Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής ζητά μάλιστα από την κυβέρνηση να ζητήσει από τη Γερμανία να βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την τελωνειακή σύνδεση Ε.Ε.-Τουρκίας, χαρακτηρίζοντας τη γερμανική προεδρία της Ε.Ε. ευκαιρία για την προώθηση των ελληνικών συμφερόντων.
Λίγες μέρες μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Τσίπρα ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο στα ελληνοτουρκικά, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη συμφωνία με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Μήπως τελικά υπάρχει κάποιο σχέδιο;
Υποδεχθήκαμε τη συμφωνία ως ένα πρώτο καταρχήν θετικό βήμα στον βαθμό που η κυβέρνηση πρώτον, θα προχωρήσει στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης μας στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ώστε να ξέρουν όλοι ότι η Κρήτη έχει σειρά. Και δεύτερον, ότι θα εντατικοποιήσει τις συνομιλίες για ΑΟΖ με την Αίγυπτο ώστε να σπάσει το τουρκολιβυκό σύμφωνο. Αυτό θα πει σχέδιο. Το ότι κινείται, πάντως, χωρίς στρατηγική η διπλωματία μας δεν το ακούτε μόνον από εμάς. Είναι προφανές ότι σήμερα τρέχουμε πίσω από την επόμενη πρόκληση της Τουρκίας, αντί να έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων. Για τον λόγο αυτό την ύπαρξη κενού στρατηγικής απέναντι στην Τουρκία αναγνώρισε δημόσια και ο συνάδελφος καθηγητής και εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, κ. Α. Συρίγος.
Εκφραστήκατε θετικά για αυτήν την κίνηση, αλλά ο κ. Κοτζιάς κατηγορεί τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποτάχθηκε στην πολιτική της κυβέρνησης. Τι απαντάτε;
Η συμφωνία που υπογράφηκε είναι ανάλογη με αυτή που διαπραγματευόταν η κυβέρνησή μας και δεν είχε υπογράψει λόγω των συμβιβασμών σε αλιευτικά δικαιώματα στην Ιταλία και μειωμένης επήρειας νησιών. Θεωρήσαμε αποδεκτό συμβιβασμό την υπογραφή της σήμερα, λόγω των ειδικών συνθηκών που προέκυψαν από την εφαρμογή του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου και με την προϋπόθεση ότι θα ενταχθεί σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο, το οποίο σας περιέγραψα. Και στο θέμα αυτό ακολουθούμε μια θέση αρχής, με μοναδικό κριτήριο το εθνικό συμφέρον, σε πλήρη αντίθεση με τη δημαγωγική πολεμική που ασκούσε η Ν.Δ. σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής την περίοδο διακυβέρνησής μας.
Διαφωνείτε με τη διεθνοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και την επιμονή του πρωθυπουργού να βάζει μπροστά ΗΠΑ και Ε.Ε.;
Στέφανος Κασσελάκης: Ποιοι βουλευτές είναι πιθανόν να τον ακολουθήσουν στο νέο του κόμμα
Η διπλωματία της ενημέρωσης και της απόσπασης θετικών δηλώσεων έχει αξία αλλά σίγουρα δεν συνιστά ολοκληρωμένη προσπάθεια διεθνοποίησης. Διεθνοποίηση σημαίνει δυναμική διεκδίκηση έμπρακτης στήριξης επί του πεδίου από εταίρους και διεθνείς οργανισμούς. Σημαίνει να προσπαθείς να κάνεις τις κόκκινες γραμμές σου κόκκινες γραμμές της Ευρώπης ή των ΗΠΑ. Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να ζητήσει συμπληρωματικές κυρώσεις απέναντι σε νέα εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ή σε έμπρακτη αμφισβήτηση της υφαλοκρηπίδας μας. Να επιδιώξει άμεση συμμετοχή της χώρας μας στον ευρωτουρκικό διάλογο. Η γερμανική προεδρία μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ενίσχυση του ευρωτουρκικού διαλόγου και η Ελλάδα πρέπει να πρωτοστατήσει σε αυτό. Να ζητηθεί από τη Γερμανία να βάλει και την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας στο τραπέζι.
Κύριε Κατρούγκαλε, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πρόθυμος να παράσχει συναίνεση στα εθνικά θέματα στο πλαίσιο της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης. Και αυτό όμως ενόχλησε κάποιους συντρόφους σας. Διάβασα σχετικά ότι ο κ. Τσίπρας έκανε λάθος που προσφέρει συναίνεση επειδή από την κυβέρνηση δεν του έχει ζητηθεί. Τι λέτε;
Δεν προσφέρουμε συναίνεση με λευκή επιταγή αλλά μόνο στο πλαίσιο μιας κοινής στρατηγικής. Ανησυχούμε για το κενό στρατηγικής της κυβέρνησης απέναντι στην Τουρκία, τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις που καθημερινά διαπιστώνουμε και ως δύναμη πατριωτικής ευθύνης επιδιώκουμε την επιστροφή της χώρας σε ενεργητική πολιτική, ανάλογη με αυτή της διακυβέρνησής μας. Για τον λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Μένει να δούμε αν και ο κ. Μητσοτάκης θα δείξει ανάλογη αίσθηση ευθύνης που ασφαλώς δεν έδειξε στην αντιπολίτευση.
«Δεν είμαστε πια ένα μικρό κόμμα του 4%»
Στην παρέμβασή του στο Delphi Forum ο κ. Τσίπρας είπε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το κόμμα που έκανε αντιπολίτευση το 2010 και το 2012 και ετοιμάζεται να αλλάξει. Κατά τη γνώμη σας, τι συνιστά αλλαγή και σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Δεν είμαστε πια ένα μικρό κόμμα του 4%. Ασκήσαμε τη διακυβέρνηση της χώρας, βγάζοντάς τη από τα Μνημόνια στα οποία την είχε αλυσοδέσει το παλαιό πολιτικό σύστημα και αποτελούμε πλέον τον εναλλακτικό πόλο της δημοκρατικής παράταξης στη Δεξιά. Δεν χάσαμε ούτε είμαστε διατεθειμένοι να διαπραγματευθούμε τις διαχρονικές αξίες της Αριστεράς, την προσήλωση στη δημοκρατία, την ισότητα, τα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι πώς θα ανταποκριθούμε στο μέλλον στις προσδοκίες του 32% του ελληνικού λαού που μας εμπιστεύθηκε στις πρόσφατες εκλογές.
Ασκείτε ιδιαίτερα σκληρή κριτική στην οικονομία. Εχω διαβάσει προσεκτικά το «Μένουμε Ορθιοι ΙΙ» και θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είναι η αύξηση του ΑΕΠ μόνο μέσω της αύξησης της κατανάλωσης ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουμε για την πλήρη εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας; Για παράδειγμα, δεν είδα να προτείνετε διαρθρωτικές αλλαγές.
Είναι αλήθεια ότι το μείζον ζήτημα της οικονομίας είναι η υιοθέτηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου, πέρα από το κρατικοδίαιτο πρότυπο που στρεβλώνει και την αγορά και, μέσω της διαπλοκής, την ίδια τη δημοκρατία. Τώρα όμως αντιμετωπίζουμε μία κατάσταση έκτακτης ανάγκης, που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογης έντασης έκτακτα μέτρα. Δεν θεωρούμε απλώς ανεπαρκείς τις κυβερνητικές εξαγγελίες. Στο μέτρο που θα υλοποιηθούν θα επιφέρουν μια αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας σε βάρος των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων, πέρα και από τα πιο τρελά όνειρα του ΔΝΤ. Εμείς από την αρχή προτείναμε ένα συνεκτικό, κοστολογημένο και εμπροσθοβαρές μίγμα μέτρων με έμφαση στην ανάγκη να μη χαθούν θέσεις εργασίας, να μην υπονομευθούν εργασιακά δικαιώματα και να διασωθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής