Στον απόηχο του κειμένου γνώμης-φωτιά του διευθυντή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν, ο οποίος ορθώνει νέα ανυπέρβλητα τείχη στο δρόμο της συγκυβέρνησης (ακόμα και ένα πλεόνασμα της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ δεν συμβαδίζει με ισχυρή ανάπτυξη χωρίς να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και στο συνταξιοδοτικό, σημειώνει, και τονίζει πως μια ανοιχτή μακροπρόθεσμη δέσμευση για πολύ υψηλά πλεονάσματα απλά δεν είναι αξιόπιστη), η Ηρώδου Αττικού θέλησε να απαντήσει μέσα από δύο κομβικές ως προς την εξέλιξή τους παρεμβάσεις.
Η πρώτη προήλθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, ευρισκόμενος στη Νίσυρο, «φωτογράφισε» το διευθυντή του Ταμείου, κάνοντας λόγο για «ανόητους τεχνοκράτες, που βαφτίζουν το λάθος ως σωστό».
Η δεύτερη προήλθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου να δεχθεί προσδιορισμό ή νομοθέτηση νέων μέτρων για μετά το 2018.
Μέσα σε αυτό το τοπίο της τέλειας καταιγίδας, εντός του οποίου το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης καλείται να φέρει σε πέρας την αξιολόγηση-μέγκενη από τους δανειστές της χώρας, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να δώσουν στη δημοσιότητα πίνακα στον οποίο αποτυπώνονται οι εκτιμήσεις του Ταμείου από το 2010 (χρονιά ένταξης της Ελλάδας στην εποχή των Μνημονίων) μέχρι και σήμερα.
«Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ την περίοδο 2010-2014 έκανε ευνοϊκότερες εκτιμήσεις ακριβώς επειδή ήθελε να δικαιολογήσει τη βιωσιμότητα του προγράμματος στο οποίο συμμετείχε. Από το 2015 (3ο πρόγραμμα) κάνει διαρκώς δυσμενέστερες προβλέψεις, προφανώς για να δικαιολογήσει την απουσία του», ανέφεραν πηγές του Μαξίμου.
Σενάρια πρόωρων
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Καταμεσής, δε, μιας πορείας στρωμένης με απανωτά εμπόδια, η σεναριολογία περί… ηρωικής απόδρασης του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του μέσα από την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές παραμένει ισχυρή, παρά και τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού πως οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας. Η εμφανής απουσία… δεύτερου πλάνου από την όποια φαρέτρα της συγκυβέρνησης, σε συνδυασμό με την επιμονή των θεσμών σε υψηλά πλεονάσματα και μετά το τέλος του προγράμματος, κρατά ζεστό το ενδεχόμενο εκλογών, ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων δείχνουν ήδη… κουρασμένες από τη συνεχή οπισθοχώρηση από κόκκινες γραμμές.
«Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανέναν για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη», σημείωσε, από τη Νίσυρο, ο πρωθυπουργός, πριν αναφερθεί στους «ανόητους τεχνοκράτες» και τα «λάθη» τους και απορρίψει και πάλι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. «Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες, ανόητους θα έλεγα. Τους έχουμε, υποτίθεται, για να μας λένε σωστά τους αριθμούς. Ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά. Εχουν παραδεχθεί αρκετές φορές πως έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αλλά και τώρα λένε πως το λάθος είναι το σωστό», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.
«Ενα σχόλιο είναι απαραίτητο για τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αλλά και το άρθρο των κυρίων Τόμσεν και Ομπσφελντ. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται εκεί, το Ταμείο δεν επιθυμεί περαιτέρω λιτότητα και υπερασπίζεται πλεονάσματα 1,5% για μετά τη λήξη του προγράμματος. Προξενεί όμως απορία το γεγονός ότι την ίδια στιγμή οι δύο αξιωματούχοι αυτοαναιρούμενοι αναφέρουν ότι θα αποδεχτούν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα αλλά και ότι θα απαιτήσουν νέα μέτρα λιτότητας καθώς εκτιμούν ότι οι προβλέψεις πάνω στις οποίες βασίζεται το πρόγραμμα είναι υπεραισιόδοξες. Οι εκτιμήσεις τους όμως είναι λανθασμένες ενώ οι πληροφορίες που αναφέρουν είναι ψευδείς», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί, βεβαίως, την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, χωρίς όμως να είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στην απαίτηση για τη λήψη νέων μέτρων. Αυτό το οποίο λέει η ελληνική κυβέρνηση είναι απολύτως καθαρό: Το ΔΝΤ οφείλει να επιμείνει στη θέση που πολλάκις έχει εκφράσει, ότι είναι αναγκαία η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 1,5% από το 2019 και μετά», πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.
Παροχολογία
Οσον αφορά στα μέτρα που ανακοίνωσε από τη Νίσυρο, ο κ. Τσίπρας, συνεχίζοντας σε τέμπο… χριστουγεννιάτικης παροχολογίας, εστίασε στην αναστολή αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ, που θα ισχύσει για όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου και για όλα τα νησιά της Δωδεκανήσου, τα οποία έχουν υποστεί το βάρος της προσφυγικής κρίσης. Παράλληλα ανέφερε πως ενεργοποιείται το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ προωθείται το προεδρικό διάταγμα για το Ερευνητικό Ινστιτούτο Νησιωτικής Πολιτικής. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για τον επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοΐας, με πρώτο στάδιο τη διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ενώ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στη σύσταση επιστημονικής επιτροπής ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο δικτύου συνδυασμένων μεταφορών, με αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια και υδατοδρόμια. Αναφορικά με την Υγεία, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως το πρώτο εξάμηνο του 2017 θα ενισχυθούν τα κέντρα υγείας με 112 μόνιμους γιατρούς, 107 επικουρικούς και 50 άτομα διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα, πάντα, με τον κ. Τσίπρα, μέχρι το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί 27 νέες μονάδες Υγείας, στελεχωμένες με οικογενειακούς γιατρούς που θα επιλέγονται με το κριτήριο εντοπιότητας, ενώ, όπως υποστήριξε, στόχος είναι η δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης σε κάθε άνυδρο νησί.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου