Μετά την επιτυχή διαχείριση στο πρώτο στάδιο της υγειονομικής κρίσης, όπου «η ατομική στάση έγινε συλλογική επιτυχία», ο κ. Μητσοτάκης διαμήνυσε ότι «κλειδί» για την επιτυχία και στη νέα φάση «θα είναι η ατομική μας πειθαρχία, η υπευθυνότητα και η εμπιστοσύνη στις οδηγίες των ειδικών».
«Πολιτεία και πολίτες οφείλουμε να συνεχίσουμε τον πόλεμο με τον αόρατο εχθρό, που θα παραμονεύει να χτυπήσει με τον παραμικρό εφησυχασμό, γι’ αυτό και οι αρμόδιοι δεν θα διακόψουν την καθημερινή ενημέρωση και το κράτος θα είναι σε μόνιμη επιφυλακή», υπογράμμισε, ενώ επισήμανε ότι το πρόγραμμα της επόμενης φάσης «θα κλιμακώνεται ανά εβδομάδα, αλλά θα αξιολογείται ανά 24ωρο από ένα μικτό παρατηρητήριο κυβέρνησης, υπηρεσιών Υγείας και Πολιτικής Προστασίας».
«Δεν πρόκειται για τον επίλογο της περιπέτειας, αλλά για μια συνέχεια», ανέφερε, προειδοποιώντας ότι «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει μια πιθανή αναζωπύρωση της απειλής» και ότι στόχος μας θα είναι «να την εντοπίζουμε γρήγορα, ώστε οι όποιοι νέοι περιορισμοί να έχουν τοπικό χαρακτήρα και να μην αφορούν όλη την επικράτεια».
Το σχέδιο για το επόμενο δίμηνo «είναι εξαιρετικά αναλυτικό και επεξεργασμένο, είναι όμως σχέδιο, άρα θα υπόκειται σε αναθεωρήσεις, ανάλογα με τις εξελίξεις των πραγμάτων και τις οδηγίες των ειδικών», πρόσθεσε.
Η αποκλιμάκωση των μέτρων κατά τον Μάιο διαρθρώνεται σε 3 στάδια (στις 4, 11 και 18 Μαΐου), ενώ το πλάνο του Ιουνίου θα ανακοινωθεί αναλυτικά μετά τις 18 Μαΐου, όταν θα υπάρχει σαφής εικόνα των επιδημιολογικών δεδομένων. Ταυτόχρονα, ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα κοινωνικής δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων. «Μετά τον κορονοϊό, η κρίση θα είναι βαθιά και παγκόσμια» και καθώς «η πανδημία χτύπησε όλους, όλοι θα πρέπει να σηκώσουν και τα βάρη των συνεπειών της με τρόπο δίκαιο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός:
– Από 4 Μαΐου καταργούνται η γραπτή άδεια και τα SMS, αλλά θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για τουλάχιστον δύο εβδομάδες οι περιορισμοί στην κυκλοφορία εκτός νομού.
– Θα επιτρέπεται η ατομική άθληση στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, αλλά οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.
– Θα λειτουργήσουν ορισμένα είδη καταστημάτων και υπηρεσιών, όπως βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, ΚΤΕΟ, καταστήματα αθλητικών ειδών και κομμωτήρια, ενώ το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου, εκτός των εμπορικών κέντρων, τα οποία θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου
– Οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές για ατομική λατρεία και από την Κυριακή 17 Μαΐου οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, αλλά με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα. Εκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Εκκλησία, ευχαριστώντας τον Αρχιεπίσκοπο και τον κλήρο για την κατανόηση και τη συνεργασία, καθώς «δεν ήταν εύκολη για κανέναν μας η εμπειρία του φετινού Πάσχα, αποδείχθηκε, όμως, ότι ήταν αναγκαία για όλους.»
– Τα μαθήματα της Γ’ Λυκείου θα αρχίσουν στις 11 Μαΐου και μία εβδομάδα μετά θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες τάξεις του λυκείου και το γυμνάσιο. Δημοτικά και νηπιαγωγεία ενδέχεται να ανοίξουν την 1η Ιουνίου και «μόνο αν είμαστε απολύτως σίγουροι ότι η πορεία της επιδημίας βαίνει καθοδικά», τόνισε.
– Την 1η Ιουνίου θα ξεκινήσει η δραστηριότητα στον τομέα της εστίασης, με προϋποθέσεις που θα έχουν μέχρι τότε συμφωνηθεί. Την ίδια μέρα θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και θα ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα εργασιών της Δικαιοσύνης.
– Μέσα στον Ιούνιο και ανάλογα με τις εξελίξεις θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα, αλλά κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι οι μεγάλες συναθροίσεις, όπως φεστιβάλ, συναυλίες ή αθλητικά γεγονότα με θεατές.
Περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «τα μέτρα που πήραμε απέδωσαν» και επικαλέστηκε τα δεδομένα που «δεν επιδέχονται αμφισβήτηση», όπως είπε, εξηγώντας: «Εδώ και μέρες τα νέα κρούσματα έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο, είναι σταθερή η μείωση των ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία, όπως και η υποχώρηση του αριθμού των συμπολιτών μας που είναι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ».
Εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι μετά τον περιορισμό του πρώτου κύματος του ιού είμαστε πια έτοιμοι να περάσουμε στη δεύτερη φάση. «Ο Μάιος δεν είναι Μάρτιος», τόνισε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι «τότε έπρεπε να αμυνθούμε για την υγεία μας και να σώσουμε ζωές μένοντας σπίτι, ενώ τώρα καλούμαστε να ξαναγυρίσουμε μεθοδικά, σταδιακά, σε κάποιες από τις γνώριμες δραστηριότητές μας». Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της μεγαλύτερης ετοιμότητας σήμερα, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα τεστ, η Πολιτική Προστασία ενισχύεται κι άλλο, τα νοσοκομεία διαθέτουν περισσότερο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και καλύτερο εξοπλισμό, ενώ «διαθέτουμε και δύο ακόμα συμμάχους, τον καλό καιρό, που θα μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερο χρόνο έξω και ευαισθητοποιημένους και ενημερωμένους πολίτες που γνωρίζουν, πλέον, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνουν»
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε όμως και στην πλαισίωση των δεσμών Πολιτείας και πολιτών από μεταρρυθμίσεις που άλλοτε έμοιαζαν μακρινές ή και αδύνατες, όπως η «ψηφιακή Δημόσια Διοίκηση που εξυπηρετεί γρήγορα, απλά και εύκολα», η «εργασία και εκπαίδευση από απόσταση», «ένα καλύτερο Εθνικό Σύστημα Υγείας» και «μια Πολιτική Προστασία που απέδειξε ότι μπορεί να βρεθεί δίπλα μας σε κάθε ανάγκη».
«Ολα αυτά δεν ήταν προϊόν τύχης, αλλά σκληρής δουλειάς. Οι μεγάλες επιτυχίες οφείλονται στους πολλούς μικρούς ήρωες, που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της ευθύνης. Και οι ήρωες αυτοί είναι ο καθένας και η καθεμία σας. Σας ευχαριστώ που κάνατε την πατρίδα μας παράδειγμα σε ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερώσει για τα επόμενα βήματα της χώρας τη Βουλή κατά την αυριανή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ενώ τα υγειονομικά και οικονομικά θέματα που σχετίζονται με τον Covid-19 θα είναι στο επίκεντρο της συζήτησης στο Υπουργικό Συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 11 σήμερα το πρωί, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Η ατζέντα του περιλαμβάνει όμως και επτά νομοσχέδια: του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για χωροταξία και πολεοδομία, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Κέντρο Πολιτισμού και Δημιουργίας ΑΚΡΟΠΟΛ, του υπουργείου Δικαιοσύνης για ενσωμάτωση Οδηγιών Ε.Ε. και για την επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης και δικονομία Ελεγκτικού Συνεδρίου και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απλοποίηση των διαδικασιών στο πεδίο της ύλης του υπουργείου.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Ακης Σκέρτσος, έκανε λόγο για «σχέδιο μετάβασης σε μια νέα καθημερινότητα υψηλού ρίσκου που επιβάλλει νέους κανόνες συμβίωσης, εργασίας, κυκλοφορίας».
«Ολοι θα θέλαμε να κρατήσει πολύ λίγο, όμως η πραγματικότητα είναι ότι σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκειά του, καθώς αυτό εξαρτάται από την πρόοδο της επιστήμης, της ερευνητικής κοινότητας στον αγώνα για τη θεραπεία και το εμβόλιο κατά του ιού», επισήμανε, ενώ κάλεσε όσους «βιάζονται να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή αψηφώντας τους κανόνες, να το ξανασκεφτούν σοβαρά, διότι η κανονικότητα που γνωρίζαμε έως τον Φεβρουάριο και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού δεν υπάρχει πια».
Προσδιόρισε ως άξονες στους οποίους βασίζεται η επόμενη φάση τη σταδιακή αύξηση των βαθμών ελευθερίας, πάντα υπό το πρίσμα της αιρεσιμότητας, την προτεραιότητα στην απελευθέρωση δραστηριοτήτων που έχουν χαμηλό ή μέσο δείκτη επικινδυνότητας εφόσον τηρούνται τα αναγκαία μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και παρέμβασης και την ευλαβική τήρηση νέων κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Γνωστοποίησε, τέλος, ότι η στρατηγική και το αναλυτικό σχέδιο της κυβέρνησης θα αναρτηθούν ως δημόσια κείμενα στον σχετικό ιστότοπο www.covid19.gov.gr και θα επικαιροποιούνται τακτικά, όπως και τα αντίστοιχα επιμέρους σχέδια του κάθε υπουργείου.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου