Οι βουλευτές που θα ψηφίσουν θα μπαίνουν σε ομάδες των 60 στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό.
Στην ψηφοφορία θα πάρουν μέρος μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του Κινήματος Αλλαγής που συμφωνούν με το αίτημα της διεύρυνσης καθώς τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τη διαδικασία.
Αποστάσεις από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο επέλεξε να κρατήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας ότι το κόμμα του θα απέχει τελικά σήμερα από τη μυστική ψηφοφορία για τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου.
Ενδεικτικές των αποστάσεων… που φρόνισε ο κ. Τσίπρας να πάρει από τα έργα και τις ημέρες του πρώην υπουργού του ήταν όχι μόνο οι πολύ προσεκτικές και «λάιτ» αναφορές που επέλεξε να κάνει σε όσα έχουν αποκαλυφθεί, αλλά και ότι αναλώθηκε σε αναφορές για την πανδημία, τα vouchers των δικηγόρων και στα προσωπικά σχόλια που έκανε στην υπόθεση Τοπαλούδη!
Ηχηρή αίσθηση προκάλεσε επίσης η σιγή ιχθύος του κ. Τσίπρα για την περιβόητη συνάντηση στο Μαξίμου, δίπλα στο γραφείο του, που είχαν ο στενός του συνεργάτης και υπουργός Νίκος Παππάς και ο κ. Παπαγγελόπουλος με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή! Οπως και η απουσία έστω και μιας υποστηρικτικής αναφοράς στον πρώην υπουργό του και νυν κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο για την τότε επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο πριν από την ανακοίνωση για τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί κατά 10 πολιτικών προσώπων.
Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού
Ο προέδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε να θέλει να κλείσει τη μεγαλύτερη από συστάσεως ελληνικού κράτους πολιτική σκευωρία κατά 11 πολιτικών του αντιπάλων, χαρακτηρίζοντας την προανακριτική διαδικασία που διεξάγεται «φιάσκο», για αυτό «θα σας αφήσουμε αύριο να αναλάβετε μόνοι σας την ευθύνη στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Εμείς δεν νομιμοποιούμε αυτό το φιάσκο και δεν πρόκειται να συμβάλουμε». Η κίνηση αυτή του κ. Τσίπρα, που όσο κι αν θέλησε να την παρουσιάσει ως αντίδραση στον «ευτελισμό των διαδικασιών με εμπλοκή της Δικαιοσύνης σε τοξικούς μικροπολιτικούς σχεδιασμούς», τελικά το μόνο που κατάφερε ήταν να «φωτογραφίσει» τον εαυτό του και τον τρόπο που πολιτεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ!
Σε θολά νερά
Η αγωνία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης μάλιστα απεικονίσθηκε με ιδιαίτερη ευκρίνεια στους λόγους του όταν έλεγε πως «θα είναι και τραγωδία και φάρσα. «Τραγωδία θα είναι οι δικονομικοί και πολιτικοί χειρισμοί σας και φάρσα τα πενιχρά αποτελέσματά τους. Μια φάρσα που η κοινωνία την παρακολουθεί την ώρα που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα και μεγάλες προκλήσεις!».
Η χθεσινή στρατηγική της τοποθέτησης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, όπως σχολίαζαν «γαλάζιοι» βουλευτές, ήταν το « ψαρεύοντας στα θολά…», πότε καταγγέλλοντας τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, που απείχαν από τη διαδικασία, ενώ τήρησαν μέχρι κεραίας το Σύνταγμα και τον ΚτΒ που απαιτούν αυτές τις αποφάσεις να τις λαμβάνει αποκλειστικά η κοινοβουλευτική εξουσία και όχι η εκτελεστική…, πότε καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έδωσε αδιαφανώς 20 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ για να μην ακούγεται κριτική… και πότε καταφεύγοντας σε αναφορές περί πολωνοποίηση και ουγγαροποίηση της δημόσιας ζωής…
Στα «σχοινιά»
Ο ΣΥΡΙΖΑ από την έναρξη της χθεσινής συζήτησης φάνηκε ότι ήταν στα «σχοινιά». Ο εισηγητής της πλειοψηφίας Θανάσης Πλεύρης δόμησε τη διεύρυνση του κατηγορητηρίου κατά του κ. Παπαγγελόπουλου από τις καταθέσεις της εισαγγελέως Ελένης Ράικου για τις συνθήκες παραίτησής της. Από την κατάθεση του Ιωάννη Αγγελή για την παραίτησή του από επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς και την προσωποποίηση του «Ρασπούτιν». Από την κατάθεση της Γεωργίας Τσατάνη για την πειθαρχική της δίωξη για την υπόθεση Βγενόπουλου επειδή δεν ενέδωσε, κατά δήλωσή της, στην απαίτηση του κ. Παπαγγελόπουλου να επιστρέψει τη δικογραφία στην Ελένη Ράικου. Από την κατάθεση του εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου για τις πιέσεις Παπαγγελόπουλου να στοχοποιηθούν πρόσωπα ως οικονομικός εισαγγελέας, αλλά και από την κατάθεση του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για τη συνάντηση στο Μαξίμου, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, για ανοιχτές ποινικές υποθέσεις του και το συμβιβασμό του στη μακροχρόνια αντιδικία του με τον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη.
Μεθοδολογία
Οι ομιλητές της Ν.Δ. περιέγραψαν τη μέθοδο Παπαγγελόπουλου που ήταν καρμπόν: Διοχέτευε δημοσιεύματα, σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσε αυτά τα δημοσιεύματα αποστέλλοντάς τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόμων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Επίσης, διοχέτευε δημοσιεύματα σε βάρος ακόμη και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε προκειμένου να προβούν σε παράνομες πράξεις και, εν συνεχεία, να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις και να κάμπτεται η αντίστασή τους!
Εντιμότητα
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Θανάσης Πλεύρης επισήμανε ότι η Ν.Δ. έχει την εντιμότητα να ζητήσει διεύρυνση μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο -αν και η συνάντηση στο Μαξίμου έγινε παρουσία και του πρώην υπουργού Νίκου Παππά-, γιατί για τον κ. Παπαγγελόπουλο υπάρχουν ενδείξεις. «Αυτή», είπε, «είναι η διαφορά μας -επειδή μιλάτε για πολιτικές διώξεις-, ότι αν ήθελε η Ν.Δ. θα ερχόμασταν εδώ να ζητήσουμε διεύρυνση κατηγορητηρίου και για τον κ. Παππά. Το δεξί χέρι του Τσίπρα που ήταν σε αυτές τις συναντήσεις. Εμείς όμως έχουμε την εντιμότητα να έρθουμε εδώ και να πούμε ότι εκεί που βρίσκουμε στοιχεία αυτά πρέπει να διερευνηθούν και αυτά βάζουμε σε διερεύνηση. Δεν είμαστε εδώ για να στείλουμε στην αγχόνη πολιτικά πρόσωπα, μόνο και μόνο επειδή κάποιος είπε κάτι για κάποιον…».