Δεδομένο δεύτερο: Το ορόσημο της 5ης Δεκεμβρίου και τα αφηγήματα της διευθέτησης του χρέους και της ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μοιάζουν να πορεύονται σε οδό γεμάτη από αναχώματα.
Δεδομένο τρίτο: Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει να αναφωνήσει «όχι» στη λήψη νέων μέτρων μετά το 2018, επιχειρώντας να βγάλει από το κάδρο, παράλληλα, τη σεναριολογία περί πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Η εικόνα που θέλησε να εμφανίσει προς τα έξω ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, είχε ως επιμύθιο πως βασικό σενάριο επάνω στο οποίο εργάζεται εντατικά η Ηρώδου Αττικού είναι η ολοκλήρωση της συμφωνίας εντός των γνωστών χρονοδιαγραμμάτων. Οσο, δε, οι κυβερνητικές αναφορές πως δεν υφίσταται ούτε Plan b ούτε και ενδεχόμενο να δεχθούμε μέτρα για μετά τη λήξη του προγράμματος, καθορίζουν τον κυβερνητικό ορίζοντα, αναφορές, όπως αυτή του υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, σύμφωνα με τις οποίες ουδείς μπορεί να αποκλείσει αρνητικές εξελίξεις, έρχονται για να θολώσουν το τοπίο.
«Εργαζόμαστε εντατικά ώστε να υπάρξει πολιτική συμφωνία την 5η του Δεκέμβρη και να κλείσουν και τα τυπικά της 2ης αξιολόγησης μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα, plan B για την ελληνική κυβέρνηση δεν υφίσταται. Οπως δεν υφίσταται και για κανέναν άλλον», σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, από την αίθουσα του briefing.
Χαλινάρι σε πρόωρες
Οταν, βέβαια, η συζήτηση πέρασε στο καυτό διά ταύτα των ημερών, στο κατά πόσο δηλαδή έχει βάση η σεναριολογία των πρόωρων εκλογών, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης μπορεί να έσπευσε να βάλει… χαλινάρι, ωστόσο αυτό δεν ήταν απόλυτα κατηγορηματικό. «Τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Οικονομικών έθεσαν με σαφήνεια τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό το οποίο είπαν είναι ότι το σενάριο των εκλογών εν μέσω διαπραγματεύσεων είναι η θέση της Νέας Δημοκρατίας. Και αυτή η θέση είναι επικίνδυνη για την ελληνική οικονομία και για τη χώρα. Διότι η επιβεβαίωση ενός τέτοιου σεναρίου αυτή τη στιγμή, θα διέκοπτε τις διαδικασίες της 2ης αξιολόγησης, θα έστελνε τη ρύθμιση του χρέους για μετά το 2017, ίσως και ποτέ, και προφανώς θα εμπόδιζε την είσοδο της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης. Με αυτή την έννοια θεωρούμε ότι το σενάριο των εκλογών δεν είναι ένα υπαρκτό σενάριο, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να το κάνουμε αποδεκτό, όχι για λόγους που αφορούν στην κυβέρνηση, αλλά για λόγους που αφορούν στο ίδιο το μέλλον της χώρας και την πορεία των διαπραγματεύσεων, αλλά και την έξοδο από το πρόγραμμα», υποστήριξε. Οσον αφορά στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε πως εάν πρέπει να πιέσει κάποιον, τότε αυτοί είναι οι Ευρωπαίοι εταίροι, από τους οποίους θα πρέπει να ζητήσει μείωση πλεονασμάτων και άμεση διευθέτηση του χρέους.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Το ΔΝΤ να πιέσει τους Ευρωπαίους»
«Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης, σε ό,τι αφορά το Ταμείο, είναι σαφής, συγκεκριμένη και ενιαία. Από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι το Ταμείο, σε κάθε περίπτωση, οφείλει να αποφασίσει τι θέλει εκείνο να κάνει: αν θέλει να μείνει ή αν θέλει να φύγει. Και για να αποφασίσει τι θέλει να κάνει, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η ελληνική οικονομία δεν αντέχει νέα μέτρα για μετά το 2018. Με αυτή την έννοια, σας λέω ότι εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θέλει να πιέσει προς κάποια κατεύθυνση, ώστε να υπερβούμε τις υφεσιακές πολιτικές του προηγούμενου διαστήματος, αυτή η κατεύθυνση είναι η κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων και όχι της ελληνικής κυβέρνησης», ήταν η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Μαύρη τρύπα
Οσο οι κυβερνητικοί στήνουν σκηνικό με την κωδική ονομασία «η κυβέρνηση ούτε δύναται κοινοβουλευτικά ούτε επιθυμεί να συναινέσει σε λήψη νέων μέτρων», το σκηνικό της όποιας αισιοδοξίας τσεκούρωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο… μαύρης τρύπας. «Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι μπορεί να έχουμε αρνητικές εξελίξεις την τελευταία στιγμή αλλά ας κρατήσουμε ότι έχουμε περισσότερες προϋποθέσεις από ό,τι τα τελευταία χρόνια για μια καλύτερη κατάληξη και σε σχέση με το χρέος και σε σχέση με τα υπόλοιπα», ανέφερε (Αλφα) και υποστήριξε πως η κοινωνία και η οικονομία δεν μπορούν να… σηκώσουν νέα μέτρα, τα οποία θα έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που ευελπιστούν όσοι τα υποστηρίζουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου