Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χιουσείν Μουφτούογλου, απάντησε εγγράφως σε ερώτηση αναφορικά με την ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για τα Ίμια, καθώς ξεκαθάρισε ότι η στάση της Τουρκίας σχετικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες αυτές είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996.
«Είναι γνωστή στη διεθνή κοινότητα από το 1996 η στάση της χώρας μας αναφορικά με την κυριαρχία πάνω στις βραχονησίδες Ίμια (Καρντάκ αποκάλεσε τις βραχονησίδες ο κ. Μουφτούογλου). Η πολιτική μας θέση δεν έχει αλλάξει πάνω σε αυτό το θέμα» τόνισε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο Χιουσείν Μουφτούογλου υπενθυμίζοντας πως και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούοσογλου, επανέλαβε το θέμα αυτό σε απάντηση που έδωσε στην ερώτηση που κατατέθηκε στην προεδρία της τουρκικής Βουλής, υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Η γειτονική χώρα προέβη σε δήλωση σαν να ενημερώθηκε για πρώτη φορά σχετικά με τη συγκεκριμένη γνωστή θέση μας και αδυνατούμε να κατανοήσουμε το λόγο της δήλωσης», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Προβληματισμός στην Αθήνα
Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν στην Αθήνα, λόγω των προκλήσεων από την Τουρκία, που πλέον γίνονται καθημερινές και δεν έρχονται μόνον από τον Ταγίπ Ερντογάν.
Η αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας των Ιμίων, από τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου είναι η τελευταία από μία σειρά δηλώσεων αμφισβήτησης των διεθνών Συνθηκών.
«Δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας» διεμήνυσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, από την Κρήτη όπου βρέθηκε χθες, τονίζοντας ότι, «η Συνθήκη της Λωζάνης δεν επιτρέπει γκρίζες ζώνες» και στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για την εκκωφαντική σιωπή των Ευρωπαίων μπροστά στις τουρκικές αναφορές. Ουδέτερη είναι η στάση που κρατούν και οι ΗΠΑ, την ίδια ώρα.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Η τουρκική επιθετικότητα απασχόλησε και τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τον προβληματισμό του στην Άγκελα Μέρκελ για την «αυξανόμενη επιθετική ρητορική της Τουρκίας».
Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, Τσίπρας και Μέρκελ συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία, ενώ τονίστηκε η ανάγκη να μην καταρρεύσει και να εφαρμοστεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό», χαρακτηρίζοντάς την «κρίσιμη» για το μέλλον της Ευρώπης και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».
Η συμφωνία αυτή αποτελεί και τη βασικότερη αιτία που δεν οξύνονται οι αντιδράσεις σε βάρος της Τουρκίας, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν, μετά τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, απείλησε ότι θα ανοίξει τα σύνορα «πλημμυρίζοντας την Ευρώπη με πρόσφυγες». Απειλή που αποτελεί «φόβο» όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη συνολικότερα.
Εξ αυτού και οι αντιδράσεις από την Αθήνα έρχονται σε υψηλούς τόνους, δεν περιέχουν ωστόσο το στοιχείο της απειλής.
Νέα πρόκληση ήρθε όμως από τουρκικής πλευράς, λίγες ώρες μετά τις απαντήσεις τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του Υπουργού Άμυνας. Η ΝΟΤΑΜ με την οποία η Άγκυρα ζήτησε αποστρατικοποίηση της Κάσου αποτελεί δείγμα της έντασης που θέλει να προκληθεί. Σύμφωνα με την ΝΟΤΑΜ, μία από τις τρεις περιοχές που δεσμεύει η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις και συγκεκριμένα η περιοχή της Κάσου, είναι αποστρατικοποιημένη και δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εντός του σχεδιασμού.
«Εμάς δεν μας φοβίζουν αυτά που λένε οι Τούρκοι, μας φοβίζουν αυτά που γίνονται στη χώρα μας. Ο Δήμος αυτήν τη στιγμή δεν έχει ούτε έναν υπάλληλο, με αποτέλεσμα να νεκρώνει το νησί», δήλωσε στο Καλημέρα Ελλάδα Μ.Σορώτου – Τσανάκη, δήμαρχος της Κάσου.
Πρόκειται για την τέταρτη ΝΟΤΑΜ μέσα σε τρεις μέρες, η οποία έρχεται μετά τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τις οποίες τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, αλλά και τους ισχυρισμούς του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι, «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου», και η απαίτηση του από την κυβέρνηση Ερντογάν να επέμβει για να «ανακαταλάβει» αυτά τα 18 νησιά από την Ελλάδα, η οποία ήρθε λίγο αφού ο ίδιος ο Ερντογάν είχε ένα ακόμα παραλήρημα κατά της Λευκωσίας, την οποία κατηγόρησε ότι «συμμετέχει στις συνόδους της Ε.Ε. με σημαία που περιλαμβάνει ολόκληρη την Κύπρο» ενώ υποστήριξε πως «δεν μπορεί να έχει τέτοια σημαία, στον Βορρά υπάρχει η τουρκική δημοκρατία. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα το καταλάβουν και θα το μάθουν».