Ελεύθερος Τύπος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διάγγελμα Μητσοτάκη την Τετάρτη: Ανακοινώνει το σχέδιο εργασία, οικονομία και τουρισμό

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της χώρας

Newsroom eleftherostypos.gr

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αύριο το απόγευμα θα ανακοινώσει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την εργασία, την οικονομία και τον τουρισμό, το οποίο θα εξειδικευθεί αμέσως μετά από τους αρμόδιους Υπουργούς.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τον τουρισμό,  συνιστά το επόμενο μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όπου καλείται να διαλύσει κάθε σύννεφο αβεβαιότητας για τους επαγγελματίες και τους εργαζομένους σε αυτό τον κρίσιμο για την οικονομία κλάδο, όσο και στο εξωτερικό όπου οι συνεχιζόμενες εγκωμιαστικές αναφορές μέσων ενημέρωσης -αλλά και πολιτικών- στην παραδειγματική διαχείριση από την Ελλάδα της υγειονομικής κρίσης ενισχύουν διαρκώς την εικόνα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού και αυξάνουν τις ελπίδες επίτευξης του στόχου να κερδηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την αισθητά μικρότερη φετινή τουριστική «πίτα».

Το παγκόσμιο τουριστικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας, που εντείνεται μετά τις εικόνες από την οργανωμένη επαναλειτουργία των παραλιών, αλλά και από το άνοιγμα της Ακρόπολης και των λοιπών αρχαιολογικών χώρων, δημιουργεί και στο ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου την αίσθηση ότι οι ανακοινώσεις των επόμενων ημερών θα έχουν αντίκτυπο και εκτός Ελλάδας.

«Ολοι παρακολουθούν την Ελλάδα, για να δουν το σχέδιό μας για τον τουρισμό και όλες τις πτυχές της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης που σχετίζονται με αυτόν. Θα έχουμε ένα συνεκτικό σχέδιο, που θα χρησιμοποιηθεί ως πυξίδα ενδεχομένως και από άλλες χώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Παρά την ευνοϊκή αφετηρία που δημιουργείται για τη χώρα μας λόγω της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, αλλά και της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων με απόλυτη τήρηση των κανόνων προστασίας και υγιεινής, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει πάντως ότι δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες, καθώς το «φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι σαν το περσινό και δεν πρέπει να συγκρίνεται με αυτό».

«Φέτος στον τομέα του τουρισμού ξεκινάμε από το μηδέν», τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε: «Ο,τι κερδίσουμε θα είναι επιτυχία».

Με το σχέδιο αυτό, που θα καλύπτει και την εργασία και τη φορολογία και τη ρευστότητα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να άρει όλες τις πτυχές της αβεβαιότητας που προκαλείται από τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία βρισκόμαστε λόγω επιπτώσεων από την πανδημία ώστε να μπορέσουν «να έχουν καλύτερη ορατότητα τόσο οι επαγγελματίες του χώρου όσο και οι εργαζόμενοι».

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, τα μέτρα στήριξης θα είναι τέτοια «που να παρέχουν μια ομπρέλα προστασίας σε όλους τους εργαζόμενους και όλες τις σχέσεις εργασίας, αλλά και να δίνουν ταυτόχρονα κίνητρο για να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις». «Να πείθουν ότι θα κερδίσουν ανοίγοντας τα καταστήματά τους και να μην τα κρατήσουν κλειστά», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας.
Στο κυβερνητικό σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει και μέτρα ενίσχυσης των δομών στα νησιά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στον αυξημένο φόρτο που μπορεί να προκύψει, ενώ αναμένεται να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο σε σχέση με συζητήσεις που γίνονται για διμερείς συμφωνίες.

Εμπειρίες από την αντιμετώπιση της πανδημίας θα ανταλλαγούν κατά τη σημερινή Τετραμερή Διάσκεψη Κορυφής Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας και Σερβίας που θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης και αναμένεται να συζητηθούν τόσο τα μέτρα χαλάρωσης που λαμβάνονται σε αυτές τις χώρες όσο και η εξεύρεση τρόπων διευκόλυνσης των διασυνοριακών συναλλαγών, μεταφορών και μετακινήσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού.

Εκτός από τους πρωθυπουργούς Ελλάδος, Βουλγαρίας, Ρουμανίας και τον πρόεδρο της Σερβίας, στην τηλεδιάσκεψη θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών, Τουρισμού και Υγείας των τεσσάρων χωρών.

Ο πρωθυπουργός συμμετέχει και στη διεθνή πρωτοβουλία του Smart Covid Management Group συζητώντας με τους ηγέτες άλλων χωρών που αντιμετώπισαν με επιτυχία το πρώτο κύμα της πανδημίας (Αυστρία, Δανία, Νορβηγία, Τσεχία, Ισραήλ, Σιγκαπούρη, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία) για τη σημασία της συνεργασίας τους στον τομέα του τουρισμού.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση επικρατεί ικανοποίηση για τον απολογισμό των δύο πρώτων εβδομάδων άρσης των περιοριστικών μέτρων. Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι παρά τη σημαντική ενίσχυση της κινητικότητας του πληθυσμού δεν έχουν επιδεινωθεί οι επιδημιολογικοί δείκτες, ενώ οι νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείες βαίνουν μειωμένες και έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των διενεργούμενων τεστ.

«Οι πρώτες δύο εβδομάδες σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων έχουν στεφθεί με επιτυχία όσον αφορά το υγειονομικό σκέλος», δήλωσε ο κ. Πέτσας, κάνοντας τον απολογισμό της πρώτης φάσης άρσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ χαρακτήρισε θετική τη γενική εικόνα από το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών και την επαναλειτουργία των εκκλησιών με την παρουσία πιστών. «Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, συνέχισαν να επιδεικνύουν υπευθυνότητα και οι κατά περίπτωση αρμόδιοι φρόντισαν για την εφαρμογή των προβλεπόμενων κανόνων», υπογράμμισε.

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Μητσοτάκης για 28η Οκτωβρίου: «Τιμούμε σήμερα αυτούς οι οποίοι αγωνίστηκαν κόντρα στον φασισμό και στον κατακτητή»

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

28η Οκτωβρίου: Στο Παλαιό Φάληρο για την παρέλαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Στην Ελλάδα η Μέρκελ: Η ατζέντα και ο επίλογος μιας έντονης σχέσης

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Φώφη Γεννηματά: Πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου που φέρει το όνομά της – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Λάμπρος Κατσαρός

Μέρκελ: Προσβλέπει στις συναντήσεις της με την ελληνική πολιτική ηγεσία

Μαρίνα Μπενέκου

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον ΥΠΕΞ της Κίνας: «Οι διμερείς σχέσεις αναπτύσσονται πολύ ομαλά»

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Μπαχρέιν: Στο επίκεντρο οι επενδύσεις και ο τουρισμός

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Οικονόμου: Τι θα ισχύει με τη χρήση μάσκας στις παρελάσεις για την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερος Τύπος Newsroom