Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έλαβε 110 θετικές ψήφους σε σύνολο 140 ψηφισάντων (η ΚΕ αριθμεί 151 μέλη). Επιπλέον, υπήρξαν 29 λευκά και 1 άκυρο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ «οφείλει να σταθεί δίπλα στον λαό, να αποτρέψει τα χειρότερα, να βάλει φραγμό στην επέλαση της βαρβαρότητας που κάποιοι έχουν βαλθεί να βαφτίσουν κανονικότητα και να κρατήσει ανοικτό το δρόμο μιας προοδευτικής λύσης για τη χώρα», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέποντας έναν «ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα» μετά το δύσκολο καλοκαίρι.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κάθε μέρα που περνάει κατεδαφίζει αντί να χτίζει», ότι γυρίζει τη χώρα με ταχύτητα «στα δύσκολα χρόνια του 2010-15», ότι οδηγεί τη χώρα «στη μεγαλύτερη ύφεση που έχει συναντήσει η χώρα» και πως «μάλιστα ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που δημιούργησε και με τις συνταγές των πιο σκληρών μνημονίων (περιορισμούς σε συντάξεις και μισθούς, εργασιακό μεσαίωνα, ιδιωτικοποιήσεις σε τιμή ευκαιρίας, απαξίωση της δημόσιας παιδείας της υγείας και του κοινωνικού κράτους και περεταίρω διεύρυνση των ανισοτήτων)». «Κάθε μέρα που περνάει η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβεβαιώνει ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη κρίση. Ούτε και θέλει, όμως», είπε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για «ιδεοληπτική και ανιστόρητη εμμονή ότι όλα μπορεί να τα λύσει η ασυδοσία της αγοράς».
Επιπλέον τον κατηγόρησε για «προχειρότητα, επιπολαιότητα, απουσία μια συνεκτικής απάντησης στις προκλήσεις». Είπε ότι «το επιτελικό κράτος αποδείχτηκε μια προσπάθεια να ελέγχει ο πρωθυπουργός τους αρμούς της εξουσίας, και να τους χρησιμοποιεί προς ίδιον όφελος» και πως οι υπουργοί «ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των ημετέρων, βάουτσερ, παγουρίνια, καλλιέργεια σχέσεων με βαρόνους του χρήματος». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση ότι μέσω της «κατευθυνόμενης από το Μέγαρο Μαξίμου προπαγάνδας, δεν διστάζει να υπονομεύει ακόμα την ίδια τη δημοκρατία» και τόνισε ότι «η Ελλάδα ζει αυτή τη στιγμή ζει μια κατάσταση που μόνο ομαλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί».
Τι είπε ο Σκουρλέτης
«Δεν επιτρέπεται από το δικό μας πολιτικό χώρο, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, να αφήσουμε ούτε μία μέρα που να μη βρεθούμε δίπλα σε όλους όσους θα μας έχουν ανάγκη» τόνισε στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του από τη θέση του Γραμματέα ο Πάνος Σκουρλέτης. Επιχειρώντας μια αναδρομή στην κομματική θητεία του παράλληλα με την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια και με έντονη αυτοκριτική διάθεση, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε πως «αυτή την κορυφαία στιγμή της εξόδου από τα μνημόνια, με τις πολλές δυνατότητες, προφανώς δεν μπορέσαμε να αξιοποιήσουμε όπως θα θέλαμε» και εξήγησε ότι τα χρόνια της διακυβέρνησης «το κόμμα μας ήταν ξεχασμένο. Παρατημένο. Με μειωμένη αυτοπεποίθηση. Και με προβληματική, σε πάρα πολλούς τομείς, επικοινωνία με την κυβέρνηση».
Ο ίδιος έκανε λόγο για «διλήμματα που προέκυψαν με τεχνητό τρόπο», δηλαδή «ποιος είναι υπέρ ή κατά της διεύρυνσης», ενώ απαντώντας στις αιτιάσεις ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί η ιστορία της διεύρυνσης να είναι μια άμορφη αναφορά σε έναν φορέα που θα ταυτίζεται με την παράταξη». Επιπλέον, χαρακτήρισε «αρνητική» την εμπειρία του «μη διαλόγου» -αντί του πραγματικού διαλόγου- που έγινε στα social media, «στο περιθώριο των οργανώσεών μας, ενεργοποιώντας εξωθεσμικά κέντρα» και απάντησε στα εσωκομματικά βέλη που έχει δεχθεί σε προσωπικό τόνο, λέγοντας ότι «υπέστην μια “δημιουργική” εν πάση περιπτώσει ερμηνεία αυτών των πραγμάτων, ότι δήθεν υπονομεύω τον πρόεδρο, ότι αποτελώ έναν “νέο Λαφαζάνη”, δηλαδή αστεία πράγματα».
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Στον αντίποδα, ο κ. Σκουρλέτης περιέγραψε πως «βεβαίως να είμαστε η ραχοκοκαλιά της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Βεβαίως να μπορούμε να εκφράσουμε και ανθρώπους οι οποίοι εκφράζονταν από άλλες πολιτικές μήτρες, έχουν άλλη ιστορική διαδρομή. Στο έδαφος, όμως, της Αριστεράς της εποχής μας» και επανέλαβε πως «δεν είμαι παντρεμένος με τις καρέκλες, πιστεύω στην ανανέωση», χωρίς να κρύψει πως «μακάρι να γινόταν μέσα από διαδικασίες μιας νέας εκλεγμένης ΚΕ από ένα δημοκρατικό συνέδριο» η διαδοχή του.
Αιχμές από Τσακαλώτο
«Εγώ και άλλοι σύντροφοι έχουμε την ανάγκη από τη μια να λέμε τα πράγματα, όπως πρέπει να ειπωθούν για το κόμμα, ότι τα μέσα δεν αγιάζουν το σκοπό, για την εξωτερική και οικονομική πολιτική» τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας αναφορικά με την επανεκκίνηση του κόμματος, ο κ. Τσακαλώτος ζήτησε «να συμφωνήσουμε όλοι και όλες σε κάποια όρια και κανόνες του παιχνιδιού» και χαρακτήρισε «ευθύνη του Δημήτρη (Τζανακόπουλου) να δουλεύουνε τα όργανα». Ο πρώην υπουργός ζήτησε συγκεκριμένα να καταστεί σαφές «ποιο όργανο αποφασίζει τι», μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να συνεδριάζει στο εξής ανά 15 ημέρες το πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Επιπλέον, ο πρώην υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει «να σταματήσει το ο μαύρος Αύγουστος» αναφερόμενος στον ψηφιακό αλληλοσπαραγμό των συντρόφων του τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου και διευκρίνισε ότι τα φίλια πυρά «δεν ήταν από όλες τις πλευρές του κόμματος. Δεν ήταν όλοι που μιλούσαν για αριστερίζουσες εκκρεμότητες». Ο πρώην υπουργός δήλωσε παρών μαζί με τους συντρόφους του στην «επανεκκίνηση, αλλά με αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων», ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».
«Πρέπει να υπάρχει μια δέσμευση, γιατί η επανεκκίνηση δεν θα δουλέψει αν συνεχίσουμε όπως τον Αύγουστο» σημείωσε μάλιστα ο πρώην υπουργός, ζητώντας σχετικές εγγυήσεις. Επιπλέον, ο ίδιος παρατήρησε ότι «πρέπει να κάνουμε σωστές συζητήσεις για όλα τα ζητήματα και αν είναι ανάγκη με πλειοψηφίες ή μειοψηφίες», καταλήγοντας ότι η πρόκληση είναι η «αντιπολίτευση με ιεραρχίες και προτεραιότητες».
Διαφωνίες για το… μαξιλάρι
Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «το μαξιλάρι ασφαλείας» είναι «αυτά ακριβώς τα χρήματα που μέχρι στιγμής έχουν αποτρέψει την κατεδάφιση και την πλήρη χρεοκοπία, για άλλη μια φορά, της ελληνικής οικονομίας. Αν υπάρχει η άποψη ότι έπρεπε ένα μέρος από αυτά να τα έχουμε αξιοποιήσει, όχι με όρους προεκλογικών παροχών, αλλά με όρους στήριξης της οικονομίας, της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και της αγοράς, να το συζητήσουμε» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας ενώ συνέχισε, αποκαλώντας το μαξιλάρι «δείγμα και αποτέλεσμα της εντιμότητας, της νοικοκυροσύνης, του σεβασμού στα λεφτά του λαού και της πρόνοιας για το σήμερα και το αύριο της χώρας, μόνο υπερήφανοι μπορούμε να είμαστε».
«Το μαξιλάρι θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, αν ήμασταν εκτός μνημονίων» δήλωσε ο πρώην υπουργός, Νίκος Παππάς, ενώ «η κυβέρνηση μας πλήρωσε το γεγονός ότι δεν ήμασταν ένα ισχυρό και ρωμαλέο κόμμα» σχολίασε με φόντο την εσωκομματική συζήτηση περί διεύρυνσης. Για το ίδιο θέμα, «μαζέψαμε περισσότερα από τον μνημονιακό στόχο. Ποιος αποφάσισε αυτό; Το κόμμα δεν το αποφάσισε. Αυτό είχε εκλογικό κόστος. Η απάντηση που έχει δοθεί δεν είναι πειστική. Όχι να υπερηφανεύομαστε» επισήμανε από πλευράς του ο πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr