«Η συνθήκη της Λωζάνης του 1923 η οποία έκτοτε έως σήμερα και στο διηνεκές θα αποτελεί τη συνθήκη με βάση την οποία καθορίζονται τα σύνορα της Ελλάδας με την γειτονική Τουρκία.
Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Προτιμάμε συζήτηση - «πακέτο» για όλα τα θέματα και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας
Που βέβαια μέσα στην πορεία του χρόνου ακριβώς λόγω της δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα σύνορα αυτά πλέον είναι και σύνορα της ΕΕ» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέχισε λέγοντας: «Παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό προκλήσεις από τη γείτονα Τουρκία και από την ηγεσία της. Δεν έχει σημασία που οφείλονται αυτές οι προκλήσεις. Σημασία έχει ότι υπάρχει ότι γίνονται. Και σημασία έχει ότι εμείς δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε, ούτε να αποδίδουμε σε εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας, ούτε σε τάσεις λαϊκισμού των ηγετών της αυτές τις προκλήσεις. Για μας οι προκλήσεις αυτές πρέπει να έχουν το χαρακτήρα που έχουν. Είναι προκλήσεις οι οποίες βάλουν ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. Εμείς στις προκλήσεις , δεν πρόκειται να απαντήσομε με προκλήσεις. Όμως απαντάμε με αποφασιστικότητα μια αποφασιστικότητα που σημαίνει ότι δεν πρόκειται να τις ανεχθούμε. Όποια μορφή και αν πάρουν. Για αυτό το λόγο δεν πρόκειται να αφήσομε τίποτα αναπάντητο. Εκτός από τις χθεσινές προκλήσεις, και τη σημερινή ακόμα, προερχόμενη από την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας η οποία θέλει να αμφισβητήσει την ελληνικότητα των Ιμίων».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης βάλει ευθέως κατά του διεθνούς δικαίου. «Λέμε λοιπόν κάτι το σαφές και το αυτονόητο. Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει στο ακέραιο. Η συνθήκη της Λωζάνης δεν αφήνει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες. Είναι απολύτως σαφής. Καθορίζει τα πάντα σχετικά με τα σύνορα, τα πάντα σχετικά με το έδαφος, τα πάντα σχετικά με τα νησιά. Ένα ζήτημα μόνο υπάρχει με την Τουρκία το οποίο πρέπει να επιλυθεί, όπως ακριβώς θέλει το διεθνές δίκαιο. Είναι ο καθορισμός της νησιωτικής υφαλοκρηπίδας. Τίποτα πέρα από αυτό. Όλα τα άλλα είναι λυμένα. Επομένως όποιος αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάνης, όποιος θέτει τέτοια ζητήματα βάλει ευθέως εναντίον του διεθνούς δικαίου».