Σύμφωνα με την ανακοίνωση, συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κυρία Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα εν όψει της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται την Παρασκευή στη Βιέννη.
[fwduvp preset_id=”test” playlist_id=”Test”]
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Merkel για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν
Σημειώνεται ότι λίγο νωρίτερα, η Καγκελάριος της Γερμανίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Την Τρίτη στην Αθήνα ο Μαρκ Ρούτε – Συνάντηση με Μητσοτάκη, Δένδια και Γεραπετρίτη
Σύμφωνα με πληροφορίες Μέρκελ και Ερντογάν συμφώνησαν την επίλυση των θεμάτων της Αν. Μεσογείου στη βάση του διεθνούς δίκαιου και μέσω διαλόγου.
Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος, πριν από την εν λόγω επικοινωνία, δήλωνε χαρακτηριστικά: «Εμείς ως Τουρκία με την Ελλάδα ψάξαμε τη λύση τον προβλημάτων μας στον διάλογο και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Κι όταν δεν βρήκαμε ανταπόκριση συμπεριφερθήκαμε με την λογική της καλής γειτονίας. Με έντονο τρόπο θέλω να υπογραμμίσω, εμείς δεν έχουμε βλέψεις στα δικαιώματα κανενός όμως δεν θα επιτρέψουμε σε καμία χώρα να σφετεριστεί τα δικαιώματα μας.
To Oρούτς Ρείς ξεκίνησε τις εργασίες του σε περιοχή που η Τουρκία έχει δηλώσει στον ΟΗΕ ως δική της υφαλοκρηπίδα. Κανένας να μην ανησυχεί.
Mε το Καστελόριζο που απέχει 2 χιλιόμετρα από τις ακτές μας και 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας διεκδικούν θαλάσσιες περιοχές δικαιοδοσίας. Αυτό δεν μπορεί να εξηγηθεί με το μυαλό και την κοινή λογική. Είναι αστείο και αβάσιμο βάσει του διεθνούς δικαίου ένα νησί 10 τερτ, χιλιομέτρων να διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.
Καλώ την Ελλάδα να σεβαστεί και τα δικαιώματα της Τουρκίας. Ο δρόμος της λύσης στην ανατολική Μεσόγειο είναι ο διάλογος και η διαπραγμάτευση. Αν συμπεριφερθούμε με κοινή λογική και ευσυνειδησία θα μπορεί να βρεθεί μια φόρμουλα που θα προστατεύει τα δικαιώματα όλων στη βάση του καζάν-καζάν (win win). Δεν επιδιώκουμε άσκοπη περιπέτεια και δεν θέλουμε ένταση» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης:
Ερντογάν σε Μισέλ: Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας
Δένδιας από Ισραήλ: Η παραβατικότητα της Τουρκίας αποτελεί κίνδυνο για την Αν. Μεσόγειο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr