με τους Βόρειους γείτονες μας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σήκωσαν τη χώρα στο πόδι υπογράμμισε.
Kατηγόρησε την κυβέρνηση για εξαπάτηση του λάου σε όσα του είπε για την οικονομία, ότι έφερε την ύφεση πριν από την πανδημία και ότι μετά «παρά τα γεμάτα ταμεία και τη δημοσιονομική ελευθερία», «δεν έκαναν τίποτα ουσιαστικό για να συγκρατήσουν την ύφεση».
Αναφερόμενος στην υγειονομική κρίση είπε ότι η κυβέρνηση «σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία» και έτσι η κρίση χειροτερεύει, ότι αντί για ΜΕΘ και υγειονομικό προσωπικό «μοίρασε κρατικό χρήμα σε ΜΜΕ για να τον υμνούν».
«Το μόνο μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πως έχουμε κρίση οικονομική. «Ο τουρισμός και η εστίαση καταρρέουν, τα μεγάλα έργα υποδομών έχουν παγώσει, ο Βόρειος οδικός άξονας Κρήτης, το μετρό Θεσσαλονίκης, ο Ε65, το Καστέλι, έργα δρομολογημένα και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση που θα δημιουργούσαν χιλιάδες θέσεις εργασίας σήμερα καθυστερούν δραματικά, απαξιώνονται καθημερινά. Το μόνο μεγάλο έργο που έχει παρουσιάσει η κυβέρνηση αφορά την απορρύθμιση της εργασίας: κλείνουν μαγαζιά, οικογένειες πασχίζουν να βρουν δουλειά, και ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει να κάνει πράξη τις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Αφού υποσχέθηκε την καινοτομία της εφταήμερης εργασίας προεκλογικά, σήμερα τελικά εφαρμόζει την αναστολή της και την μεγάλη καινοτομία της απλήρωτης εργασίας εκτός ωραρίου».
«Έχουμε όμως και κρίση Δημοκρατίας: αν κάποιος ανοίξει την τηλεόραση του ή δει στο κινητό του τους τίτλους των μεγάλων ενημερωτικών sites θα νομίζει ότι ζει σε άλλο πλανήτη. Δικαστές διώκονται γιατί τόλμησαν να εξετάσουν τα σκάνδαλα στελεχών του κυβερνώντος κόμματος οι υπουργοί της κυβέρνησης απολογούνται δημόσια σε εκδότες λες και είναι τα αφεντικά τους. Η νέα γενιά βαφτίζεται ανεύθυνη και μπαίνει στο περιθώριο το κράτος γίνεται οργανωτής του κοινωνικού αυτοματισμού συνωμοσιολόγοι αρνητές της επιστήμης κάνουν ξανά την εμφάνισή τους πλάι σε νεοναζί εγκληματίες η αντιπολιτική αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο κίνδυνο και η στάση της κυβέρνησης όχι απλώς δεν την αντιμετωπίζει αλλά την τροφοδοτεί» τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.
Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κινείται απέναντι στην Τουρκία χωρίς στρατηγική «χωρίς μια ξεκάθαρη πυξίδα για τον διάλογο και τη Χάγη, χωρίς κόκκινες γραμμές για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, χωρίς τους συμμάχους μας συσπειρωμένους γύρω από την απειλή των κυρώσεων» και υποστήριξε ότι κρύβει την αλήθεια από τον λαό υιοθετώντας λεκτικές ακροβασίες.
Κύκλοι Περιφέρειας Αττικής σε ΣΥΡΙΖΑ: «Θεσμοθετήσατε το τέλος ταφής απορριμμάτων και τώρα ζητάτε να μην εισπραχθεί»
Τρεις παραδοχές-βάση για βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας
Ο Αλέξης Τσίπρας προσδιόρισε τρεις παραδοχές ως «βάση για οποιοδήποτε βιώσιμο σχέδιο ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».
«Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Είμαστε έτοιμοι για μια νέα, ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση που θα φέρει τη χώρα εκεί που της αρμόζει», υπογράμμισε.
Πρώτη παραδοχή πρέπει να είναι ότι η εποχή της δημοσιονομικής ασφυξίας και της σκληρής λιτότητας, τελείωσε. Υπογράμμισε ότι στη συζήτηση που θα ανοίξει στην ΕΕ η Ελλάδα οφείλει να έχει μια κυβέρνηση που θα πρωταγωνιστήσει υπέρ μιας νέας οικονομικής πολιτικής με στόχο τη σταθερή και δίκαιη ανάπτυξη.
Δεύτερη παραδοχή ότι η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως υψηλές δημόσιες δαπάνες και χωρίς δημόσια χρηματοδοτικά εργαλεία. Σημείωσε ότι οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν επαρκώς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επικροτεί και διευκολύνει μια πολιτική αποκλεισμού τους.
Τρίτη παραδοχή αφορά το υψηλό ιδιωτικό χρέος. Άσκησε κριτική στο νέο πτωχευτικό νόμο της κυβέρνησης ότι μόνο «δεύτερη ευκαιρία» δεν είναι, σημειώνοντας ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές λύσεις.
Σχέδιο 11 άμεσων μέτρων έκτακτης ανάγκης, που «είναι αναγκαίο να υλοποιηθεί αύριο το πρωί», κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας.
1) Ενίσχυση του ΕΣΥ άμεσα με 15.000 μόνιμες προσλήψεις.
2) Ενίσχυση των δημόσιων σχολείων άμεσα, με 15.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών.
3) Επιδότηση της εργασίας, για όσο διαρκεί η κρίση (κάλυψη από το κράτος του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών και του 40% του μισθού των εργαζομένων, με υποχρέωση καταβολής του υπόλοιπου 60% του μισθολογικού κόστους από την επιχείρηση).
4) Εισόδημα έκτακτης ανάγκης σε όσους έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία, για όσο διαρκεί η κρίση. 400 ευρώ για το πρώτο ενήλικο μέλος του νοικοκυριού, 200 ευρώ για κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και 100 ευρώ για κάθε παιδί.
5) Μη-επιστρεπτέα ενίσχυση. Όλοι οι έμμεσα ή άμεσα πληττόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και επιχειρήσεις θα έχουν πρόσβαση σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 2.000 ευρώ ανά εργαζόμενο, με μέγιστη ενίσχυση ανα επιχείρηση τις 100.000 ευρώ, με μοναδικό κριτήριο τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας.
6) Μείωση ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 6%, για όσο διαρκεί η κρίση.
7) Επιδότηση 40% του ενοικίου των πληττόμενων επιχειρήσεων, για όσο διαρκεί η κρίση.
8) Επιστροφή στους αγρότες του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Ένα μέτρο που θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς στον πρωτογενή τομέα.
9) Μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλα τα εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και μείωση των συντελεστών για εισοδήματα από 40.000 ευρώ έως 65.000 ευρώ (η μείωση αυτή αφορά και τους συνταξιούχους και τους δημόσιους υπαλλήλους).
10) Μόνιμη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
11)Μόνιμη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr