Μέρος αυτών των επιδιώξεων είναι και η συνεκμετάλλευση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και η επιβολή διχοτομικής λύσης στο Κυπριακό».
Αναφερόμενος στη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, είπε ότι ο κ. Μάας δεν κόμισε τίποτε άλλο παρά προτάσεις οδυνηρού συμβιβασμού για συνεκμετάλλευση και αυτό αποδεικνύεται, εκτός των άλλων, με το ότι μετά από εδώ πέταξε για την Τουρκία την οποία η γερμανική αστική τάξη έχει στα ώπα-ώπα».
Γι’ αυτό, όπως είπε στη συνέχεια αναφέροντας δηλώσεις Ερντογάν, (ο πρόεδρος της Τουρκίας) προβαίνει σε ευθείες απειλές κλιμάκωσης για ένα πολεμικό επιθετικό επεισόδιο εκ μέρους της Τουρκίας και «την ίδια ώρα οι τουρκικές εφημερίδες αναφέρουν ότι η Τουρκία μελετά δύο εκδοχές για εγκαθίδρυση τουρκικής ναυτικής στρατιωτικής βάσης στην Κύπρο, είτε στην Αμμόχωστο, είτε στο Τρίκωμο».
Είπε ότι όταν μιλάμε για «συνεκμετάλλευση» και «συμβιβασμό» μιλάμε για συνεκμετάλλευση ανάμεσα σε ενεργειακούς κολοσσούς που δρουν, την ίδια ώρα και ανταγωνιστικά μεταξύ τους, πράγμα που δεν έχει καμία σχέση με πραγματικά συμφέροντα γειτονικών λαών.
Τόνισε ότι αυτήν την υπόθεση προετοιμάζουν οι επιμέρους συμφωνίες και με την Ιταλία και την Αίγυπτο «με απαράδεκτους συμβιβασμούς. Προετοιμάζουν τον μεγαλύτερο και πιο επώδυνο συμβιβασμό, αυτόν της συνεκμετάλλευσης των θαλασσίων ζωνών με τις ευλογίες και τα σχέδια των συμμάχων σας».
«Τα σχέδια αυτά έχουν μόνο αναβάθμιση της Τουρκίας στην μοιρασιά και αυτό σας το υπογράφουμε» υπογράμμισε.
«Ποτέ και πουθενά, στο σύγχρονο καπιταλιστικό κόσμο, συμφωνίες ανάμεσα σε κυβερνήσεις, δηλαδή ανάμεσα στις αστικές τάξεις των χωρών, δεν υπηρετούσαν τα λαϊκά συμφέροντα γιατί πουθενά στον κόσμο δεν ταυτίζονται τα συμφέροντα των λαών με τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών τους» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε ότι σήμερα η θέση που μπορεί να εκφράσει τα λαϊκά συμφέροντα «είναι η θέση για καμιά αλλαγή συνόρων, καμιά αλλαγή των διεθνών συνθηκών, καμιά συμμετοχή σε παζάρια για τη συνδιαχείριση του Αιγαίου, της Αν. Μεσογείου».
Υπενθύμισε τον ρόλο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια με το αίμα των λαών και τόνισε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει και τις δηλώσεις του State Department «για “αμφισβητούμενα ύδατα”, αλλά και το γεγονός ότι «οι ΗΠΑ έδωσαν στην Τουρκία κάλυψη για τις επεμβάσεις στη Συρία, στο Β. Ιράκ και της δίνουν κάλυψη και για την κατοχή της Κύπρου εδώ και 46 χρόνια».
«Βόμβες» Σαμαρά: Αποκαλεί μειοδότη τον Γεραπετρίτη - Προτείνει Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας
«Σε αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις, έρχονται να κουμπώσουν και διάφορες απόψεις που αποσπούν το δικαίωμα της ΑΟΖ από τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Όμως, η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων, αποκτούν πραγματικό νόημα, μόνο όταν συμβαδίζουν με την πάλη για την απεμπλοκή της χώρας μας από τα επικίνδυνα σχέδια των ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ της ΕΕ, με το διώξιμο των στρατιωτικών βάσεων, με το λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του» πρόσθεσε.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Αναφερόμενος στις συμφωνίες με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις ΑΟΖ υπογράμμισε ότι «τα νησιά με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουν το ίδιο δικαίωμα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως και η ηπειρωτική χώρα. Όποιος καλοθελητής αμφισβητεί αυτή τη βασική θέση, ρίχνει νερό στο μύλο της επιθετικότητας της αστικής τάξης της Τουρκίας, της αμφισβήτησης των συνόρων – με ότι βέβαια συνεπάγεται αυτό».
Είπε ότι η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του δικαιώματος για το Καστελόριζο, συνδυάζεται με την αμφισβήτηση για τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα υπόλοιπα νησιά στην περιοχή.
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση υποχώρησε στις συμφωνίες που υπέγραψε με την Ιταλία και την Αίγυπτο, καθώς καταρχήν, «η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης σε ένα τμήμα της επικράτειας και όχι στο σύνολό της, μπορεί να ερμηνευτεί, κυρίως από την πλευρά της Τουρκίας, ως αποδοχή από την ελληνική πλευρά της ύπαρξης “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο».
Είπε, στη συνέχεια, ότι η ελληνική κυβέρνηση στη συμφωνία με την Ιταλία «έχει αποδεχτεί την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων – σίγουρα ως προς τα δικαιώματα στην αλιεία – για το τμήμα που προστέθηκε στην ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη».
Ως προς την συμφωνία με την Αίγυπτο την οποία ο υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «δίκαιη για όλους», έθεσε το ερώτημα «από κι ως που είναι δίκαιη μια μερική οριοθέτηση; Να αφήνεις έξω το Καστελόριζο και τη μισή Ρόδο μια περιοχή ιδιαίτερης σημασίας, που είναι στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων της τουρκικής αστικής τάξης, όπως φαίνεται άλλωστε από τις απανωτές NAVTEX, τις στρατιωτικές ασκήσεις αλλά και τις κινήσεις των ερευνητικών πλοίων;»
«Η ελληνική επικράτεια είναι ενιαία και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται κι ας αφήσουν αυτά που ξέρουν, όσοι τώρα ανακάλυψαν, πως το Καστελόριζο είναι κοντά στην Τουρκία, δηλαδή μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Το Καστελόριζο είναι μέρος του συμπλέγματος της Δωδεκανήσου και τμήμα της ελληνικής επικράτειας και δικαιούται (όπως όλα τα νησιά με οικονομική ζωή) θαλάσσιες ζώνες, δικαιούνται πλήρη επήρεια, όπως οι ηπειρωτικές ακτές, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε.
Ανέφερε ακόμα ότι η γραμμή που χωρίζει «την ελληνική από την αιγυπτιακή γραμμή οριοθέτησης δεν καθορίστηκε με βάση τη Μέση Απόσταση 50+50%. Πρόκειται για γραμμή με ξεκάθαρη σκοπιμότητα, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι θέσεις της Αιγύπτου και να υπογράψει οπωσδήποτε τη συμφωνία. Δυστυχώς φαίνεται, ότι αυτή η λογική επικράτησε και στη μη απόδοση πλήρους επήρειας στην Κρήτη και τα άλλα νησιά, στη διαγραφή από το χάρτη των νησιών νότια της Κρήτης».
Σε ό,τι αφορά την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, ο Δ. Κουτσούμπας είπε, ότι «ο ελληνικός λαός πρέπει να γνωρίζει ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ., που με στόμφο ανακοινώθηκε σήμερα για το Ιόνιο, δεν μπορεί από μόνη της να λειτουργήσει υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Γιατί ενδεχομένως, μπορεί και να αποτελέσει λόγο όξυνσης των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων, κρατών και κυβερνήσεων, είναι μέρος των ενδιαφερόντων και σχεδιασμών των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών σας. Μπορεί να πυροδοτήσει νέες εντάσεις και απειλές ιμπεριαλιστικού πολέμου».
«Ο λαός μας δεν μπορεί να σας έχει εμπιστοσύνη, αφού και με και χωρίς επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ν.μ, θα συνεχίζετε να υπηρετείτε συμφέροντα των μονοπωλίων, να υπηρετείτε τα παζάρια των αστικών τάξεων, την εμπλοκή της χώρας μας σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή και τους διάφορους ανταγωνισμούς τους που βάζουν το λαό μας μπροστά σε μεγάλους κινδύνους» πρόσθεσε.
«Η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν την Αιγιαλίτιδα Ζώνη, την οριοθέτηση Υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, συνδέεται με την οικοδόμηση σχέσεων αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των γειτονικών κρατών και λαών, την εκμετάλλευση του θαλάσσιου πλούτου με κριτήριο τις εργατικές-λαϊκές ανάγκες, την λύτρωση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες» τόνισε.
Ανέφερε, με συγκεκριμένα στοιχεία, ότι δεν δόθηκαν καθαρές απαντήσεις στα ερωτήματα του ΚΚΕ σχετικά με την συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ πρόσθεσε ότι δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης πως η συμφωνία με την Αίγυπτο ακυρώνει το απαράδεκτο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
«Οι συμφωνίες σας με την Ιταλία και την Αίγυπτο στην πραγματικότητα είναι μελετημένοι αλλά επικίνδυνοι συμβιβασμοί σκοπιμότητας που εντάσσονται στον γενικότερο σχεδιασμό για το μεγαλύτερο ακόμα συμβιβασμό που θα ακολουθήσει με την Τουρκία» είπε, προσθέτοντας «το επιχείρημα που επιστρατεύετε, ότι δήθεν θα αποφύγουμε τον πόλεμο εάν προχωρήσουμε σε ένα επώδυνο συμβιβασμό με την Τουρκία, δηλαδή τη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και των οικοπέδων της Κύπρου, είναι ψεύτικο και επικίνδυνο, τόσο για το παρόν, όσο και για το μέλλον, για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, για την ειρήνη στην περιοχή».
Τόνισε «ο λαός μας, πρέπει να απορρίψει όλα τα εκβιαστικά διλήμματα, να μη δεχτεί καμία υποχώρηση σε κυριαρχικά δικαιώματα».
Είπε ότι ο λαός πρέπει να σκεφθεί πως «και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, όπως και σε άλλες χώρες, πρέπει οι λαοί να βαδίσουμε ένα δρόμο στον οποίο θα κάνουμε κουμάντο εμείς οι ίδιοι, πως και στα Βαλκάνια, και στη Μέση Ανατολή, και στη Βόρεια Αφρική και στην Ευρώπη, πρέπει να βαδίσουμε το δρόμο εκείνο που θα μας οδηγήσει στο να πάρουν την εξουσία οι ίδιοι οι εργάτες, οι εργαζόμενοι της κάθε χώρας. Μόνο σε αυτόν τον δρόμο οι λαοί θα έβρισκαν τον τρόπο να λύσουν και τις όποιες διαφορές παρουσιάζονταν».
«Δεν ισχυριζόμαστε ότι δεν θα υπογράφονται Συμφωνίες, ότι δεν θα γίνεται κανένας διάλογος, ότι δεν θα υπάρχουν και κάποιοι συμβιβασμοί σε αυτή την πορεία. Δηλώνουμε όμως ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις συμφωνίες σκοπιμότητας, τις συμφωνίες που εκφράζουν συμφέροντα των αστικών τάξεων και όχι των λαών.
Σήμερα τέτοιες συμφωνίες, σαν αυτές που φέρνετε, εν μέσω μάλιστα σφοδρών ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι επικίνδυνες. Αυτό ισχύει και για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων και την εκμετάλλευσή τους από τους μονοπωλιακούς ομίλους, είτε γαλλικούς, είτε γερμανικούς, είτε ιταλικούς είτε αμερικανικούς, ρώσικους ή κινέζικους.
Γιατί πάνω από όλα, όλοι μας πρέπει να βάζουμε την Ελλάδα των εργατών, των αγροτών, των βιοπαλαιστών επαγγελματιών βιοτεχνών εμπόρων, επιστημόνων, ανδρών και γυναικών, των νέων και των συνταξιούχων. Και όχι μια Ελλάδα των μονοπωλίων, του κοσμοπολιτισμού του μεγάλου κεφαλαίου και των κάθε είδους πολιτικών διαχειριστών τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με αίσθημα ευθύνης, θα ψηφίσει ΟΧΙ και στις δύο αυτές Συμφωνίες» κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr