Η αλλαγή γραμματέα (εξελέγη ο Δημήτρης Τζανακόπουλος με 110 ψήφους υπέρ και 29 λευκά και ένα άκυρο) και προσώπων στο επικοινωνιακό επιτελείο, δεν αντιμετωπίζουν τα ριζικά προβλήματα πολιτικής, ιδεολογίας, κατεύθυνσης και αντιπολιτευτικής γραμμής που αντιμετωπίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και οι χθεσινές εκκλήσεις του κ. Τσίπρα από το βήμα για λήξη του εσωκομματικού πολέμου μοιάζουν περισσότερο με ευχές.
Οι πρώτες αποφάσεις του κ. Τσίπρα δείχνουν ότι πριν από τη διεύρυνση και την ανασυγκρότηση έχει στόχο την επίτευξη της πλήρους κυριαρχίας του στο κόμμα, παρά το ότι κάποιοι προσπαθούν να την εμφανίσουν ως αυτονόητη.
Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δεν έχει ενωτικό προφίλ, ο Νάσος Ηλιόπουλος αποτελεί μείζον στοίχημα στον κρίσιμο τομέα της ενημέρωσης και της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και η ανάθεση καθηκόντων κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Πάνο Σκουρλέτη δεν χαροποιεί καμία πλευρά.
Την ίδια στιγμή, παρά τις συνεχείς αναφορές στο προοδευτικό κέντρο, ο λόγος του κ. Τσίπρα επιστρέφει άγαρμπα στο λαϊκισμό του 2015 και η πλειοψηφία των πολιτών αναρωτιέται μήπως ο κ. Τσίπρας θα ήθελε να δει εκπληρωμένη την πρόβλεψή του για κατάρρευση της οικονομίας από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προσβλέποντας σε αυξημένες πιθανότητες μείωσης της απόστασης του ιδίου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν.Δ.
Μάντης κακών
«Δεν είμαι, και δεν θέλω να είμαι, μάντης κακών, αλλά οφείλω να προειδοποιήσω: κάθε μέρα που περνάει, η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη κατεδαφίζει αντί να χτίζει. Καταστρέφει αντί να δημιουργεί. Αν και εξελέγη με υπόσχεση ισχυρή ανάπτυξη, μας οδηγεί με γρήγορα βήματα σε καθεστώς ισχυρής υπανάπτυξης. Στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα, μεγαλύτερη και από αυτή των πιο σκληρών Μνημονίων. Και τώρα μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε με τις συνταγές των πιο σκληρών Μνημονίων», είπε χθες ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «μας γυρίζει με ταχύτητα πίσω στα δύσκολα χρόνια του ’10-’15 και στο καθεστώς των πολιτικών του ΔΝΤ, από το οποίο με τόσες θυσίες και κόπους καταφέραμε η χώρα μας να απαλλαγεί».
Μιλώντας για την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για καταστροφικό συνδυασμό ιδεοληψίας, υποταγής σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, και ανικανότητας, ενώ επιστρέφοντας στην προεκλογική ρητορική περί «στημένων δημοσκοπήσεων κ.λπ.» που – όπως αποδείχθηκε- μόνο στόχο είχαν τη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και την απόσειση ευθυνών, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ζει τη στιγμή αυτή μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Ζωτικές λειτουργίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, όπως ο ρόλος του Τύπου, αλλά και της Δικαιοσύνης, φαλκιδεύονται βάναυσα. Ο δημοκρατικός έλεγχος ασκείται με τεράστιες δυσκολίες, σε καθεστώς απόκρυψης και διαστρέβλωσης όσων δεν συμφέρουν στην κυβέρνηση. Και σε καθεστώς συστηματικής συκοφάντησης του ΣΥΡΙΖΑ, της κυβερνητικής του θητείας, και φυσικά της αντιπολιτευτικής του τακτικής».
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Γκάφα…
Για τον κ. Τσίπρα και τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που χειροκροτούσαν από κάτω, η κυβέρνηση έχει πλήρως αποτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, στη στήριξη του τουρισμού, στην προετοιμασία των σχολείων, στην ελληνοτουρκική κρίση, στην οικονομία. Ωστόσο, «μνημείο» ημιμάθειας, διαστρέβλωσης της πραγματικότητας και αποτυχημένης προσπάθειας διατήρησης εσωκομματικών ισορροπιών αποτέλεσε η αναφορά του κ. Τσίπρα στο «μαξιλάρι ασφαλείας».
«Θέλω λοιπόν να πω ότι είναι αυτά ακριβώς τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και τη χρεοκοπία της ελληνικής οικονομίας. Την οποία θα πλήρωναν πρώτοι και πιο ακριβά οι εργαζόμενοι και οι μικρομεσαίοι. Είναι αυτό το μαξιλάρι που έκανε δυνατή την έξοδο της χώρας στις αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο».
Δηλαδή ο κ. Τσίπρας την ίδια στιγμή που ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πιέζει την κυβέρνηση για χρήση του «μαξιλαριού», την ίδια στιγμή… πανηγυρίζει για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία καταγράφονται ακριβώς επειδή η κυβέρνηση καταφέρνει να διαχειρίζεται την οικονομική κρίση χωρίς να βάζει χέρι στο «μαξιλάρι».
Οσο για το αν το «μαξιλάρι» αποτελεί «δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού, και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας» που είπε χθες ο κ. Τσίπρας, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ απάντησαν ο Νίκος Παππάς και ο Νίκος Φίλης.
Ο Νίκος Παππάς επανέλαβε, «καρφώνοντας» τον Τσακαλώτο, που αν και έλαβε το λόγο μετά δεν απάντησε: «Η κυβέρνησή μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα. Το “μαξιλάρι” θα μπορούσε να ήταν μικρότερο», ενώ ο Νίκος Φίλης σημείωσε: «Μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιος αποφάσισε να βυθίσουμε την ανάπτυξη; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Oχι να υπερηφανευόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr