Έντονη αντιπαράθεση με «προεκλογικό άρωμα» διεξήχθη στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης πριν την ψήφιση προϋπολογισμού του 2017.
Αντεκλήσεις, ατάκες, παροιμίες και… πορτοκαλόπιτες, τα πάντα ήταν στο «μενού», με τα στελέχη της κυβέρνησης να συνεχίζουν στην ίδια γραμμή «αφήγησης» της επιτυχίας και της πορείας της χώρας προς την ανάπτυξη, και την αξιωματική αντιπολίτευση να την εγκαλεί για την «καταστροφή» στην οποία οδηγεί την χώρα.
Το κλίμα και πάλι «μύριζε εκλογές, με την Νέα Δημοκρατία να ζητά σε όλους τους τόνους την προσφυγή της χώρας στις κάλπες, προκειμένου να αλλάξει πορεία η χώρα».
Ωστόσο τα κυβερνητικά στελέχη και πάλι προσπάθησαν να πείσουν πως…. ουδέν λόγος για εκλογές αυτή τη στιγμή, με τον Αλέξη Τσίπρα μάλιστα να σημειώνει χαρακτηριστικά πως «οι επόμενες εκλογές που θα γίνουν στη χώρα θα είναι οι ευρωεκλογές του 2019».
Τσίπρας: Πιάσαμε τους στόχους και με το παραπάνω – Θα εξαντλήσουμε την τετραετία
Για αναίτιες κατηγορίες από πλευράς ΝΔ που στόχο έχουν να αποκρύψουν τις επιτυχίες της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην συζήτηση πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017, ξεκινώντας την ομιλία του με την ιστορία για τον βοσκό, το λύκο και τα πρόβατα
Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως οι επόμενες εκλογές στη χώρα θα είναι οι Ευρωεκλογές το 2019.
Ο Αλέξης Τσίπρας επίσης τόνισε πως η οικονομία επέστρεψε σε ρυθμούς ανάπτυξης, επιτέθηκε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί ζητά εκλογές.
«Οι εξελίξεις σας διέψευσαν, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά μυαλό δεν βάλατε», είπε χαρακτηριστικά
«Από τους προϋπολογισμούς-παρωδία της μεταπολίτευσης περνάμε σε αξιόπιστους προϋπολογισμούς και τα όποια οφέλη θα μεταφέρονται στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες», ανέφερε μιλώντας από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε:
«Έτσι μπορέσαμε και δώσαμε 617 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. συνταξιούχους, ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που πάρθηκε από τους συνταξιούχους μέσω της κατάργησης του ΕΚΑΣ, για το οποίο εσείς είχατε δεσμευτεί και εμείς δεν μπορέσαμε να αποτρέψουμε. Κρατήσαμε σταθερό τον ΦΠΑ στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου που επλήγησαν από την παρατεταμένη προσφυγική κρίση»
Προκειμένου να υπερασπιστεί τις πρόσφατες ανακοινώσεις του σημείωσε ότι η απόφαση της κυβέρνησης είναι οριζόντια και όχι στοχευμένη με στόχο εκλογικά οφέλη. Δε θα δημιουργηθεί πρόβλημα στον στόχο, προσέθεσε για να καθησυχάσει όσους βλέπουν σύγκρουση με τους δανειστές.
Στο σημείο αυτό απευθύνθηκε ξανά στον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Κινδυνεύετε να γίνετε γραφικός βλέποντας καταστροφές και εκλογές». «Θα εξαντλήσουμε τον χρόνο μέχρι κεραίας, μέχρι την τελευταία ημέρα, οι εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019» τόνισε.
Επιπλέον, ρώτησε τον πρόεδρο της ΝΔ αν διαφωνεί με την αναστολή εφαρμογής του ΦΠΑ «για να το ακούσουν οι νησιώτες».
Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για παρωχημένη καταστροφολογία. Προέβλεψε, μάλιστα, έκρηξη επενδύσεων 19,1% το 2017 και αντίστοιχα θετικές εξελίξεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό.
Με βάση τις συγκεκριμένες εξελίξεις μίλησε για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 2% το νέο έτος και επέκταση της κοινωνικής προστασίας. Όπως ήταν αναμένόμενο υιοθέτησε πλήρως το true story του Ευλείδη Τσακαλώτου.
Διχτυ κοινωνικής προστασίας
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά και στις πολιτικές της κυβέρνησής του για την ανακούφιση των ασθενέστερων τάξεων, των ανέργων και γενικότερα όσων χρήζουν κοινωνικής προστασίας.
Εντός Δεκεμβρίου θα υπογραφεί η συμφωνία για την ενίσχυση των τεχνολογικά προηγμένων εταιρειών, ανέφερε επισημαίνοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Το τραπεζικό σύστημα έχει πλήρως σταθεροποιηθεί και αρχίζει να διοχετεύει ρευστότητα στην οικονομία» συνέχισε και χαρακτήρισε υποδηγματική την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση. «Το PSI ήταν εγκληματικό, κατέστρεψε τα ταμεία» προσέθεσε.
Πόροι στην πραγματική οικονομία
Περνώντας στην επιστροφή των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου είπε ότι θα πέσουν άμεσα 10 δις στην αγορά, ενώ για το σύνολο του 2017 το ποσό θα ανέλθει στα 14 δις ευρώ. «Θα σπάσουμε το καρτέλ που πλούτησε με δημόσιο χρήμα επειδή είχε πρόσβαση στον εύκολο δανεισμό» συνέχισε στο σκεπτικό του ο πρωθυπουργός.
Ως εθνικό στόχο, πάντως, ανέφερε την ανεργία παραδεχόμενος ότι παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Έχουν δημιουργηθεί 200 χιλιάδες θέσεις εργασίας, προσέθεσε και χαρακτήρισε εφικτό στόχο η Ελλάδα να πιάσει τον μέσο όρο της ΕΕ το 2021. Αλλά δεν είναι success story, σημείωσε.
Μειώσαμε το χρέος!
Η ΝΔ δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τις αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος και δεν έχει καμία θετική πρόταση, επέστρεψε στην αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός. Δεν μπορεί κανείς να σας πάρει στα σοβαρά ως κόμμα διαμαρτυρίας, είπε χαρακτηριστικά.
Χρακτήρισε το μνημόνιο 3… χαμηλότοκο δάνειο και για πρώτη φορά αναφέρθηκε στη διόγκωση του χρέους την περίοδο της ΝΔ. Για πρώτη φορά εμίς πετύχαμε ουσιαστική ελάφρυνση 45 δις ευρώ, σημείωσε για την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η χειρότερη κυβέρνηση από τη μεταπολίτευση και μετά – Οι εκλογές είναι η μόνη λύση
Για την χειρότερή κυβέρνηση από την μεταπολίτευση και μετά έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2017.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως τα βήματα προς τα πίσω που έχουν γίνει τα τελευταία 2 χρόνια είναι «άνευ προηγουμένου, με την κατάσταση να επιδεινώνεται σε κάθε τομέα, ζητώντας να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες ώστε να επέλθει η «απαραίτητη πολιτική αλλαγή»
«Ο προϋπολογισμός συμπυκνώνει όλα τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε: «Δεν έχετε κανένα σχέδιο, το μόνο που ξέρετε είναι να βάζετε φόρους, 2,6 δισ. νέους φόρους που κατά τον υπουργό σας δεν υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και οι περισσότεροι είναι έμμεσοι, που εσείς λέγατε ότι είναι άδικοι. Οι φόροι αυτοί δεν έχουν αντίκρισμα αφού οι Έλληνες πολίτες πληρώνουν φόρους επιπέδου Σκανδιναβίας και παίρνουν τις υπηρεσίες Υγείας του κ. Πολλάκη και της Παιδείας του κ. Φίλη».
Μίλησε για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και θύμισε παλαιότερες δηλώσεις του πρωθυπουργού το 2014 με αφορμή το τότε κοινωνικό μέρισμα του Αντώνη Σαμαρά: «Θεωρούμε πράξη ντροπής και ταπείνωσης του κάθε πολίτη, αν αυτό δεν είναι ο απόλυτος ξεπεσμός οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους, πώς πετά το ξεροκόμματο στους Έλληνες πολίτες επιχειρώντας να τους αφαιρέσει την αξιοπρέπειά τους». Σημείωσε, επίσης, πως «αφού κόψατε το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις και αυξήσατε τους φόρους, τους δίνετε ένα βοήθημα που θα το πάρετε πίσω την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι απέτυχε στους δύο βασικούς στόχους που είχε θέσει, την κατάργηση της λιτότητας και τη μείωση του χρέους. Τα μέτρα για το χρέος ισοδυναμούν με μνημόνιο μετά το τρίτο Μνημόνιο, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι το είπε ο κ. Χουλιαράκης, ότι το ΔΝΤ ζητά μέτρα 4,2 δισ. μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος.
Για τη μείωση του χρέους είπε ότι είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να βγει η χώρα από την κρίση. «Τι πετύχατε: δεν μειώνεται το χρέος σε ονομαστικές τιμές, δεν μειώνεται το χρέος τα πρώτα χρόνια, αλλά μετά το 2040 με κόστος υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Πανηγυρίζετε για μία ρύθμιση που έχει βραχυπρόθεσμο κόστος και έχει οφέλη 45 χρόνια μετά. Το «Τσοβόλα δώστα όλα» το πλήρωσε πολύ ακριβά η χώρα. Όσο πιο γρήγορα φύγετε τόσο καλύτερο για τη χώρα, εμείς είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αν νομίζετε ότι με ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο παροχών θα ανακάμψετε, πλανάσθε, κι άλλοι έταξαν παροχές στο παρελθόν και δεν είναι καν σε αυτή την αίθουσα», είπε οκ. Μητσοτάκης. «Είσαστε, κ. Τσίπρα, ο ζωντανός εφιάλτης της παραγωγικής Ελλάδας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να ζητήσει για άλλη μια φορά εκλογές. για να επέλθει πολιτική αλλαγή.
Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία, η πατρίδα χρειάζεται την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των δυνάμεων της δημοκρατίας, της συνεννόησης της ευρωπαϊκής προοπτικής. Η ώρα που μία ικανή και αποτελεσματική κυβέρνηση θα αναλάβει την τύχη του τόπου είναι κοντά, και όλοι πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».
Επικαλέστηκε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη «το χρέος του καθενός να σώζει και να σώζεται και να αντικρίζει το αγέλαστο πρόσωπο της μεγάλης θεάς της ευθύνης», και πρόσθεσε: «Οι δυσκολίες που αναλαμβάνουμε είναι τεράστιες, αλλά δεν φοβάμαι τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να πάρω για να ανατάξουμε τη χώρα. Με πλήρη συναίσθηση σας κοιτάζω, κ. Τσίπρα, και σας λέω ότι η παραμονή σας στην εξουσία ζημιώνει τη χώρα, όσο συντομότερα φύγετε τόσο καλύτερα για την πατρίδα, εδώ που έχουμε φθάσει οι εκλογές δεν είναι πρόβλημα, είναι η μόνη λύση για το πρόβλημα του τόπου». Συνεχίζοντας ανέφερε: «η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, ένα δικό μας σχέδιο ελληνικής ιδιοκτησίας, για να επανεκκινήσει η οικονομία, για να πάρει μπροστά η χώρα. Οι στόχοι μας είναι φιλόδοξοι, εμείς εισηγούμαστε ένα διαφορετικό μείγμα οικονομικής πολιτικής, με περικοπή δαπανών και μείωση των φόρων».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «στο μεγάλο κράτος που οραματίζεστε βρίσκουν καταφύγιο οι κομματικοί σας φίλοι» και πρόσθεσε: «Τι έχετε κάνει, κ. Τσίπρα, για να μειώσετε το κράτος. Η εφαρμογή ενός εμπροσθοβαρούς τολμηρού προγράμματος μεταρρυθμίσεων, ελληνικής έμπνευσης, είναι η μόνη προοπτική εξόδου από την κρίση. Όταν οι δανειστές διαπιστώσουν την αποφασιστικότητα και τη συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης θα έχουν λόγο να δώσουν δημοσιονομικό χώρο και να μην επιμείνουν σε δημοσιονομικά πλεονάσματα της τάξης του 3,5%. Μία κυβέρνηση που θα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις που θα πηγαίνουν πάνω και πέρα από το πρόγραμμα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ένα τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, στην παιδεία, στην υγεία, στη δημόσια ασφάλεια, στη δικαιοσύνη θα κέρδιζε την εμπιστοσύνη των εταίρων μας στην Ευρώπη.
Οι αλλαγές που εμείς προτείνουμε βασίζονται σε μία συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία, δεν έχω αυταπάτες ότι θα χρειαστεί πολύ σοβαρή προσπάθεια από όλους, πρέπει όμως να νικήσουμε την απογοήτευση και την παραίτηση που προκάλεσε αυτή η κυβέρνηση. Οι Έλληνες δεν φοβούνται τη σκληρή δουλειά, αυτό που δεν δέχονται είναι να μην πιάνουν τόπο οι θυσίες τους, οι πολίτες το ξέρουν ότι το ψέμα έφερε την απογοήτευση, η αλήθεια είναι αυτή που φέρνει την ελπίδα. Η ΝΔ θα ενώσει όλους τους Έλληνες, η Ελλάδα έχει ανάγκη από μια δυναμική επανεκκίνηση που μπορεί να προκύψει μόνο από την πολιτική αλλαγή. Ο κ. Τσίπρας απευθύνεται σε ένα 10% της ελληνικής κοινωνίας, αυτούς που έχουν προσωπικό όφελος, στο υπόλοιπο 90% δεν λέτε τίποτε, στους επιχειρηματίες, στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους απασχολούμενους του ιδιωτικού τομέα, στο 1,2 εκατ. ανέργων».
Κουτσούμπας προς κυβέρνηση: έχετε πάρει την κατρακύλα και δε σας σώζει τίποτα
«Κύριοι της κυβέρνησης έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα. Δεν σας σταματάει τίποτα και δεν σας σώζει τίποτα», είπε στο ξεκίνημα της τοποθέτησής του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό που διεξάγεται στη Βουλή, ο γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
«Δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος τάφος. Ούτε τα πάρε δώσε με τους Αμερικάνους και τους Ισραηλινούς. Σας τέλειωσαν τώρα και οι ηγέτες του νότου, ο Ρέντσι, ο Ολάντ, δεν σας σώζουν ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα για να δώσετε κάποια ψίχούλα από τα ματωμένα πλεονάσματα που έχει δημιουργήσει ο λαός μας με την πολιτική σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας και συνέχισε:
«Εκτός και αν θεωρείτε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια παρέα με τους ΑΝ.ΕΛ και την Χρυσή Αυγή στο Καστελόριζο».
«Γίνατε καλύτεροι από τους δασκάλους σας στην εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Αλλά δεν φανταζόμασταν ποτέ ότι μέσα σε δύο χρόνια θα παίρνατε και πτυχίο», πρόσθεσε.
Φώφη Γεννηματά προς Τσίπρα: Αλυσοδέσατε τη χώρα
Για την χειρότερη συμφωνία που θα μπορούσε να πετύχει η κυβέρνηση με τους θεσμούς, έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά μιλώντας από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2017.
«Η αναδιάρθρωση θα αποδώσει μετά από δεκάδες χρόνια, αλυσοδέσατε τη χώρα κύριε πρωθυπουργέ, αυτή είναι η αλήθεια» τόνισε η Φώφη Γεννηματά, επισημαίνοντας ότι η χώρα οδηγείται σε μνημόνιο 3 plus και μνημόνιο 4 για μετά το 2018.
«Έχετε τελειώσει στη συνείδηση του λαού, ότι και να εξαγγείλετε» είπε, απευθυνόμενη προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα. «Έχετε δεχθεί τον νέο, ενισχυμένο και μόνιμο κόφτη και θέλετε να εξαπατείσετε τους πολίτες» προσέθεσε.
Στο πλαίσιο αυτό, ρώτησε τον πρωθυπουργός αν θα συμφωνήσει στην κατάργηση του ΕΚΑΣ, τις ομαδικές απολύσεις και τις υπόλοιπες απαιτήσεις των δανειστών.
Για τα εθνικά θέματα υπογράμμισε ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να ξέρει ότι η Ελλάδα δε θα υποχωρήσει και η κυβέρνηση να ζητήσει τη συνδρομή της ΕΕ. Για το κυπριακό επανέλαβε την πάγια θέση «η Λευκωσία αποφασίζει- η Ελλάδα συμπαραστέκεται».
Αναφερόμενη στο προσφυγικό σημείωσε ότι οι νησιώτες έχουν εξαντληθεί και δεν αντέχουν άλλα βάρη.
«Ο προϋπολογισμός του 2017 συμπυκνώνει την φορομπηχτική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» κατέληξε.
Πάνος Καμμένος: Έχουμε ισχυρή βούληση στο θέμα της Εθνικής Άμυνας
«Ο ελληνικός λαός θα πρέπει να σκεφτεί ποιος θα ήταν ο προϋπολογισμός εάν δεν ήταν η σημερινή κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, και αν κυβέρνηση είχε επιλέξει ο ελληνικός λαός να είναι η ΝΔ, με πρωθυπουργό τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Να δούμε δηλαδή, τι θα είχε προαναγγελθεί για τον ελληνικό λαό και την οικονομία το 2017», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και έκανε ειδική αναφορά σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στο ραδιόφωνο του Σκάι «όταν είπε ότι “εμείς θα δεχόμασταν κατά 100% αυτά που ζητάει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε και οι δανειστές”, και όχι μόνο αυτά αλλά και ακόμη παραπάνω», είπε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κάλεσε τη ΝΔ να εξηγήσει τι παραπάνω θα έκανε ως κυβέρνηση η ΝΔ και τι σήμαινε αυτό για τον ελληνικό λαό.
«Εάν λοιπόν η κυβέρνηση θα ήταν μια κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, θα ψήφιζαν μέτρα στο φετινό προϋπολογισμό πάνω από 8,8 δισ., βασισμένα στο 4,5% πλεόνασμα του ΑΕΠ στο οποίο είχαν δεσμευτεί για τρία χρόνια», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως «αυτά είχε υπογράψει ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο».
«Οι επικουρικές συντάξεις θα είχαν εξαφανιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Αυτή ήταν η προαναγγελία τη αξιωματικής αντιπολίτευσης, βάσει αυτών που είχαν δεσμευτεί με τους δανειστές. Οι συνταξιούχοι δεν απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης και βεβαίως ο προϋπολογισμός τους θα είχε τιναχθεί στον αέρα», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε πως «οι ίδιοι συνταξιούχοι που σήμερα προστατεύθηκαν με όσα έκανε η κυβέρνηση για την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, θα είχαν απολέσει τη σύνταξή τους».
Ο Πάνος Καμμένος είπε ακόμη πως εφόσον ο κ. Μητσοτάκης έκανε τον λόγο του έργο, θα είχαν απολυθεί 15.000 υπάλληλοι. «Πραγματικά έχει σκεφτεί κανείς από τους δημοσίους υπαλλήλους τι θα συνέβαινε αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας; Και αν αυτή η κυβέρνηση δεν είχε παλέψει για την παραμονή των υπαλλήλων στις θέσεις και αν είχε επικρατήσει η άποψη για απολύσεις προκειμένου να ικανοποιηθεί το πρόγραμμα που αυτοί είχαν υπογράψει;», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
Αναφορά έκανε και στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, σημειώνοντας ότι «αν δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση, σήμερα η Ελλάδα θα είχε μετατραπεί σε βίλα οργίων με τον κ. Φούχτελ να βρίσκεται εδώ, και τα κοράκια να έχουν υφαρπάξει την πρώτη κατοικία», αλλά «αυτή η κυβέρνηση προστάτευσε την πρώτη κατοικία, την οποία οι προηγούμενοι θα είχαν ξεπουλήσει στα κοράκια μέσα σε μια νύχτα».
Για την τελευταία απόφαση του Eurogroup με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο κ. Καμμένος είπε ότι με το PSI κουρεύτηκαν 140 δισ. ομόλογα, ταυτόχρονα η Ελλάδα δανείστηκε 30 δισ. να λαδώσουν αυτούς που συμμετέχουν, 5,5 δισ. για τόκους και 48 δισ. για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, και αυτά «αφού κουρέψατε τα πανεπιστήμια, τα νοσοκομεία, τα μετοχικά ταμεία, αφού κουρέψατε τον πλούτο του ελληνικού λαού», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Για τις προχθεσινές εξαγγελίες του κ. Τσίπρα και τις αντιδράσεις για την αναδιανομή της υπεραπόδοσης εσόδων, ο κ. Καμμένος κάλεσε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να απαντήσουν ανοιχτά αν διαφωνούν με την παραμονή του ΦΠΑ στα ίδια επίπεδα στα νησιά που δέχθηκαν τις προσφυγικές ροές και αν έχουν αντίρρηση να δοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους με συντάξεις κάτω των 800 ευρώ. «Αυτό το οποίο η κυβέρνηση κατάφερε μέσω της πολιτικής της, να μοιράζει στους φτωχότερους, αυτό είναι που σας ενοχλεί», είπε ο Πάνος Καμμένος, καταγγέλλοντας ότι η αντιπολίτευση έχει πολιτική, την πολιτική που χαράσσουν οι δανειστές.
Για το υπουργείο Άμυνας είπε ότι αυτά τα χρόνια παρότι ο προϋπολογισμός μειώθηκε γίνανε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι στο παρελθόν. Επικαλέστηκε, μεταξύ άλλων, στοιχεία για την αύξηση των νοσηλευομένων στα στρατιωτικά νοσοκομεία, για τα συσσίτια, τις αεροδιακομιδές, για τη διάθεση πτητικών μέσων στη δασοπυρόσβεση, για τη διαθεσιμότητα οπλικών συστημάτων.
«Με τον προϋπολογισμό και τις οικονομίες φτάσαμε να φτιάξουμε σπίτια για το προσωπικό, ώστε να ξεπεράσουν τα 100 έως το τέλος του χρόνου», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στα μέτρα (διαμερίσματα κ.λπ.) για την κάλυψη αναγκών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Μίλησε επίσης για την κατάργηση του ρουσφετιού. «Έχουμε διπλασιάσει την ετοιμότητα στον Έβρο και στα νησιά», είπε ο κ. Καμμένος και αναφέρθηκε στην κάλυψη των φυλακίων σε ίντερνετ που σήμερα έχει φτάσει στο 50% και το 2017 θα φτάσει στο 100%. Είπε ότι οι στελεχώσεις όλων των μονάδων ξεπερνούν το 60% και επισήμανε ότι αυξήθηκαν οι διακλαδικές ασκήσεις.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Καστελόριζο. «Είναι αλήθεια ότι ζούμε σε μια εποχή που η πολιτική αντιπαράθεση είναι οξεία. Αλλά εγώ θα ήθελα να γυρίσουμε στην εποχή που η Βουλή ψήφιζε ομόφωνα τα κονδύλια της άμυνας», είπε και τόνισε ότι η εθνική άμυνα δεν μπορεί να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης, διαβεβαιώνοντας ότι βούληση του υπουργείου είναι η πολιτική άμυνας να χαραχθεί από κοινού. «Μπορεί να έχουμε αντιπαραθέσεις, αλλά μπορούμε να στείλουμε το μήνυμα ότι η εθνική άμυνα αποτελεί χώρο συνεννόησης όλων μας», είπε και σχολιάζοντας την κριτική για το Καστελόριζο, ανέφερε ότι όλοι είχαν συμφωνήσει στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για την επίσκεψη. Σημείωσε επίσης ότι επικοινώνησε ο ίδιος με τον πρόεδρο της ΝΔ και τον παρακάλεσε να συμμετάσχει η αξιωματική αντιπολίτευση. Και ότι ο κ. Μητσοτάκης τού είπε πως, αν δεν είναι επίσημη συνεδρίαση, θα εξετάσει την περίπτωση συμμετοχής βουλευτών της ΝΔ. «Γι? αυτό το λόγο η αποστολή αυτή οργανώθηκε, αλλά μία ημέρα πριν από την αποστολή ο κ. Κουμουτσάκος μού είπε ότι η ΝΔ δεν θα συμμετάσχει επειδή δεν έχει συνεδριάσει η διακομματική Επιτροπή Εθνικών Θεμάτων του υπουργείου Εξωτερικών», είπε ο κ. Καμμένος και πρόσθεσε: «έτσι οδηγηθήκαμε σε αυτή την αποστολή, που δεν μπορούσε να ακυρωθεί, διότι αν ακυρωνόταν θα είχε άλλου είδους πολιτικές συνέπειες και κάποιοι, με ένα τεχνικό πολιτικό οφσαιτ, έβαλαν μπροστά τους συμμετέχοντες και όχι την επιτροπή».
«Το υπουργείο Άμυνας δεν κάνει παράτες. Έχουμε πολιτική βούληση να υπάρξει εθνική γραμμή στην εθνική άμυνα. Θα το πράξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», είπε ο κ. Καμμένος.
Λεβέντης: Η κυβέρνηση είναι σε τροχιά σύγκρουσης με τους εταίρους
Τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχει ζητήσει ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ώστε να ενημερώσουν οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων για την άμυνα της χώρας ενόψει της τουρκικής προκλητικότητας.
Όπως είπε ο κ. Λεβέντης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, εδώ και οκτώ ημέρες ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για την Άμυνα και κατόπιν της απάντησης από τον Προκόπη Παυλόπουλο, ότι η πρωτοβουλία αυτή ανήκει στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με το Σύνταγμα, απευθύνθηκε με επιστολή του στον κ. Τσίπρα, ωστόσο, όπως είπε, ο ίδιος δεν έχει ανταποκριθεί, «είχε σοβαρότερες δουλειές ? να πάει στην Κούβα? και από εδώ και από εκεί?».
Ο κ. Λεβέντης πάντως, στάθηκε κριτικός απέναντι στην επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας να απαντά με τέτοια συχνότητα στις τουρκικές προκλήσεις αναφέροντας: «Στο τέλος θα χάσει το κύρος του» κι «αν συνεχίσει έτσι θα έχουμε θερμό επεισόδιο?.». «Πού θα πάει αυτή η κατάσταση; Δεν μπορεί να παίζει το παιχνίδι των τρελών».
Υπό το πρίσμα της ενημέρωσης που ο ίδιος είχε – όπως είπε – ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν οι αμυντικοί εξοπλισμοί που έχουν προγραμματιστεί γιατί αλλιώς θα χαθεί η ισορροπία στο Αιγαίο, ο κ. Λεβέντης πρότεινε να δώσουν οι βουλευτές τρεις μισθούς για την πατρίδα», να μειωθούν κατά 200 ευρώ οι συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ, να περικοπούν οι διπλές και οι τριπλές συντάξεις και να καταργηθούν οι 80.00 συντάξεις των πλουσίων. «Αυτό είπα εγώ», διευκρίνισε ο κ. Λεβέντης, καταγγέλλοντας ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει «ρατσισμό ενημέρωσης από τα ΜΜΕ» γι’ αυτό και διαστρεβλώνονται τα λεγόμενά του, όπως επισήμανε.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Eurogroup, ο κ. Λεβέντης εκτίμησε ότι δεν υπήρξε κανένα όφελος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε τίποτα για το χρέος παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς της.
Σχετικώς με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν είναι αρνητικός στο να δοθεί το επίδομα στους συνταξιούχους, σημείωσε ότι καλύτερα θα ήταν να είχε συνεννοηθεί ο κ. Τσίπρας με τους εταίρους, κι εξέφρασε φόβους πως και πάλι η κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τις Βρυξέλλες, «θυμήθηκε τον αντιμνημονιακό εαυτό του». «Είστε επικίνδυνοι», είπε απευθυνόμενος προς τα κυβερνητικά έδρανα και παρατήρησε πως «εκείνος που θα βγάλει τη χώρα από την Ευρώπη θα πάει φυλακή, ευτυχώς ο κ. Τσίπρας έσωσε τον εαυτό του», αφού «ξεβρακώθηκε πρώτα και τα υπέγραψε όλα».
Τέλος, ο κ. Λεβέντης προέβλεψε ότι δεν θα έρθει κανένας επενδυτής, «αφού δεν ήρθε ως τώρα, θα έρθει τον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης;», και προειδοποίησε ότι «εάν δεν λάβουμε μέτρα, οι Έλληνες θα πάμε σε μισθούς και συντάξεις Βουλγαρίας».
Θεοδωράκης: Πρέπει να μειώσουμε το «πελατειακό» κράτος
Πρέπει να μειωθεί η κρατική σπατάλη και να δοθούν χρήματα για το αύριο της χώρας και όχι για τους κομματικούς στρατούς και τις συντεχνίες, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Ο προϋπολογισμός να ισορροπεί ανάμεσα στα χρέη του χθες, στις ανάγκες του σήμερα και στην προοπτική του αύριο, υπογράμμισε.
«Περίμενα ο κ. Καμμένος να λουφάξει και να μην αναφερθεί στην εκδρομή των χρυσαυγιτών με τους ΑΝΕΛ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Καστελόριζο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης, αρχίζοντας την ομιλία του για τον προϋπολογισμό του 2017.
Επανέλαβε ακόμη την πρόταση του κόμματός του για δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφθεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ποταμιού άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το κόστος των μετακλητών υπαλλήλων και την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.
«Η αποεπένδυση έχει τσακίσει τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα, με μια νυχτερινή τροπολογία ή μια υπουργική απόφαση», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.
«Πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους φοροφυγάδες και στους «φοροφαγάδες»», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωράκης.
Πρότεινε ακόμη ο λογαριασμός για πρόσωπα τα οποία καταστρέφουν δημόσια περιουσία θα πρέπει να πληρώνεται με νόμο από τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Ζήτησε ακόμη την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, ενώ ο προϋπολογισμός της Βουλής να περάσει στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομικών.