Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα σχεδόν διώκεται

Το δικό του μήνυμα προς την επιχειρηματική κοινότητα  έστειλε από το βήμα της 1ης τελετής βράβευσης των Growth Awards, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως θα στηρίξει με όλα τα μέσα τις ελληνικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτελέσουν όχημα για την έξοδο της χώρας από τον κύκλο της επταετούς κρίσης.

Στις κυριότερες πτυχές της ομιλίας του, σε τόνους μηνυματικούς σε κάθε επιχείρηση, μικρή ή μεγάλη, που προσπαθεί να επιβιώσει στην Ελλάδα της κρίσης, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία επιχειρηματική δράση στην Ελλάδα που σήμερα είναι περίπου υπό διωγμό από τη συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. “Το συνολικό οικονομικό κλίμα είναι εξαιρετικά αρνητικό. Δεν προωθούνται οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις εξαιτίας των ιδεοληπτικών εμμονών και της ανικανότητας της σημερινής κυβέρνησης. Επενδυτές δεν έρχονται και επενδυτές φεύγουν από τη χώρα. Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει βαλτώσει. Χαρακτηριστική περίπτωση το ναυάγιο της πώλησης της ΔΕΣΦΑ, από το οποίο το Ελληνικό Δημόσιο χάνει 190 εκ. Κι όλοι φυσικά αντιλαμβάνονται, ποιος θα πληρώσει κι αυτή την αποτυχία”, επεσήμανε.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, περιγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα το περιβάλλον μέσα στο οποίο καλούνται να επιζήσουν και να αναπτυχθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, έκανε λόγο για:

-Υψηλή, εξοντωτική φορολογία, η οποία εν τέλει λειτουργεί αντιαναπτυξιακά.

-Αυξημένες εισφορές που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος και καταλήγουν να λειτουργούν αποτρεπτικά και για την πρόσληψη νέων εργαζόμενων και για τη μισθολογική αναβάθμιση των υπαρχόντων.

-Μεγάλη γραφειοκρατία που δυσκολεύει την υλοποίηση νέων επενδυτικών επιχειρηματικών σχεδίων.

-Έλλειψη ρευστότητας.

“Για τα προβλήματα αυτά η Νέα Δημοκρατία έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις που εκτιμούμε ότι σε πολύ σύντομο χρόνο θα αλλάξουν το κλίμα στην ελληνική οικονομία…. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής που περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αλλαγές στο κράτος ώστε η χώρα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της και να μπορεί να προσελκύσει επενδύσεις”, επεσήμανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

-Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί μας άξονες

Αναλύοντας τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας για την επιχειρηματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε τρία βασικά μέτωπα. Όπως σημείωσε:

-Πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού-πελατειακού κράτους. “Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά πρώτον τη μείωση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η δε φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί από το 15% στο 5%. Και δεύτερον αφορά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10%. Η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αναπνεύσουν επιτέλους οικονομικά. Οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσθετο κίνητρο, όχι μόνο να βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές τους προοπτικές. Το δε ποσό των φόρο-ελαφρύνσεων έχει απολύτως προσδιοριστεί…Αν καταφέρουμε να αποκτήσουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια, τότε οι μειώσεις και στους φόρους, αλλά και στις εισφορές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες”, ανέφερε.

-Δεύτερος άξονας είναι η τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος και στην οικονομία.

-Τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να γίνει πράξη ο συγκεκριμένος πυλώνας απαιτούνται:

*Πρώτον, αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες που σήμερα έχουν εκτοξευτεί στα 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

*Δεύτερον, αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

*Τρίτον, πλήρης αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Να βάλουμε όλοι πλάτη στα δύσκολα

Απευθύνοντας κάλεσμα στις ελληνικές επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τόνισε πως η χώρα μας περιμένει πολλά πράγματα από τον επιχειρηματικό κόσμο.

“Περιμένει να επενδύσετε στο μέλλον του τόπου μας. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός κι εκτός Ελλάδος να δουλέψουν προς όφελος και δικό σας αλλά και της χώρας. Να αδράξετε τις ευκαιρίες που προσφέρουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας. Περιμένουμε από σας την πλήρη επίγνωση ότι η εταιρική κοινωνική ευθύνη για μια επιχείρηση ξεκινά από την ποιότητα της σχέσης με τους εργαζομένους της και προεκτείνεται σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται και στο φυσικό μας περιβάλλον που έχουμε αγνοήσει. Είμαι βέβαιος πως μπορούμε να πετύχουμε”, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Προτεινόμενα για εσάς

Ταμείο Ανάκαμψης: Χαμόγελα στην Ελλάδα για την πρόταση που δίνει 33 δισ. – Ολo το σχέδιο και οι αντιδράσεις

Μιχάλης Μάρδας

Αποθέωση στην Ελλάδα και από το Ινστιτούτο Brookings: Γιατί χαρακτηρίστηκε «ηρωική» η ηγεσία Μητσοτάκη και τι είπε ο Ελληνας πρωθυπουργός

Μιχάλης Μάρδας

Ικανοποίηση Μητσοτάκη για «την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» – 32 δισ. στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης: 15 Ιουνίου ανοίγουμε τις πτήσεις από χώρες με παρόμοια επιδημιολογικά δεδομένα

Tinad

Μητσοτάκης: Προτεραιότητά μας οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας

Tinad

Μητσοτάκης στο ΑΧΕΠΑ: Αύξηση των κλινών ΜΕΘ από δημόσιους πόρους και χορηγίες

Μιχάλης Μάρδας

Μητσοτάκης στην Bild: Έχουμε υπερασπιστεί τα σύνορά μας – Θα το ξανακάνουμε

Ανδρέας Ντίνης

Μητσοτάκης: Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα χερσαία σύνορα για τον οδικό τουρισμό

Ανδρέας Ντίνης

Το δώρο έκπληξη που ξάφνιασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη

Evanthia Karra