Ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να κλείσει, εκ νέου, τη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη και την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επιχειρούν να στήσουν αφήγημα εν αναμονή συμφωνίας με τους δανειστές.
Ωστόσο οι διαφορές σε εργασιακά και δημοσιονομικό παραμένουν και θα παραμείνουν αγεφύρωτες μέχρι τη μεσημεριανή σύναξη του Eurogroup. Η Ηρώδου Αττικού επιμένει να ανάβει… κόκκινο στο ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για την περίοδο 2018-2020, με το ορόσημο του Δεκεμβρίου να ξεμακραίνει, πάντως, τραβώντας μαζί του και την τύχη της κυβερνητικής ευχετικής περί ανοίγματος της συζήτησης για το χρέος και της ένταξης της Αθήνας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Οσο στο Μαξίμου έχουν να παλέψουν με τις… μαύρες τρύπες που ανοίγονται στις συζητήσεις με τους πιστωτές, ο πρωθυπουργός εμμένει (κόντρα σε σενάρια που παραμένουν ενεργά) να ομιλεί για εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Σε συνομιλία με Ελληνες δημοσιογράφους, στο περιθώριο της διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO που πραγματοποιείται στο Αμπου Ντάμπι, αφού αναφέρθηκε σε ορισμένες χώρες που έχουν εκλογές το προσεχές διάστημα, υποστήριξε: «Η μόνη χώρα που έχει ορίζοντα τριετίας για εκλογές είναι η Ελλάδα».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, το χαρακτήρισε «ορόσημο», εκτιμώντας ότι θα αποτυπώσει μια κατ’ αρχήν πορεία προς συμφωνία μέχρι τέλος του χρόνου. Ο κ. Τζανακόπουλος, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μέσα στον Δεκέμβριο (για να μπει η σφραγίδα) σημείωσε πως το κλίμα προϊδεάζει για πολιτική συμφωνία μέχρι τέλος του έτους.
«Ολοι αντιλαμβάνονται ότι δεν αντέχει η Ευρώπη αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης, όταν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν την Ιταλία, όταν υπάρχει προεκλογική χρονιά μπροστά μας για πολλές χώρες της Ευρώπης», είπε (Αθήνα 9,84), ενώ ερωτηθείς για τις τελευταίες δηλώσεις του Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως δεν μιλάει μόνο στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, αλλά και στους φορολογούμενους της χώρας του. «Οταν μιλάει για ελάφρυνση χρέους εννοεί απομείωση. Κανείς δεν συζητεί απομείωση ονομαστική του ελληνικού χρέους.
Μιλάμε για παρατάσεις, μιλάμε για επιτόκια, επομένως θεωρώ ότι μπορούμε μέχρι τέλος του χρόνου να καταλήξουμε σε συγκεκριμενοποίηση μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Και θα τραβήξουν πιθανώς προς τα κάτω και τα πρωτογενή πλεονάσματα», ανέφερε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής